Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Top 10 ηλεκτρικά scooters που οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου

Για να καρπωθεί κανείς τα οφέλη ενός ηλεκτρικού scooter, κυρίως την οικονομία του καυσίμου και τη δυνατότητα αφαίρεσης της μπαταρίας και φόρτισής της στο σπίτι ή στη δουλειά, πλέον δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας – ούτε καν το δίπλωμα ΑΜ που ισχύει για τις μικρές μοτοσικλέτες μέχρι 50 κυβικών.

Με δύο προϋποθέσεις, την κατοχή διπλώματος αυτοκινήτου για τουλάχιστον 6 χρόνια και τη συμπλήρωση του 27ου έτους της ηλικίας του, νομιμοποιείται πλέον κανείς να οδηγεί μοτοσικλέτες με ισχύ μέχρι 11 kW, δηλαδή 15 ίππους.

Εδώ, βεβαίως, υπάρχει ένας διαχωρισμός: για μία μοτοσικλέτα που αποδίδει μέχρι 4 kW (δηλαδή 5,44 ίππους) και η τελική του ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 45 km/h, ο κάτοχος του διπλώματος αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα – πάντοτε εφ’ όσον καλύπτει τις προϋποθέσεις 27 ετών, και 6 ετών διπλώματος.

Για μία μοτοσικλέτα ισχύος από 4 μέχρι και 11 kW, απαιτείται από τον κάτοχο του διπλώματος αυτοκινήτου να κάνει 5 ώρες μαθήματος οδήγησης δικύκλου, και τίποτα παραπάνω – ούτε καν εξετάσεις. Από τις 11 kW και πάνω, όλα τα δίτροχα χρειάζονται δίπλωμα μοτοσικλέτας.

Μην ξεχνάμε επίσης πως με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” η αγορά ενός ηλεκτρικού σκούτερ επιδοτείται με έως και 1.300 €, ποσό που προσαυξάνεται κατά 300 € αν αγοράσετε δεύτερη μπαταρία, κατά 500 € για ΑμεΑ και τρίτεκνους/πολύτεκνους και κατά 400 € αν αποσύρετε παλιό όχημα – δείτε εδώ περισσότερα.

Η δεξαμενή των ηλεκτρικών scooters που εμπίπτουν στις κατηγορίες μέχρι 11 kW, και συνεπώς της οδήγησης με δίπλωμα αυτοκινήτου και μόνο, είναι ήδη πολύ μεγάλη – και διευρύνεται διαρκώς, καθώς αναμένουμε την είσοδο εταιρειών όπως η Honda και η Kymco. Από όσα κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά, προσπαθήσαμε να πάρουμε δέκα δείγματα με διάφορα επίπεδα ισχύος, και επιλέξαμε ενδεικτικά τα παρακάτω:

  • 01. Daytona Iris e 125

Τιμή: 3.190 €

Στον πλήθος των ηλεκτρικών scooters της Daytona, ήρθε τώρα να προστεθεί και ένα από τα πλέον κομψά της εταιρείας, το Iris e 125. Η μπαταρία των 45 Ah του εξασφαλίζει αυτονομία 100 χιλιομέτρων, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του έχει στιγμιαία ισχύ 6,2 ίππων και φτάνει το Iris σε μέγιστη ταχύτητα 80 km/h. Η μπαταρία είναι αποσπώμενη (ζυγίζει 22 κιλά) ώστε να τη φορτίσετε στον προορισμό σας, διαδικασία που απαιτεί σχεδόν 4,5 ώρες. Το ηλεκτρικό scooter μεγάλων τροχών 16 ιντσών (αντίστοιχο των θερμικών 125 κ.εκ.) διαθέτει δισκόφρενα 220 mm εμπρός-πίσω, με τριπίστονη δαγκάνα μπροστά και σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS).

  • 02. Vespa Elettrica


Τιμή: από 6.650 €

H Vespa Elettrica -όπου το διαχρονικό στιλ συναντάται με την νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης- διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τελικής ταχύτητας 45 ή 70 km/h, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και η έκδοση RED που υποστηρίζει το έργο του ομόνυμου οργανισμού για την καταπολέμηση του AIDS και του Covid19. Με τη μπαταρία ιόντων-λιθίου της, η Vespa Elettrica 70 διαθέτει αυτονομία 70 χιλιομέτρων, που μπορούν να φτάσουν στα 100 χλμ. στο ECO mode με ταχύτητα περιορισμένη στα 45 km/h – με τη βοήθεια και του συστήματος KERS για την ανάκτηση της ενέργειας του φρεναρίσματος.

Η μπαταρία φορτίζει σε 4 ώρες σε οικιακή πρίζα, και αφήνει χώρο για ένα κράνος jet κάτω από τη σέλα. Ο ηλεκτροκινητήρας της αποδίδει συνεχής ισχύ 3,6 kW και μέγιστη 4 kW, με ροπή που ξεπερνά τα 200 Nm, και ελέγχεται ηλεκτρονικά (Ride-by-Wire). Προσφέρει, επίσης, τα προφίλ ECO και Power, καθώς και το Reverse για την διευκόλυνση κατά την όπισθεν. Τέλος, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με έγχρωμη οθόνη TFT 4,3 ιντσών διαθέτει το λογισμικό Piaggio MIA για τη σύνδεση του smartphone και τη χρήση φωνητικών εντολών.

  • 03. Seat MO eScooter 125


Τιμή: 6.790 €

To Seat MO διαγράφει ήδη επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά, καθώς με τις συμπαγείς του διαστάσεις εξακολουθεί να προσφέρει αρκετό χώρο μαζί με την πρακτικότητα της κίνησης στην πόλη και το μικρό κόστος φόρτισης. Για την τελευταία, χρειάζονται 5,6 kWh για την πλήρωση με ενέργεια της μπαταρίας ιόντων-λιθίου (που αποσπάται και σύρεται σε ρόδες για να τη φορτίζετε και στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας), κερδίζοντας έτσι 137 χιλιόμετρα αυτονομίας. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 12,2 ίππους και το επταχύνει από στάση στα 50 km/h σε 3,9 δευτερόλεπτα – και μέχρι την τελική των 95km/h. Προσφέρει, επίσης, τα προφίλ Eco (εξοικονόμηση ενέργειας), City (ισορροπία οικονομίας-επιδόσεων), Sport (ταχύτητα και επιδόσεις) και Reverse (όπισθεν).

  • 04. Piaggio 1


Τιμή: 2.750 € (‘1’) / 3.250 € (‘1+’) / 3.450 € (‘1 Active’)

Εν αναμονή της έλευσης του ανανεωμένου ηλεκτροκινητήρα του, μέσα στο 2023, ο εκπρόσωπος της Piaggio στα ηλεκτρικά scooters είναι μια ολοκληρωμένη λύση αστικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων, με πολλαπλούς αποδέκτες: η μικρή έκδοση ‘1] (με τελική 25 km/h) οδηγείται χωρίς δίπλωμα από την ηλικία των 15 ετών, η ‘1+’ (45 km/h) από 16 ετών με άδεια οδήγησης Α.Μ. και η ‘1 Active’ (60 km/h) με δίπλωμα Α1 ή αυτοκινήτου.

Με τη σέλα του στα 770 mm, με σύστημα keyless, χώρο για ένα κράνος jet κάτω από τη σέλα, έγχρωμη οθόνη οργάνων, θύρα USB, γάντζο και κεντρικό σταντ είναι ιδιαίτερα βολικό στην καθημερινότητα της πόλης. Η αφαιρούμενη μπαταρία των 2,3 kWh φορτίζει σε 6 ώρες (και με το φρενάρισμα στο δρόμο) και χαρίζει αυτονομία μέχρι και 85 χιλιομέτρων στο πρόγραμμα Eco (με τελική έως 30 km/h). Στο Power mode η τελική ανεβαίνει στα 60 km/h, χάρη στην κινητήρα ισχύος 2,7 ίππων.

  • 05. Daytona Μ9 L 50


Τιμή: 1.695 €

Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, με τελική ταχύτητα 45 km/h ή 25 km/h, το Daytona Μ9 L 50 ελίσσεται στην πόλη με ασφάλεια και πρακτικότητα. Καλαίσθητο, με full LED φωτισμό και φλας ενσωματωμένα στη μάσκα, διαθέτει μπαταρία λιθίου που αποσπάται – και παρόλα αυτά αφήνει χώρο αποθήκευσης μεγέθους 22,5 λίτρων κάτω από τη σέλα, που χωρά ένα full face κράνος. Στην πρακτικότητα συμβάλλει επίσης το επίπεδο δάπεδο, ο γάντζος στο εσωτερικό της ποδιάς, το ντουλαπάκι με θύρα φόρτισης USB, το σύστημα keyless και η έγχρωμη ευκρινής οθόνη LCD.

Ο ηλεκτροκινητήρας του, 1,8 ή 1,2 kW αναλόγως της έκδοσης, δίνει τη δυνατότητα τριών χαρτογραφήσεων (eco/power/sport), ενώ η μπαταρία λιθίου των 24Ah χαρίζει αυτονομία έως και 60 χιλιόμετρα (75 χιλιόμετρα για την έκδοση 25km/h), χάρη και στο εξαιρετικά χαμηλό βάρος των 73,5 kg (μαζί με τη μπαταρία). Έτσι, με τους τροχούς 10” και το κοντό μεταξόνιο (1.260 mm) το M9 L 50 είναι ιδανικό για τις αστικές συνθήκες.

  • 06. Super Soco CPX


Τιμή: 4.565 €

Από την ευρεία γκάμα ηλεκτρικών scooters της Super Soco, το CPX προσφέρει άνεση για δύο επιβάτες και ικανοποιητικό χώρο κάτω από τη σέλα με τροχό 14” πίσω. Η αυτονομία του φτάνει τα 70 ή 140 χιλιόμετρα, χάρη στις δύο μπαταρίες που διαθέτει – και μπορούν να φορτιστούν σε 3 έως 3,5 ώρες είτε με πρίζα απευθείας στο scooter ή στο σπίτι/γραφείο, δεδομένου ότι είναι αποσπώμενες (με βάρος 19 κιλών η καθεμία). Ο κινητήρας στο κέντρο του πίσω τροχού αποδίδει 6,4 ίππους και 150 Nm ροπής, που χαρίζουν στο CPX τελική ταχύτητα 90 km/h.

  • 07. Ecooter E5


Τιμή: 6.190 € (Standard) / 6.825 € (High Performance)

Το Ecooter E5 είναι το μεγάλο ηλεκτρικό scooter της εταιρείας, με κινητήρα 10,9 ίππων και 260 Nm ροπής! Είναι αναμφίβολα ένα από τα ισχυρότερα της αγοράς, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, για άμεση απόκριση στο γκάζι – που φτάνει για να επιτυαχύνει το Ε5 μέχρι τα 103 km/h. Στην έκδοση Standard (30 Ah) η αυτονομία της μπαταρίας φτάνει τα 150 χιλιόμετρα και στην έκδοση High Performance (42 Ah) τα 200 χιλιόμετρα, όμως αν η ταχύτητα κίνησης δεν ξεπερνά τα 30 km/h. Ο ηλεκτροκινητήρας της έκδοσης Standard αποδίδει 6,7 hp και τελική ταχύτητα 80 km/h. Κατά τα άλλα, το Ecooter E5 προσφέρει τις ανέσεις του Cruise Control, της συνδεσιμότητας του smartphone στην έγχρωμη οθόνη TFT, του χώρου για ένα fullface κράνος κάτω από τη σέλα, της θύρας USB και του Smart Key.

  • 08. NIU NQi GT & GTS


Τιμή: 2.590 (GT) / 5.690 € (GTS)

Στις δύο του εκδόσεις GT και GTS, το NQi είναι ένα ηλεκτρικό scooter σπορτίφ «διάθεσης», τόσο στο στιλ όσο και στις επιδόσεις του από τον ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 2,4 και 4,7 ίππων με τελική ταχύτητα 45 και 70 km/h, αντίστοιχα. Στην έκδοση μίας μπαταρίας 26 Ah έχει αυτονομία 60 χιλιομέτρων, ενώ στην Extended Range με δύο μπαταρίες των 35 Ah αγγίζει τα 125 χιλιόμετρα με μία πλήρη φόρτιση – που διαρκεί 6 ώρες. Στον εξοπλισμό του NQi περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων LED φωτισμός, οθόνη LCD με δυνατότητες συνδεσιμότητας, θύρα φόρτισης USB και προαιρετικά πίσω κουτί αποθήκευσης. Το ύψος της σέλας του είναι στα 790 mm, τα φρένα αποτελούνται από δύο δισκόφρενα με συνδυασμένη πέδηση (CBS) και η ανάρτηση από τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω.

  • 09. BMW CE 04


Τιμή: 12.180 €

To «διαστημικό» e-scooter της BMW έχει κανονικά ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 20 ίππων, αλλά διαθέτει και έκδοση 15 hp που μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Πόσω μάλλον με δεδομένο ότι διαθέτει στοιχεία από μοτοσικλέτες, όπως ο έλεγχος πρόσφυσης ASC ή (προαιρετικά) το Dynamic Traction Control με έλεγχο cornering και ABS Pro. Παρά τη μειωμένη ισχύ η τελική ταχύτητα παραμένει στα 120 km/h. Η μπαταρία του, μεγέθους 8,9 kWh, προσφέρει αυτονομία 130 χιλιομέτρων και φορτίζει σε λιγότερο από 4,5 ώρες, ή σε 1,5 ώρες σε Wallbox.

  • 10. Keeway E-Zi Mini


Τιμή: 1.400 €

Με έμφαση -όπως είναι προφανές- στην ευκολία του χειρισμού στην πόλη, στην απλότητα και στην οικονομία, το mini-scooter της Keeway θυμίζει περισσότερο μοτοποδήλατο – αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα κανονικό scooter, με δισκόφρενο εμπρός, τροχούς 14”, φωτισμό LED, έγχρωμη ψηφιακή οθόνη με συνδεσιμότητα και έναν υπερ-οικονομικό ηλεκτροκινητήρα 1,34 ίππου. Με βάρος μόλις 55 κιλών, καταφέρνει να καλύπτει μέχρι και 60 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της 48V μπαταρίας των 20 Ah στο Eco προφίλ του κινητήρα, καθώς υπάρχει και το Power για τη μέγιστη διαθέσιμη δύναμη – που το φτάνει μέχρι τα 45 km/h τελικής ταχύτητας.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement