Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Οι ιθαγενείς κατασκήνωσαν στην πρωτεύουσα απαιτώντας προστασία των εδαφών τους

Εκατοντάδες εκπρόσωποι των αυτόχθονων πληθυσμών της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν στον καταυλισμό TerraLivre στην πρωτεύουσα για να απαιτήσουν τη σήμανση και την προστασία των εδαφών τους από την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι παλαιοί πληθυσμοί απειλούνται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού, την υλοτομία και άλλες δραστηριότητες αποψίλωσης των δασών. 

«Εμείς στην περιοχή των ιθαγενών Xingu ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε νησί, με την καταστροφή παντού γύρω μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση, να προστατεύσει το περιβάλλον όπως κάνουμε εμείς οι ιθαγενείς», δήλωσε ο 36χρονος Kuikuro Mehinaku από την περιοχή Alto Xingú.

«Σήμερα, με ελπίδα και προσδοκία για την προστασία της επικράτειας και των δέντρων μας, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει έργα προστασίας».

«Ο προηγούμενος πρόεδρος έβαλε σε αντιπαλότητα τους αυτόχθονες πληθυσμούς, κάτι που ήταν αρνητικό για εμάς. Ελπίζουμε ότι ο Λούλα θα μας προσφέρει περισσότερους πόρους», τόνισε ο Mehinaku.

Τα εδάφη των αυτόχθονων πληθυσμών στη Βραζιλία αποτελούν περίπου το 13% της επικράτειας, ενώ η κύρια απειλή είναι η παράνομη αναζήτηση χρυσού. 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την παράνομη εξόρυξη χρυσού στις περιοχές Yanomami που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ακτιβιστής Hekurari είπε ότι στην περιοχή λειτουργούν περίπου 20.000 αναζητητές χρυσού, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό στα ζώα και τα παιδιά της κοινότητας, από δηλητήρια στις πηγές του νερού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement