Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Ο στρατηγός Άτα προειδοποιεί την Κένυα – Απέρριψε την πρόταση για τον τερματισμό του εμφυλίου

Σουδανός στρατηγός απέρριψε χθες Δευτέρα με αποκάλυπτα απειλητικό τόνο την πρόταση της Κένυας να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις αφρικανικού περιφερειακού οργανισμού για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από εκατό και πλέον ημέρες στο Σουδάν, απειλή που έγινε δεκτή παγερά στο Ναϊρόμπι.

Έχουν υπάρξει διάφορες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Αλλά καμιά δεν έφερε το τέλος, ούτε καν τη διακοπή για χρονικό διάστημα που να ξεπερνά τις μερικές ώρες, των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η IGAD, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής στον οποίο είναι μέλος η Κένυα, εισηγήθηκε να αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Όμως ο στρατός έχει απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα και ευρύτερα τη μεσολαβητική προσπάθεια της Κένυας, στην οποία προσάπτει ότι υποστηρίζει τον εχθρό του, τις ΔΤΥ.

Έχει διαμηνύσει πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε ξένη δύναμη μπει στο έδαφος της χώρας εχθρό.

«Αφήστε τις δυνάμεις της ανατολικής Αφρικής εκεί που είναι. Άμα φέρετε τον κενυατικό στρατό (…) μα τον Θεό, ούτε ένας [σ.σ. από τους άνδρες του που θα αναπτυχθούν] δεν θα γυρίσει πίσω», είπε ο στρατηγός Γιάσερ αλ Άτα απευθυνόμενος στους άνδρες του.

Ακόμη, κατηγόρησε την Κένυα πως έχει εξαγοραστεί από τρίτη χώρα — χωρίς να την κατονομάσει.

Οι δηλώσεις του στρατηγού Άτα «δεν αξίζουν καν να τις σχολιάσουμε», ανέφερε χθες η κενυατική διπλωματία, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις κατηγορίες του κι επαναλαμβάνοντας πως το Ναϊρόμπι είναι ουδέτερο.

Το γεγονός ότι η Κένυα επιμένει ότι η ειρήνη μπορεί να έρθει μόνο αν συμπεριληφθούν «πολίτες» σε «διαδικασία διαπραγμάτευσης» και αν συμφωνηθεί «λογοδοσία» για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί «ορισμένοι στο Σουδάν μπορεί να το βρουν δύσκολο να το δεχθούν», κατά την ίδια πηγή.

Οι μάχες στο Χαρτούμ συνεχίζονταν χθες Δευτέρα. Επιτροπή γειτονιάς στην Ομπάντα ανέφερε πως τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στην Ομντουρμάν.

Το Σουδάν, ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής, το Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, παραμένει βυθισμένο στο χάος από τη 15η Απριλίου, όταν οι δυο στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 έστρεψαν τα όπλα τους ο ένας εναντίον του άλλου. Έκτοτε, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν ξεριζώσει 3 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη UNICEF, στον πόλεμο αυτό χάνει τη ζωή του ή τραυματίζεται τουλάχιστον ένα παιδί κάθε ώρα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement