Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αποκάλυψη για τη νέα BMW Σειράς 5 και την ηλεκτρική i5

Η νέα BMW Σειρά 5, καθώς και η πρώτη ηλεκτρική i5, υιοθετούν την αιχμή των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων και υπηρεσιών, και των βιώσιμων υλικών που έχει να προσφέρει το εργοστάσιο του Μονάχου. Μετά την τωρινή του πρεμιέρα, η διάθεση του γερμανικού sedan αναμένεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2023.

Πιο σύγχρονη και πιο εκλεπτυσμένη στο σχεδιασμό της, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά της η νέα BMW Σειράς 5 μεγάλωσε κατά 9,7 εκατοστά σε μήκος (φτάνοντας τώρα στα 5,060 μέτρα), κατά 3,2 εκατ. σε πλάτος (στα 1,90 μέτρα) και κατά 3,6 εκατ. σε ύψος (1,515 μ.). Κατά συνέπεια, το μεταξόνιό της είναι κατά 2 εκατ. πιο μακρύ, προσφέροντας ακόμα περισσότερο χώρο για επιβάτες και αποσκευές.

Το ρύγχος υιοθετεί τα νέας φιλοσοφίας διπλά φωτιστικά σώματα με κάθετα στοιχεία LED, και μια πιο σύγχρονη εκδοχή της γρίλιας των «διπλών νεφρών» της βαυαρικής εταιρείας με προαιρετικά φωτιζόμενο πλαίσιο BMW Iconic Glow. Το αμάξωμά της έχει αρκετά σπορ στοιχεία, όπως την ψηλή γραμμή των ώμων, δυναμικές νευρώσεις στις επιφάνειες, μαύρα μαρσπιέ, «χωνευτές» χειρολαβές και το ανάγλυφο Νο5 στην τρίτη κολόνα.

Αντίστοιχα, τα λεπτά πίσω φώτα διαχωρίζονται από μία γραμμή χρωμίου. Η εμφάνιση μπορεί προαιρετικά να ενισχυθεί περαιτέρω και με τις προσθήκες του καταλόγου M Sport Package ή M Sport Package Pro.

Το κόκπιτ της BMW Σειράς 5 έχει αισθητά περιορισμένα κουμπιά και διακόπτες, αλλά πρωταγωνίστρια είναι η κυρτή οθόνη BMW Curved Display, που αποτελείται από ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη πολυμέσων-συνδεδιμότητας-πλοήγησης 14,9”, με το λογισμικό BMW Operating System 8.5. Η δεύτερη έχει νέες λειτουργίες, με δυνατότητα streaming και παιχνιδιών όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο, με συνδεσιμότητα 5G.

Ο επιλογέας της μετάδοσης του συστήματος iDrive βρίσκεται στο κέντρο της κονσόλας -δίπλα στον περιστροφικό διακόπτη QuickSelect για τις ενδείξεις της οθόνης- και το τιμόνι έχει επίπεδο κάτω τμήμα. Παράλληλα, το προαιρετικό BMW Interaction Bar είναι μια μακρόστενη κρυστάλλινη επιφάνεια που εκτείνεται από τη μία πόρτα στην άλλη και διασχίζει οριζόντια όλο το ταμπλό, παρέχοντας πληθώρα από διακόπτες αφής.

Το εντυπωσιακό με το εσωτερικό του βαυαρικού sedan είναι πως όλες οι επενδύσεις του είναι κατασκευασμένες από βιώσιμα, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά – το πρώτο μοντέλο στο οποίο η BMW πετυχαίνει κάτι τέτοιο, και το διαθέτει στο στάνταρ εξοπλισμό. Τα σπορ καθίσματα είναι επίσης ανασχεδιασμένα.

Όσον αφορά στους κινητήρες, και ξεκινώντας από τους θερμικούς, η BMW Σειρά 5 προσφέρεται στην Ευρώπη με την επιλογή ανάμεσα στον τετρακύλινδρο βενζίνης της 520i με ισχύ 208 ίππων και μέση κατανάλωση που πέφτει και στα 5,7 lt/100km, και στον αντίστοιχο diesel της έκδοσης 520d με μέση κατανάλωση 5,6-5,1 lt/100km. Η δεύτερη διατίθεται και σε τετρακίνητη έκδοση 520d xDrive, του ίδιου πετρελαιοκινητήρα απόδοσης 197 ίππων.

Οι παραπάνω θερμικοί κινητήρες συνδεύονται από ήπια υβριδική τεχνολογία 48V και το εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Steptronic Sport 8 σχέσεων. Την Άνοιξη του 2024, ωστόσο, αναμένουμε και τις plug-in υβριδικές (PHEV) εκδόσεις του γερμανικού sedan, καθώς και μια έκδοση με εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα diesel.

Περνώντας στην ηλεκτρική BMW i5, αυτή διαθέτει την πέμπτη γενιά του συστήματος ηλεκτροκίνησης iDrive της BMW και θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η BMW i5 eDrive40, με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, μεταδίδει 340 ίππους και 430 Nm ροπής στους πίσω τροχούς, και διαθέτει λειτουργίες Sport Boost και Launch Control για την επιτάχυνση στα 0-100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα και μέχρι τα 193 km/h τελικής ταχύτητας.

Η κορυφαία ηλεκτρική έκδοση, που θα έρθει το 2024, είναι η i5 M60 xDrive: δύο ηλεκτροκινητήρες αγγίζουν συνδυαστικά τους 601 hp και -καθώς είναι τοποθετημένοι σε κάθε άξονα- επιτυγχάνουν την ηλεκτρική τετρακίνηση. Η τιτάνια ροπή φτάνει στα 820 Nm με την ενεργοποίηση των M Sport Boost και M Launch Control, με αποτέλεσμα το σπριντ 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε 3,8” και η τελική ταχύτητα να φτάνει τα 230 km/h. Η έκδοση αυτή συνοδεύεται από πληθώρα σχεδιαστικών προσθηκών του τμήματος M performance.

Η μπαταρία της ηλεκτρικής i5 προσφέρει 81,2 kWh και συνεπώς αυτονομία 497-582 χιλιομέτρων στην i5 eDrive40 και 455-516 χιλιομέτρων στην i5 M60 xDrive. Στην αυτονομία βοηθά το -προσαρμοζόμενο από τον οδηγό- σύστημα ανάκτησης ενέργειας και το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας για τον κλιματισμό της καμπίνας επιβατών. Επιπλέον, ο οδηγός μπορεί με την επιλογή της ρύθμισης Max Range να αυξήσει την αυτονομία κατά 25%, μειώνοντας την ισχύ, την ταχύτητα και διάφορες λειτουργίες άνεσης του αυτοκινήτου.

Η i5 έχει ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW ή προαιρετικά 22 kW για AC παροχή, ενώ στους DC ταχυφορτιστές μπορεί -σε ιδανικές συνθήκες- να φορτίσει με ρυθμό που φτάνει μέχρι και τα 205 kW. Στην τελευταία περίπτωση η φόρτιση 10-80% επιτυγχάνεται σε 30 λεπτά.

Με το μεγαλύτερο μεταξόνιο της κατηγορίας και διευρυμένα μετατρόχια, καθώς και με τη σχεδόν άρτια κατανομή 50:50 του βάρους στους δύο άξονες, η i5 διασφαλίζει τη συνέχιση της σπορ οδηγικής αίσθησης των θερμικών BMW.

Εδώ επιδρά φυσικά η ανάρτηση και τα φρένα M sport, η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Adaptive Suspension Professional (στη i5 M60 xDrive) και το αντίστοιχο σύστημα διεύθυνσης Integral Active Steering – καθώς και μια ευρύτατη σουίτα από ηλεκτρονικά συστήματα πρόσφυσης, αλλά και πρόληψης ατυχημάτων με πληθώρα από καθιερωμένες και νέες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού.

Photo credits: Press BMW Group

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement