Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ποιο είναι το ηλεκτρικό hot-hatch που εξελίσσει η Alpine κάτω από το Βόρειο Σέλας

Την ώρα που η Renault είναι έτοιμη να παρουσιάσει την ηλεκτρική αναβίωση του θρυλικού Renault 5 στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, η Alpine βρίσκεται στη Λαπωνία για το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης της σπορ παραλλαγής του – του Alpine Α290, που αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα του τον Ιούνιο.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες -που δεν έχουν, ακόμη, επιβεβαιωθεί από την παριζιάνικη εταιρεία- αναφέρουν ότι το Alpine A290 θα κινείται από τον ηλεκτροκινητήρα των 220 ίππων που φορά και το Megane E-Tech, και σε δεύτερο χρόνο θα αποκτήσει περισσότερη ισχύ με την έκδοση S.

Όλα αυτά την ώρα που το βάρος του θα μείνει κάτω από τα 1.500 κιλά, που για ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο είναι αρκετά περιορισμένα. Φυσικά θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B EV του R5, και στο δάπεδο θα φιλοξενεί μπαταρία λίγο μεγαλύτερη των 50 kWh. Το μήκος του Alpine A290 θα είναι λίγο μεγαλύτερο του R5, φτάνοντας οριακά στα 4,0 μέτρα.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας των σπορ αυτοκινήτων της Alpine, οι μηχανικές επιλογές για το Α290 θα είναι πρώτου επιπέδου: οι πίσω τροχοί θα έχουν ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων -διαφορετικής ρύθμισης από το R5-, οι μπροστινοί θα κρύβουν τετραπίστονες δαγκάνες για το σύστημα πέδησης, και όλοι θα έχουν ελαστικά εξελιγμένα από τη Michelin ειδικά για το συμπαγές αυτό hot-hatch της Alpine.

Δύο άλλες καινοτομίες του Α290 εστιάζονται στην απόκριση του γκαζιού -το οποίο με το σήκωμα του πεντάλ θα γεννά ελεγχόμενα υπερστροφικές τάσεις για παιχνίδια με την ουρά- και στα υδραυλικά bump stops για την ομαλή αντίδραση της ανάρτησης όταν τερματίζει στο άνω σημείο της, για περισσότερη άνεση σε κακοτεχνίες του δρόμου.

Προς το παρόν δεν έχουμε δει εικόνες από το εσωτερικό του Α290, αλλά η ίδια η Alpine παρουσίασε το τιμόνι του – που φυσικά είναι flat-bottom για πιο σπορτίφ αίσθηση. Το ενδιαφέρον του τιμονιού εστιάζεται στα τρία κουμπιά του.

Πέραν του μαύρου μπουτόν για την επιλογή του οδηγικού προφίλ, υπάρχει επίσης και ένα κόκκινο και ένα μπλε. Το κόκκινο, με τα αρχικά OV, παρέχει μια στιγμιαία έκρηξη ισχύος για περιστάσεις όπου χρειάζεται, όπως π.χ. μια προσπέραση. Το μπλε κουμπί έχει τα αρχικά RCH (Recharge / επαναφόρτιση).

Η Alpine κατασκεύασε 200 πρωτότυπα του Α290 για τις τελικές του δοκιμές, πριν από την επίσημη παρουσίαση του Ιουνίου και την έναρξη της παραγωγής του.

Ορισμένα από αυτά βρίσκονται αυτές τις μέρες στη βόρεια Σουηδία, στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δοκιμάζουν τόσο τη λειτουργία όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου σε θερμοκρασίες έως και -30° Κελσίου, όσο και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου -και των χειμερινών του ελαστικών- σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, στις παγωμένες λίμνες της Λαπωνίας.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέλιξης πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής, η νέα BMW X3 υποβάλλεται στην τελική ρύθμιση όλων των συστημάτων ελέγχου πλαισίου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει...

Advertisement