Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μηταράκης για Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης σε χώρες όπως η Ελλάδα

Ανάρτηση για την επίτευξη της συμφωνίας για την δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της έκανε ο τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος Βουλευτής Χίου με την Νέα Δημοκρατία Νότης Μηταράκης.

Όπως γράφει ο κ. Μηταράκης στην ανάρτηση του «Υπήρξε σήμερα συμφωνία επί της αρχής στο Συμβούλιο Υπουργών για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και θα ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης επί των κειμένων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Το νέο κείμενο δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα. Στηρίζει δε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών».

Υπενθυμίζουμε πως την ανάγκη να υπάρχει συμφωνία για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είχε υπογραμμίσει αρκετές φορές ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στα Συμβούλια των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. 

Ασχέτως των πολιτικών μαχών και της ελληνικής απαισιοδοξίας, τα κείμενα έχουν θετικά σημεία για την Ελλάδα με σημαντικότερο το safety clause για τα νησιά.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Είναι μια διαπραγμάτευση, εξαιρετικά δύσκολη, όπως φαίνεται και από το χρόνο που απαιτήθηκε για να φτάσουμε εδώ, επειδή το κάθε Κράτος Μέλος αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές προκλήσεις. Άλλα Κράτη Μέλη, όπως η χώρα μας και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν παράνομες μεταναστευτικές ροές, πίεση στα σύνορά τους, ακόμα και εργαλειοποίηση, τη στιγμή που Κράτη Μέλη στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις λεγόμενες δευτερογενείς ροές.

Η σημερινή συμφωνία είναι μόνο ένα βήμα στην προσπάθεια να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής, που είναι η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτελείται από 11 νομοθετήματα. Το Συμβούλιο έδωσε την εντολή στην Ισπανία, την επόμενη ευρωπαϊκή Προεδρία και σημαντικό μεσογειακό μας εταίρο, να διαπραγματευτεί την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων Κανονισμών, που αφορούν την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό της ευθύνης και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά μας. Το επόμενο στάδιο θα απαιτήσει και αυτό πολύ δουλειά, εάν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα του 2024, οπότε λήγει η θητεία της παρούσας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή συμφωνία προβλέπει, για πρώτη φορά, τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης και καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, που θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης. Είναι κάτι που παραδοσιακά έθετε η χώρα μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε ο μηχανισμός αυτός να γίνεται όλο και πιο φιλόδοξος και αποτελεσματικός.

Την ίδια στιγμή έγινε μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου με τον οποίο επιμερίζεται η ευθύνη, μέσα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί στο νέο Κανονισμό ένα νέο κριτήριο, το οποίο προβλέπει ότι η ευθύνη για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου θα τερματίζεται σε 18 μήνες, από τα 10 χρόνια που ήταν έως σήμερα, όταν η αίτηση αυτή απορρίπτεται σε συνοριακές διαδικασίες ασύλου. Είναι οι διαδικασίες που η χώρα μας εφαρμόζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου να ξεχωρίσει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας από αυτούς που καταχρώνται το σύστημα ασύλου και υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του. Προβλέφθηκε επίσης, νέα, ειδική κατηγορία για τους διασωθέντες από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συνολικά, πάντως, το νέο σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Πρόεδρος και  τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  Χαλκειούς  σε εκδήλωση ευγνωμοσύνης των κατοίκων του Χωριού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς την Αστυνομική Δνση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνώνυμο της διασκέδασης, της ελευθερίας και των επιδόσεων. Και σήμερα οι οπαδοί του σε όλο τον κόσμο έχουν κάθε λόγο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

Advertisement