Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγηκε» στους μετανάστες η Λαμπεντούζα μετά το ρεκόρ αφίξεων – Το ξέσπασμα Μελόνι και οι πιέσεις στην ΕΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λαμπεντούζα μετά το ρεκορ αφίξεων μεταναστών. Μέσα σε 48 ώρες έφτασαν 7.000 μετανάστες, ξεπερνώντας σε αριθμό τον πληθυσμό του νησιού. Το νησί είναι ασφυκτικά γεμάτο, με την αστυνομία και τις αρχές να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση που ανά διαστήματα βγαίνει εκτός ελέγχου.

Οι αφίξεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα διαμηνύει η Τζόρτζια Μελόνι, ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο Ματέο Σαλβίνι αναφερόμενος και στην απόφαση της Γερμανίας και της Γαλλίας για αναστολή της μετεγκατάστασης μεταναστών που ζητούν άσυλο, βλέπει «οργανωμένο έγκλημα» εναντίον της Ιταλίας και μιλά για θάνατο της Ευρώπης.

«Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το μεταναστευτικό, για όλους, είναι να τους σταματήσουμε, να σταματήσουμε τις πρωτογενείς μετακινήσεις, για να σταματήσουν και οι αφίξεις στην Ιταλία, διεμήνυσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Λαμπεντούζα είναι ο θάνατος της Ευρώπης. Ο πολιτικός, πολιτιστικός, κοινωνικός και αξιακός θάνατος, γιατί η Ιταλία έχει μείνει μόνη».

Συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητά και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης. Ζήτησε «να υπάρξει η συνεκτική, αποτελεσματική, κοινή – γιατί μόνο κοινή μπορεί να είναι αποτελεσματική – ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που είναι η παράνομη μετανάστευση και το μεταναστευτικό ευρύτερα».

Για αλληλεγγύη στις χώρες της Μεσογείου που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ. «Είναι απαραίτητο να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Απαραίτητο να αναλάβει όλη η Ευρώπη τις ευθύνες της, γιατί δεν μπορεί η προσπάθεια να γίνεται μόνο από τις χώρες που αποτελούν τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε.

Πυρά δέχτηκε η ΕΕ και από ευρωβουλευτές που επέκριναν την συμφωνία του Ιουλίου με την Τυνησία για τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος ως αναποτελεσματική, επισημαίνοντας ότι οι ροές έχουν αυξηθεί αντί να μειωθούν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια μάστιγα της διακίνησης ανθρώπων. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτή την επαίσχυντη και εγκληματική επιχείρηση».

Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη σύναψη συμφωνίας με μία αυταρχική – όπως είπαν – κυβέρνηση. Αποτέλεσμα οι αρχές στην Τύνιδα να απαγορεύσουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου.

Το μεταναστευτικό θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο υπουργών εσωτερικών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας η αρμόδια επίτροπος συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης τόνισε ότι η πίεση στο μεταναστευτικό θα αυξηθεί πάρα πολύ για την Ευρώπη το επόμενο διάστημα. «Η υποσαχάρια Αφρική βρίσκεται στη δίνη πραξικοπημάτων και βίας. Η Λιβύη, που αποτελούσε ένα στοιχειώδες ανάχωμα στις προσφυγικές ροές, έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα και πολλοί Λίβυοι να είναι αυτοί που θα αναζητούν καλύτερα την Ευρώπη. Είδαμε τη Λαμπεντούζα, αλλά νομίζω ότι θα υπάρχει πίεση αυξημένη και στον άλλο, πιο ασφαλή υποτίθεται δρόμο προσφυγικών ροών, από την Τουρκία».

Όπως τόνισε ο Νίκος Μελέτης είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

«Το κλειδί είναι αν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει μια νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και πώς αυτή θα εφαρμόζεται. Το μεταναστευτικό μπαίνει στο παζάρι που κάνει η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στόχο η Κίνα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, την κατάργηση της βίζας και κυρίως την επιβεβαίωση, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, σε ελεγκτικό-σε ρητορικό επίπεδο, ότι τελικός στόχος της διαδικασίας είναι η πλήρης ένταξη. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει και τα τρία αυτά, διότι ακούσαμε τον Αυστριακό Καγκελάριο αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες με την έκθεσή του, που ζητούν να υπάρξει αναζήτηση εναλλακτικών ιδεών αντί της πλήρους ένταξης της προοπτικής πλήρους ένταξης της Τουρκίας».

Για τις οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νίκος Μελέτης ανέφερε ότι η εν λόγω έκθεση, 18 σελίδων, θίγει, εκτός όλων των άλλων θεμάτων, την ένταση στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, το casus belli, τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Αγιά Σοφιά, το Κυπριακό, ακόμα και τα τελευταία προκλητικά επεισόδια στην Πύλα, στην πράσινη γραμμή. Προκάλεσε αντιδράσεις, οργισμένες αντιδράσεις από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αυτή η έκθεση με περιφρονητικό και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους ευρωβουλευτές. Νομίζω ότι αυτό όλο βαραίνει το κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί νομίζω ότι ο κύριος Ερντογάν δεν επιθυμεί ειλικρινά την πλήρη ένταξη. Όπως λέει, δεν θέλει να κάθεται σε ένα τραπέζι, να συναποφασίζει με τον πρωθυπουργό της Μάλτας και του Λουξεμβούργου, αλλά θέλει να επωφεληθεί, να εξωραΐσει την εικόνα της χώρας του, να επωφεληθεί από την τελωνειακή ένωση, αλλά συγχρόνως να μην τίθεται κανένας όρος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι πρωτοπόροι στους τομείς της οδηγικής απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων και της προοδευτικής αισθητικής στην πολυτελή μεσαία κατηγορία αποκτούν τώρα ακόμα ευρύτερη απήχηση. Πρεμιέρα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Audi House of Progress είναι μια τεχνολογική έκθεση σε ένα θαυμαστό κλασσικό κτήριο σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους στο κέντρο της...

Advertisement