Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Europol: Η Ευρώπη έχει γίνει κέντρο διακίνησης της κοκαΐνης – Εκτόπισε τις ΗΠΑ

Η Europol κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, καθώς όλο και περισσότερες συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών διεισδύουν στα λιμάνια της ηπείρου. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία δηλώνει πως οι εισαγωγές ναρκωτικών, με κυρίαρχη τη διακίνηση της κοκαΐνης, αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια στην Ευρώπη, επηρεάζοντας αναλόγως και τον συνολικό βαθμό εγκληματικότητας των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Politico, η επικεφαλής της Europol, Κάθριν ντε Μπολέ, είπε πως η Ευρώπη πλέον έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και έχει γίνει η πρωταρχική αγορά διακίνησης ναρκωτικών. Ως αποτέλεσμα, η βία και η διαφθορά έχουν αυξηθεί αισθητά στα σημεία που παρατηρείται έντονη διακίνηση, όπως το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Οι συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η Ντε Μπολέ.

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή» δήλωσε η Ντε Μπολέ.

Μια άμεση παρενέργεια των καρτέλ της κοκαΐνης που εξάγουν ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική και πλέον συνεργάζονται με μαφιόζικες ομάδες στην Ευρώπη είναι η αύξηση της βίαιης εγκληματικότητας προς όποιον προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στις δραστηριότητές τους. «Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η κανονική βία: δολοφονίες με συμβόλαια, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», είπε.

Η προειδοποίηση της Ντε Μπολέ έρχεται καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις για το κράτος δικαίου. Το επιδεινούμενο πρόβλημα της Ευρώπης με το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά δεν αφορά μονάχα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά πλήττει και χώρες όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Ισπανία, κυρίως στις παράκτιες περιοχές τους.

Σε καθένα από αυτά τα σημεία, οι διακινητές σταδιακά «ροκανίζουν» το κράτος δικαίου, διαφθείροντας τους εργαζόμενους στα logistics, καταλαμβάνοντας συστήματα πληροφορικής, διεισδύοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και στα δικαστήρια και την αστυνομία, δήλωσε η επικεφαλής της Europol.

Το 2021 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, λιμάνι που αποτελεί βασική πύλη εισόδου ναρκωτικών στην Ευρώπη, δολοφονήθηκε ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος του εγκλήματος, ο Peter R. de Vries, καθώς και ο δικηγόρος Derk Wiersum το 2019. Στο Βέλγιο, την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., η δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού νωρίτερα φέτος σε περιστατικό βίας που σχετίζεται με ναρκωτικά παρόμοια προκάλεσε κατακραυγή, ενώ η αστυνομία αποκάλυψε πέρυσι ένα σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ασφάλειά του.

Η επικεφαλής της Europol προειδοποιεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, «εάν θέλουν να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η ίδια. «Είμαστε πίσω».

Ευρώπη: Το νέο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών

Οι συμμορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά λιμάνια για να εισάγουν κοκαΐνη στην υπόλοιπη ήπειρο. Διαφθείροντας το προσωπικό που εργάζεται εκεί, εισβάλουν στα συστήματα ασφαλείας και χρησιμοποιούν κοντέινερ για την μεταφορά του λαθραίου εμπορεύματος.

Σύμφωνα με την Europol, από τα περίπου 90 εκατομμύρια κοντέινερ που διέρχονται τους θαλάσσιους λιμένες της Ε.Ε., μόνο ένα μέρος τους ελέγχεται για λαθρεμπόριο. Λίγους μήνες πριν, περίπου 200 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν από τα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, δύο βασικά κέντρα διανομής ναρκωτικών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του EMCDDA, το 2020 κατασχέθηκαν στην Ευρώπη ποσότητες ρεκόρ κοκαΐνης (214,6 τόνοι), σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχέσεων που έχουν γίνει στην Ευρώπη φτάνει μέσω σε θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, κατασχέθηκαν σε μεξικανικά χωρικά ύδατα 4 τόνοι κοκαΐνης σε ένα ημι-υποβρύχιο που ανήκε στο καρτέλ της Σιναλόα και είχε αναχωρήσει από την περιφέρεια του Ναρίνιο, στη νοτιοδυτική Κολομβία, στις ακτές του Ειρηνικού.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται, καθώς η κοκαΐνη δεν αποτελεί αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν. Πλέον η επεξεργασία της κοκαΐνης πραγματοποιείται και στο εσωτερικό της Ευρώπης και κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία. Τα ναρκωτικά αυτά διακινούνται τόσο εντός, όσο και εκτός της ηπείρου, προς Μέση Ανατολή και Ασία, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία του «μαύρου» χρήματος.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου έχουν επιβαρύνει τις κοινωνίες των χωρών αυτών. Οι νόμιμες εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις βιτρίνας των εγκληματιών που μπορούν να αντέξουν μεγάλες απώλειες. Οι διακινητές ναρκωτικών στρατολογούν νέους τους οποίους δελεάζουν με την προοπτική του γρήγορου χρήματος και του φανταχτερού τρόπου ζωής, αυξάνοντας συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό τους και την επιρροή τους.

Μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των χρηστών σε 4,4 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με την Europol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή ο βρετανός προπονητής Τέρι Βέναμπλς. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του ’70, έπαιξε σε διάφορους συλλόγους, όπως...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παρά το γεγονός ότι έμεινε πίσω στο σκορ μόλις στο 13′, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ κόντρα στον Παναιτωλικό με 3-1,...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Tου Αριστείδη Ζαννίκου Με την αποσπασματική Κυβερνητική αντίδραση κατά της λαίλαπας της ακρίβειας να αποδεικνύεται (προσώρας;) αναποτελεσματική και με δυο φονικούς πολέμους να διεξάγονται...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που το «Πόνος και Δόξα», η προτελευταία, μεγάλου μήκους, ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ έκανε πρεμιέρα και...

Advertisement