Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Φραγκίσκος: «Οι άκαμπτες ιδεολογίες μας χωρίζουν από την πραγματικότητα»

Σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας έστειλε χτες ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιώντας ότι οι άκαμπτες ιδεολογικές θέσεις μπορούν να εμποδίσουν την Εκκλησία να δει την πραγματικότητα και να προχωρήσει.

Το μήνυμα του ποντίφικα κατά την ομιλία του στη διάρκεια των παραδοσιακών χαιρετισμών προς τα μέλη της Curia, της κεντρικής διοίκησης του Βατικανού, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού ακολουθεί λίγες ημέρες αφότου ο 87χρονος προκαθήμενος ενέκρινε δήλωση που επιτρέπει την ευλογία για τα ομόφυλα ζευγάρια, μια απόφαση που επικρίθηκε από τους συντηρητικούς κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας του συνήθιζε, με αφορμή τις ευχές των Χριστουγέννων, να ασκεί δριμεία κριτική στη γραφειοκρατία, την οποία συνέδεε με «βάσανο» και «ασθένειες».

Την Πέμπτη, υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη συζήτηση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών, 60 χρόνια μετά τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού, η οποία καθοδήγησε την Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο.

«Ας παραμείνουμε σε επαγρύπνηση στις άκαμπτες ιδεολογικές θέσεις που συχνά, μεταμφιεσμένες σε καλές προθέσεις, μας χωρίζουν από την πραγματικότητα και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε.

«Αντιθέτως καλούμαστε να ξεκινήσουμε και να ταξιδέψουμε, όπως οι Μάγοι, ακολουθώντας το φως που πάντα θέλει να μας οδηγεί, μερικές φορές σε αχαρτογράφητα μονοπάτια και νέους δρόμους», είπε.

«Οι Χριστιανοί πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί στην αλλαγή»

«Η χριστιανική πίστη, ας μην το ξεχνάμε, δεν πρέπει να μας επιβεβαιώνει το αίσθημα ασφάλειας, να  αγκυλωθούμε σε άνετες θρησκευτικές βεβαιότητες και να  μας προσφέρει γρήγορες απαντήσεις στα περίπλοκα προβλήματα της ζωής», είπε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι όταν ο Θεός μας καλεί «μας στέλνει σε ένα ταξίδι, μας βγάζει από τη ζώνη άνεσης μας, από εφησυχασμό για όσα έχουμε ήδη πετύχει και με αυτόν τον τρόπο μας ελευθερώνει».

Τη Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ιερείς μπορούν να ιερουργούν τις ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εφόσον οι ευλογίες δεν είναι παρόμοιες με τον γάμο και δεν αποτελούν μέρος των τακτικών τελετουργιών ή λειτουργιών της Εκκλησίας.

Ενώ το άνοιγμα του Πάπα στις ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια χαιρετίστηκε από πολλούς, συντηρητικές φωνές είπαν ότι θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια της πίστης και να προκαλέσει σχίσμα εντός της Εκκλησίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement