Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ενώπιον των αστυνομικών αρχών ο Ζαϊρ Μπολσονάρο-Αρνήθηκε την παράνομη εισαγωγή κοσμημάτων  

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της αστυνομίας στην Μπραζίλια και αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, στο πλαίσιο έρευνας για κοσμήματα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και εισήλθαν παράνομα στη χώρα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μπολσονάρο εμφανίστηκε στην αστυνομία ως πρώην πρόεδρος, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία.

“Η ακρόαση του Jair Bolsonaro διεξήχθη ήρεμα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να διευκρινιστούν τα γεγονότα”, έγραψε στο Twitter ο Fabio Wajngarten, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της κυβέρνησης Bolsonaro και νυν σύμβουλος του πρώην προέδρου (2019- 2022).

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο πέρασε περίπου τρεις ώρες στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και έφυγε από το σημείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στα ΜΜΕ.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι φορολογικές αρχές ερευνούν την υπόθεση, που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο από την εφημερίδα Estado de Sαο Paulo.

Σύμφωνα με την εφημερίδα,  το βραζιλιάνικο τελωνείο κατάσχεσε στο διεθνές αεροδρόμιο Guarulhos, κοντά στο Σάο Πάολο, ένα σετ διαμαντιών αξίας 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων από το σακίδιο του βοηθού πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπολσονάρο.

Αυτός ο υπουργός και ο βοηθός του ήταν μέρος μιας αντιπροσωπείας που επέστρεφε από επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Οκτώβριο του 2021.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δύο άλλων σετ κοσμημάτων, η αξία των οποίων σύμφωνα με τον Τύπο είναι 100.000 και 75.000 δολάρια. Αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή της προεδρίας μετά την αποχώρηση του Μπολσονάρου, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δώρα αποτελούν δημόσια αγαθά, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Βραζιλίας (TCU).

Πηγή παρά τω πρώην πρόεδρο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπολσονάρο αρνήθηκε στους ανακριτές ότι είχε διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα και ότι δεν έμαθε για τα κατασχεθέντα κοσμήματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Η πηγή εξήγησε επίσης ότι οι επακόλουθες προσπάθειες για την επιστροφή των κοσμημάτων είχαν στόχο να αποφευχθεί η «διπλωματική ενόχληση», δεδομένης της πιθανότητας ότι αυτά τα υψηλής αξίας δώρα από το σαουδαραβικό κράτος θα μπορούσαν τελικά να δημοπρατηθούν.

Η αστυνομία δεν σχολίασε τη δήλωση του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βραζιλίας, ο αρχηγός του κράτους μπορεί να κρατήσει δώρα μόνο «εξαιρετικά προσωπικής φύσης ή ελάχιστης χρηματικής αξίας», υπενθύμισε η TCU.

Πηγή: agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΕΘΝΙΚΑ

Τα κλιμάκια της Ελλάδας και της Τουρκίας συνεχίζουν να εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα Καποδίστριας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης....

Advertisement