Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Έξι νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης των φόρων

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (12/7) σε διάφορες πόλεις της Κένυας, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν απαγορευτεί από τις αρχές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά πραγματοποιήθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους φόρους που επέβαλε το Ναϊρόμπι.

«Έχουμε τρεις νεκρούς στο Μλολόνγκο», κοντά στην πρωτεύουσα, «όπου μια ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε τον δρόμο και έχουμε επίσης άλλους δύο (νεκρούς) στην Κιτενγκέλα και έναν στο Εμάλι», πόλεις που απέχουν 30 και 120 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι, ανέφερε μια αστυνομική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλη πηγή επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων.

Ορισμένοι σκοτώθηκαν «όταν συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που αναπτύχθηκαν για να καταστείλουν τις ταραχές», είπε η πρώτη πηγή, υποστηρίζοντας ότι έχουν τραυματιστεί και μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους πρώτους να εκτοξεύουν πέτρες και τους δεύτερους να απαντούν με δακρυγόνα. Δακρυγόνα έπεσαν στην παραγκούπολη Μαθάρε του Ναϊρόμπι και στην παραλιακή πόλη Μομπάσα, στη νότια Κένυα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραϊλά Οντίγκα, που έχει διεκδικήσει πολλές φορές την προεδρία της χώρας, χωρίς να τα καταφέρει μέχρι σήμερα, κατηγόρησε νωρίτερα την αστυνομία ότι «πυροβόλησε, τραυμάτισε και σκότωσε διαδηλωτές» κυρίως στο Ναϊρόμπι. «Οι συγκεντρώσεις εξελίσσονταν ειρηνικά μέχρι που η αστυνομία αποφάσισε να τις διαλύσει με σφαίρες και δακρυγόνα», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν λόγο για βίαιη καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας απαγόρευσε τις σημερινές συγκεντρώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση με το σκεπτικό ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι αρχές. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε αυτές τις «παράνομες διαδηλώσεις».

Ο συνασπισμός «Αζίμιο» του Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ρούτο του «έκλεψε» τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022, σκοπεύει να οργανώσει διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Στις αρχές Ιουλίου ο Ρούτο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται νέοι φόροι, παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις των πολιτών που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ο νόμος προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα από το 8 στο 16%. Επίσης, θα γίνεται παρακράτηση στους μισθούς για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα φτηνής κατοικίας. Αρχικά προβλεπόταν ότι η παρακράτηση θα ανερχόταν στο 3% αλλά τελικά μειώθηκε στο 1,5% του μισθού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement