Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μεταναστών καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Μετανάστες που εγκλωβίζονται στη Λιβύη απ΄όπου προσπαθούν να φύγουν για την Ευρώπη υπόκεινται σε σεξουαλική δουλεία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατήγγειλε σήμερα (27/3) η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Η αποστολή εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, καταλήγοντας άλλη μια φορά στο συμπέρασμα ότι “υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως ένα μεγάλο εύρος εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες πολιτοφυλακές”, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσής της.

Οι ερευνητές εξηγούν πως οι ωμότητες αυτές διαπράχθηκαν “εναντίον Λίβυων και μεταναστών σε όλη τη Λιβύη”, σε κέντρα κράτησης.

Η αποστολή τεκμηρίωσε και διαπίστωσε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, φόνου, βασανιστηρίων, βιασμών, σεξουαλικής δουλείας, εξωδικαστικών εκτελέσεων και αναγκαστικών εξαφανίσεων, επιβεβαιώνοντας πως οι πρακτικές αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες στη Λιβύη.

Ειδικότερα, η αποστολή αναφέρει πως “υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύουμε πως η σεξουαλική δουλεία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έχει διαπραχθεί σε βάρος μεταναστών”.

Σύμφωνα με την αποστολή, οι μετανάστες υπέστησαν σεξουαλική δουλεία σε επίσημα κέντρα κράτησης καθώς και σε “μυστικές φυλακές” όπου διαπράχθηκαν βιασμοί, με όλα αυτά να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αυτή η μεταχείριση ανθρωπίνων όντων, η δουλεία, η αναγκαστική εργασία, η φυλάκιση, ο εκβιασμός και η διακίνηση ευάλωτων μεταναστών “δημιουργούν σημαντικά εισοδήματα για άτομα, ομάδες και κρατικούς θεσμούς, κάτι που προκαλεί τη συνέχιση των παραβιάσεων”.

“Είναι επείγον να υπάρξει λογοδοσία προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτή τη γενικευμένη ατιμωρησία”, αναφέρει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της επιτροπής, Μοχάμεντ Αουατζάρ.

“Καλούμε τις αρχές της Λιβύης να καταρτίσουν χωρίς καθυστέρηση ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έναν οδικό χάρτη για τη μεταβατική δικαιοσύνη για τα θύματα και να ζητήσουν να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.

Η αποστολή συστάθηκε το 2020 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στη Λιβύη από το 2016. Από τότε, η αποστολή έχει διενεργήσει περισσότερες από 400 συνεντεύξεις και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2.800 πληροφοριακά στοιχεία, περιλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο.

Θα μοιραστεί τις πληροφορίες της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, περιλαμβανομένου του καταλόγου των ατόμων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για ωμότητες, όμως ζητά επίσης από τον ΟΗΕ να συστήσει μια νέα επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει την ερευνητική εργασία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα BMW Σειρά 5, καθώς και η πρώτη ηλεκτρική i5, υιοθετούν την αιχμή των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων και υπηρεσιών,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επί τη εορτή των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πριγκήπου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία...

ΧΙΟΣ

Του Κωνσταντίνου Αναγνώστου Η Χίος κρύβει απέραντες ομορφιές μεταξύ των οποίων και οι δεκάδες παραλίες της. Μία από αυτές είναι η παραλία Τρυπητή, “κρυμμένη”...

ΧΙΟΣ

Στο «Φαφαλίειο» Στάδιο Βροντάδου στη Χίο, οι παλαίμαχοι άσσοι του Άρη και του συνδέσμου Χίου – Βροντάδου, αγωνίστηκαν σε φιλικό αγώνα ενάντια στην ΟΠΑΔΙΚΗ...

Advertisement