Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ερυθρά Θάλασσα: Εκρήξεις σε πλοίο ανοιχτά της Υεμένης αναφέρουν βρετανικές πηγές

Αναφορές για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) και εκρήξεις που ακολούθησαν σε πλοίο 50 μίλια δυτικά του της Υεμένης, δέχτηκε η ναυτιλιακή εταιρεία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), προειδοποιώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για νέα επίθεση των υποστηριζόμενων από το Iράν σιϊτών Χούθι.

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ανακοινώθηκε στη συνέχεια ενώ οι δυνάμεις του υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμού είναι σε επικοινωνία με το πλοίο.

Tην προηγούμενη εβδομάδα επλήγη εμπορικό πλοίο, αυτή τη φορά όχι στα στενά της Ερυθράς Θάλασσας αλλά στα διακόσια ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας. H επίθεση έγινε με drone, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης της πολυεθνικής δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τις αραβικές χώρες να αποχωρήσουν από τη διεθνή δύναμη («Φρουρός Ευημερίας») που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των απειλών των Χούθι προειδοποιώντας ότι «η συμπαράσταση στο Ισραήλ είναι έγκλημα και προδοσία».

Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε προπαγανδιστικό βίντεο, των Χούθι  της Υεμένης που προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, «στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Όλες οι επιθέσεις μέχρι στιγμής είχαν γίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορικά πλοία  να έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement