Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ποια τρία ηλεκτρικά ετοιμάζουν οι Sony-Honda για την προσεχή πενταετία

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε η γκάμα της νεοσύστατης Afeela θα εμπλουτιστεί με τρία ηλεκτρικά μοντέλα: το πρώτο είναι το Sedan που παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση ηλεκτρονικών CES 2024 στο Λας Βέγκας, που θα παρουσιαστεί μέσα στο 2025, το δεύτερο θα είναι ένα SUV και το τρίτο το πλέον προσιτό από όλα, ένα συμπαγές μοντέλο μεγέθους αντίστοιχου των Toyota Corolla και Volkswagen Golf.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιαπωνικής ιστοσελίδας Nikkei Asia, το SUV -που προς το παρόν δεν γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία μεγέθους θα υπάγεται- θα κάνει την πρεμιέρα του το 2027, και έναν περίπου χρόνο αργότερα αναμένεται και το πιο συμπαγές από τα τρία ιαπωνικά EV. Με την τριπλέτα αυτή οι Sony-Honda φιλοδοξούν να ανταγωνιστούν την Tesla, κυρίως στην αγορά της Αμερικής.

Τα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται -στη Βόρεια Αμερική- πάνω στην καινούρια ηλεκτρική πλατφόρμα που εξελίσσει η Honda και με την τεχνογνωσία της εταιρείας στα συστήματα ηλεκτροκίνησης (από τα υπάρχοντα EV της) και στην παραγωγή. Η χρήση κοινής πλατφόρμας και από τα τρία αυτοκίνητα θα γίνει για λόγους περιορισμού του κόστους και επιτάχυνσης της εξέλιξής τους.

Η συνεισφορά της Sony θα έγκειται, όπως είναι φυσικό, στα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία Sony Honda Mobility έχει επιβεβαιώσει ότι το Sedan που αναμένουμε του χρόνου θα έχει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βάσει OpenAI -η οποία χρησιμοποιείται και για το ChatGPT- για το σύστημα αλληλεπίδρασης του οδηγού με το αυτοκίνητο μέσω φωνητικών εντολών.

Επιπλέον, η Sony θα εμπλουτίσει τα αυτοκίνητα της Afeela με το λογισμικό Unreal Engine 5 (που χρησιμοποιείται για video games όπως το Fortnite και το Mortal Kombat) για την απεικόνιση στις κεντρικές οθόνες του υλικού που θα λαμβάνουν οι αισθητήρες και οι κάμερες σχετικά με τα οχήματα, τους πεζούς και το έδαφος περιμετρικά του αυτοκινήτου. Το ίδιο λογισμικό θα επιτρέπει στους πίσω επιβάτες να παίζουν video games στις μεμονωμένες τους οθόνες.

Για να τα πετύχει αυτά, η Sony Honda Mobility πρόκειται σύντομα να αυξήσει τους εργαζόμενούς της σε 500. Το Afeela Sedan, που η κοινοπραξία ονομάζει “EV υψηλής προστιθέμενης αξίας” αναμένεται στις ΗΠΑ να κοστίζει περίπου 65 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, οι εμπορικές φιλοδοξίες σε αριθμό αντιτύπων αναμφίβολα θα πέσουν πάνω στο μικρότερο μοντέλο του 2028.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αναμένεται να σημειώσουν ιδιαίτερη αύξηση στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Το 2023 πουλήθηκαν 10,8 εκατομμύρια EV, που αντιπροσωπεύει μερίδιο 12% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων.Η βρετανική εταιρεία ερευνών GlobalData κάνει την πρόβλεψη ότι το 2027 θα πουληθούν 24,54 εκατ. ηλεκτρικά, ποσοστό 25% των συνολικών πωλήσεων, και 36,37 εκατομμύρια το 2030.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

Advertisement