Τετρακόσιοι σαράντα μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Σικελία - Χιακός Λαός - XiakosLaos.gr
Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τετρακόσιοι σαράντα μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Σικελία

Περίπου 440 μετανάστες που διασώθηκαν από ένα σκάφος της Sea-Watch αποβιβάστηκαν στη Σικελία, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ΜΚΟ, ανεβάζοντας σε περισσότερες από 67.000 τις αφίξεις στην Ιταλία το 2021.

«Οι ιταλικές αρχές όρισαν το λιμάνι Ποτσάλο στη Σικελία για την αποβίβαση (…) Μία εβδομάδα μετά την πρώτη μας επιχείρηση διάσωσης, τα 440 πρόσωπα που διασώθηκαν θα επιτραπεί τελικά να αποβιβαστούν», ανέφερε η Sea-Watch στον λογαριασμό της στο Twitter.

Το σκάφος της ΜΚΟ, που περιπολεί ανοικτά της Λιβύης από τον Νοέμβριο του 2017, είναι ένα από τα πολλά σκάφη που έχουν ναυλωθεί από ΜΚΟ προκειμένου να προστρέχουν σε βοήθεια πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε άδεια στο Geo Barents, που είχε ναυλωθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και το οποίο μετέφερε 558 μετανάστες, να δέσει στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.

Συνήθως, έπειτα από υγειονομικές και διοικητικές διαδικασίες, οι μετανάστες τίθενται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, 67.040 μετανάστες αποβιβάστηκαν το 2021 στην Ιταλία, έναντι 34.154 το 2020, αλλά πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι το 2016, όταν καταγράφηκε ρεκόρ 181.436 αφίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου περισσότεροι από 114.500 μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη από τις αρχές του 2021, κυρίως στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Κύπρο και στη Μάλτα.

Ο αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν 95.031 αφίξεις, αλλά παραμένει μακράν κατώτερος του 1 εκατομμυρίου που είχαν καταγραφεί το 2015.

Η HCR εκτιμά, εξάλλου, πως 1.839 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή φέρονταν ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να κάνουν το ταξίδι φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα νησιά Κιριμπάτι και Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία είχαν μέχρι σήμερα γλιτώσει από την πανδημία του κορωνοϊού, μπήκαν σε lockdown από σήμερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταία τους πνοή άφησαν οι ηθοποιοί Ελένη Σάνιου και Άννυ Ραζή, κάτι που γνωστοποίησε μέσω Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας. Συγκεκριμένα,...

ΧΙΟΣ

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (24/1) σε δασική έκταση στην περιοχή της Ποταμιάς στη Χίο. Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς θα είναι εκείνη η μέρα όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωθούν στη γενέθλια γη; Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το εθνικό αίτημα μπορεί...