Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας – Απομακρύνθηκαν 31 νεογνά από το Αλ Σίφα

Την επέκταση των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Γάζας με μαρτυρίες να αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το ινδονησιακό νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένουν περισσότεροι από 260 ασθενείς, μαζί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μοναδική αχτίδα ελπίδας είναι τα 31 νεογνά που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια νοτιότερα στη Ράφα και αναμένεται η μεταφορά τους στην Αίγυπτο, όπου και θα λάβουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Τουλάχιστον «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίστηκαν» από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ινδονησιακού νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα (20/11/2023) ο Άσραφ αλ Κιντρέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το ινδονησιακό νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί εκεί ό,τι και στο (νοσοκομείο) αλ Σίφα», ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν περίπου 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό στο ινδονησιακό νοσοκομείο», το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, συνέχισε ο αλ Κιντρέχ. «Οι ομάδες των υγειονομικών αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό των ασθενών τους», τόνισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι «επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», κυρίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων», ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί και εκτοπισμένοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ειδικοί του οποίου μετέβησαν στο αλ Σίφα, χθες Κυριακή παρέμεναν στο νοσοκομείο 20 υγειονομικοί και περισσότεροι από 250 ασθενείς.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνες στο τεράστιο συγκρότημα του νοσοκομείου αναζητώντας σήραγγες και όπλα της Χαμάς. Χθες Κυριακή το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αλ Σίφα που δείχνουν τη Χαμάς να μεταφέρει στο νοσοκομείο κάποιους από τους ομήρους που έπιασε κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης πρόσθεσε ότι εντόπισε σήραγγα 55 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο η οποία, όπως δήλωσε, χρησιμοποιούνταν «για τρομοκρατία».

Η Χαμάς διαψεύδει εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και απάντησε ότι οι εικόνες των ομήρων στο αλ Σίφα αποδεικνύουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί «για να λάβουν φροντίδα».

Ένα 24ωρο αφότου τα 31 νεογνά απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα προς τα νότια της Ράφα και υπό το βάρος των διεθνών επικρίσεων για την πολυήμερη επιχείρηση εκεί, ο ισραηλινός στρατός δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του τούνελ στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου. Υποστηρίζει ότι η Χαμάς διατηρούσε διοικητικό κέντρο σε βάθος δέκα μέτρων και ότι σύντομα θα αποδείξει ότι το δίκτυο του τούνελ συνδέεται με το εσωτερικό του Αλ Σίφα.

Η Χαμάς αρνείται τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και καταγγέλλει ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο.

Με στόχο να εντοπίσουν κρησφύγετα της Χαμάς, οι Ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε γειτονιές και προάστια της πόλης της Γάζας. Έχουν περικυκλώσει το ινδονησιακό νοσοκομείο, ενώ διεξάγονται μάχες γύρω και από το νοσοκομείο Ραντίσι, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση.

Η ένταση μαίνεται στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, ενώ στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινοί συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους και κατάσχεσαν όπλα.

Σε μια ακόμη προσπάθεια να αποδείξει ότι νοσοκομεία συνδέονται με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε δύο βίντεο που δείχνουν μαχητές της οργάνωσης να φέρνουν όμηρους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Αλ Σίφα είχε μεταφερθεί και η 19χρονη στρατιώτης Νόα Μαρσιάνο, πριν εντοπιστεί νεκρή από τις ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι. Όπως είπε «οι τρομοκράτες της Χαμάς μετέφεραν τη Νόα στο νοσοκομείο Σίφα, όπου δολοφονήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες».

Εν τω μεταξύ, τα νεογνά θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η υγεία τους.

Και την ίδια ώρα που εκατοντάδες άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο στο νότο στη Χαν Γιούνις, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Με στόχο να τιμήσει την Ημέρα της Μητέρας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και ώρα 18:30 στην πλατεία...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων και Ιστορικών Αυτοκίνητων, επιστρέφει και πάλι στη γνωστή διαδρομή από το Λιμάνι μέχρι την πόλη της Κύμης,...

Advertisement