Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν και την κεντρική Γάζα – Λίγες οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη νότια και κεντρική Γάζα την Παρασκευή, καθώς η Αίγυπτος πρόκειται να φιλοξενήσει μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες προκειμένου να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο σχεδόν 12 εβδομάδων που έχει καταστρέψει το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του “επεκτείνουν την επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς” στο νότιο τμήμα της παράκτιας περιοχής και ότι “εξουδετέρωσαν δεκάδες τρομοκράτες” σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες. Πλάνα του AFPTV έδειξαν καπνό να υψώνεται πάνω από τη Ράφα, κοντά στην Αίγυπτο, μετά από νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς σκότωσαν 41 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Τα θύματα των επανειλημμένων ισραηλινών επιθέσεων κοντά στην εγκατάσταση περιλαμβάνουν “εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο“, ανέφερε.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 100.000 ακόμη εκτοπισμένοι άνθρωποι έφθασαν στην ήδη γεμάτη νότια συνοριακή πόλη Ράφα τις τελευταίες ημέρες μετά την εντατικοποίηση των μαχών γύρω από την Ντέιρ αλ-Μπάλα και το Χαν Γιουνίς.

Στο νοσοκομείο Al-Aqsa στην Ντέρι Αλ Μπαλάχ, Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις. Η Σουχέρ Νασέρ κρατούσε τα σώματα των δίδυμων παιδιών της, τα οποία, όπως είπε κλαίγοντας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό την Πέμπτη. “Το σπίτι βομβαρδίστηκε και τα συντρίμμια έπεσαν πάνω στα παιδιά στις 28 Δεκεμβρίου – στα γενέθλιά τους“.

Οι μάχες μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της Γάζας σε ερείπια, ενώ το μέτωπο της μάχης έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο προς το νότο και έχει αυξήσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περίπου 1.140 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία. Περίπου 250 όμηροι πιάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς παραμένουν αιχμάλωτοι.

Οι ανελέητοι εναέριοι βομβαρδισμοί και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 21.507 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 187 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 168 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί μέσα στη Γάζα.

Το σχέδιο τριών σταδίων της Αιγύπτου

Με το Ισραήλ να διαμηνύει πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι του, στο Κάιρο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει επί του αιγυπτιακού σχεδίου.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς λένε ότι το σχέδιο τριών σταδίων της Αιγύπτου προβλέπει ανανεώσιμες εκεχειρίες, κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ και τελικά τερματισμό του πολέμου. Η Χαμάς έχει δηλώσει πως συμφωνεί για απελευθέρωση ομήρων μόνο αν υπάρξει μόνιμη εκεχειρία.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε νέο πυρσό ρουκετών στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένας από τους κύριους στόχους του πολέμου είναι η επιστροφή των 129 ομήρων που, όπως λέει, παραμένουν στη Γάζα.

Την Πέμπτη, μια ισραηλινή κοινότητα κιμπούτς δήλωσε ότι μια από τις κατοίκους της, η 70χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Τζούντιθ Γουάινστιν Χάγκάι, η οποία θεωρούνταν η γηραιότερη γυναίκα που κρατούνταν αιχμάλωτη, είχε στην πραγματικότητα πεθάνει στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και το σώμα της κρατούνταν από τους μαχητές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε “συντετριμμένος” από την είδηση.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πάνω από το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Πολλοί ζουν τώρα σε στενά καταφύγια στο μικροσκοπικό έδαφος ή σε αυτοσχέδιες σκηνές γύρω από τη Ράφα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, δήλωσε ότι 308 άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκτός από τον πόλεμο, τις κακουχίες και τις ασθένειες, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι και με την πείνα καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί. Στην Πόλη της Γάζας, απεγνωσμένο πλήθος λεηλάτησε φορτηγά με τρόφιμα.

Βρήκαν ζωντανό μωρό στα συντρίμμια

Διασώστες βρήκαν ένα κοριτσάκι ζωντανό στα ερείπια του σπιτιού του, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ράφα.

Το δέρμα της μικρής Μαριάμ ήταν γκρίζο από τη σκόνη και έκανε ελάχιστους θορύβους καθώς οι διασώστες έφταναν βαθιά μέσα στα ερείπια για να να ελευθερώσουν τα πόδια της και να την σηκώσουν. Ο κόσμος συνωστίζονταν στα ερείπια του σπιτιού της οικογένειας Αμπού Εντουάν όπου η οικογένεια της Μαριάμ είχε βρει καταφύγιο.

Η μητέρα και η αδελφή της Μαριάμ σκοτώθηκαν και οι δύο στο χτύπημα μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας Αμπού Εντουάν και ανθρώπους από άλλες οικογένειες που ζούσαν προσωρινά μαζί. Ο πατέρας και ο αδελφός της επέζησαν.

Πηγή: Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement