Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Omicron: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι το Sputnik V είναι πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της Pfizer

Μια μικρή προκαταρκτική εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του στελέχους Omicron σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δεν μειώθηκαν τόσο πολύ, όσο σ’εκείνα τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Σπαλαντσάνι της Ιταλίας με τη συμμετοχή Ρώσων επιστημόνων και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο εμπορεύεται το Sputnik V στο εξωτερικό, έδειξε ότι η εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων κατά του στελέχους Όμικρον στους εμβολιασθέντες με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι δύο φορές υψηλότερη από αυτή που δημιουργείται στους εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δείγματα που ελήφθησαν τρεις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου έδειξαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων στους λήπτες δύο δόσεων Sputnik V ήταν πιο ανθεκτικά στην Omicron απ΄ό,τι σε εκείνους που εμβολιάστηκαν με το Pfizer.

Το αποτέλεσμα της έρευνας βασίσθηκε σε δείγμα 51 ατόμων που είχαν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V και σε δείγμα 17 ατόμων που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Όλοι τους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Σήμερα η αναγκαιότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης είναι προφανής», ανέφερε η προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι τα ειδικά για την παραλλαγή Omicron εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν στον ορό του αίματος του 74,2% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik και του 56,9% εκείνων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Μια προηγούμενη προκαταρκτική έρευνα του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik V, έδειξε ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου Sputnik Light παρείχε ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση παράγοντας περισσότερα αντισώματα κατά της Omicron από ό,τι το εμβόλιο Sputnik V με τις δύο δόσεις μόνο.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια στο 70% των ατόμων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο Sputnik-V δημιουργούνται εξουδετερωτικά αντισώματα κατά τους στελέχους Omicron, τα οποία διατηρούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων 3 – 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Τα αποτέλεσμα της κοινής ρωσοϊταλικής έρευνας ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα από κοινού με το Ινστιτούτου Γκαμαλέγια της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement