Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Από ακραία υψηλές θερμοκρασίες υποφέρουν τα παιδιά στη Νότια Ασία σύμφωνα με την UNICEF

Τα κύματα καύσωνα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονα στη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η UNICEF γίνεται γνωστό πως σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020 περίπου 460 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν εκτίθενται σε θερμοκρασίες όπου 83 ή περισσότερες ημέρες το χρόνο ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 76% των παιδιών στη Νότια Ασία εκτέθηκαν σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το 32% παγκοσμίως.

«Οι χώρες της περιοχής δεν είναι οι πιο ζεστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η ζέστη εδώ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Νότια Ασία. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μωρά, τα νήπια, τα υποσιτισμένα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες, καθώς είναι πιο ευάλωτα σε θερμοπληξίες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις».

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν η θερμοκρασία έφτασε τους 47 βαθμούς κελσίου τον Ιούνιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους. Υπάρχουν ανησυχίες για τους εργάτες που περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο και για τους φτωχούς πληθυσμούς που έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιλογές ψύξης.

Σύμφωνα με την UNICEF, τέτοιες θερμοκρασίες προκαλούν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της ανεπάρκειας οργάνων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο απειλητικοί για τα παιδιά καθώς δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα σε μια τέτοια αλλαγή της θερμοκρασίας.

Τον Απρίλιο του 2022, η Ινδία βίωσε ένα κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Σε ορισμένα κρατίδια, έκλεισαν τα σχολεία, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και ασκήθηκε πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ενυδατώνονται.

Η κλιματική κρίση έπληξε πέρυσι και το Πακιστάν καθώς την περίοδο των μουσώνων, ο τεράστιος αριθμός βροχοπτώσεων προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και έλιωσαν οι παγετώνες. Από αυτά τα φαινόμενα σκοτώθηκαν σχεδόν 1.600 άνθρωποι – εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο ήταν παιδιά.

Στην έκθεσή της, η UNICEF προειδοποίησε ότι τελικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπό Δρ Φιλ. Μαρίας – Ελευθερίας Γ. Γιατράκου Στη χορεία των Μεγάλων Διδασκάλων και αναμορφωτών του Γένους, εντάσσεται και η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Εκατοντάδες γυμνοί άνδρες συμμετείχαν σε ένα τελετουργικό χιλιάδων ετών στην Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά. Το φεστιβάλ «Sominsai», που θεωρείται ένα από τα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Νότη Μηταράκη* στην Απογευματινή της Κυριακής Οι πρόσφατες εικόνες κατά τις οποίες, διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ έριξαν τον...

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οικοδόμων Χίου σας  προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που θα γίνει  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου την ...

Advertisement