Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: «Μπλόκο» σε δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης έβαλε ο πρόεδρος της χώρας

Ο Πακιστανός Πρόεδρος Αρίφ Αλβί (Arif Alvi) δήλωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υπογράψει δύο νομοσχέδια που θα έδιναν στις αρχές περισσότερες εξουσίες να προσάγουν τους πολίτες στη δικαιοσύνη για πράξεις κατά του κράτους και του στρατού, μια κίνηση που το Υπουργείο Δικαιοσύνης κήρυξε αντισυνταγματική.

Τα νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου στο Ισλαμαμπάντ, αλλά ο Άλβι είναι μέλος του Κόμματος Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, το οποίο αντιτίθεται στην κυβέρνηση συνασπισμού που ψήφισε τους δύο νόμους.

«Ο Θεός είναι μάρτυράς μου ότι δεν υπέγραψα τον νόμο τροποποίησης επίσημων μυστικών του 2023 ούτε τον νόμο τροποποίησης του στρατού του Πακιστάν του 2023 επειδή δεν συμφωνώ με αυτούς τους νόμους», ανακοίνωσε ο Άλβι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε ότι ζήτησε από το προσωπικό του να επιστρέψει τα ανυπόγραφα νομοσχέδια στο νομοθετικό σώμα στα όρια της προθεσμίας για την κατάργησή τους.

Ξέσπασε κόντρα με την κυβέρνηση

«Ωστόσο, ανακάλυψα σήμερα ότι το προσωπικό μου υπονόμευσε τη θέληση και την τάξη μου», είπε. «Ο πρόεδρος έχει δύο επιλογές: είτε να δώσει τη συγκατάθεσή του, είτε να επιστρέψει το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένες παρατηρήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος δεν εφάρμοσε καμία από τις επιλογές. «Μια τέτοια κίνηση αντιβαίνει στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», έκρινε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν ο Πρόεδρος δεν υπογράψει το νομοσχέδιο ή δεν το επιστρέψει στη Βουλή με τις παρατηρήσεις ή τις αντιρρήσεις του εντός 10 ημερών από την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από τις δύο βουλές της Βουλής, τότε το νομοσχέδιο αυτό θα γίνει αυτόματα νόμος.

«Δεδομένου ότι ο πρόεδρος δεν δημοσίευσε και δεν επέστρεψε το νομοσχέδιο εντός 10 ημερών, έγινε νόμος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Αχμάντ Ιράν σε συνέντευξη Τύπου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών, Murtaza Solangi, δήλωσε ότι οι δηλώσεις που έκανε ο Alvi στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καμία αξία γιατί δεν έφερε αντίρρηση για το σχέδιο νόμου εντός της καθορισμένης προθεσμίας. “Είναι απλώς μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης. Δεν έχει νομική αξία», δήλωσε ο Σολάνγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

Advertisement