Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το πρωτότυπο i Vision Dee θα μπορούσε να είναι ο προπομπός της επόμενης BMW Σειράς 3

Στην έκθεση τεχνολογίας CES 2023, στο Λας Βέγκας, η BMW παρουσίασε το πρωτότυπο i Vision Dee που, σύμφωνα με τους Βαυαρούς, μοιράζεται το όραμα του BMW Group για το μέλλον της ψηφιακής εμπειρίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ενός οχήματος. Το όνομα “Dee”, άλλωστε, συμβολίζει την ψηφιακή συναισθηματική εμπειρία: Digital Emotional Experience.

Το BMW i Vision Dee αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στο δρόμο προς την επόμενη γενιά οχημάτων της BMW, τη NEUE KLASSE. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό, μεσαίου μεγέθους sedan, στο μέγεθος δηλαδή μιας Σειράς 3, της οποίας θα μπορούσε να είναι προπομπός!

Το πρώτο που κάνει – θετική – εντύπωση, είναι η ολόφρεσκια, λιτή σχεδιαστική γλώσσα. Θα εστιάσουμε στην εντελώς νέα λογική της μάσκας, με τα νεφρά της BMW να καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του εμπρός μέρους, σε μια πολύ πιο κομψή αλλά και δυναμική προσέγγιση συγκριτικά με αυτή που συναντάμε στα τωρινά μοντέλα της μάρκας.

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι θυμίζει κάτι από το παρελθόν της μάρκας, και πιο συγκεκριμένα την πρώτη Σειρά 3, όπως άλλωστε και η κλασική σχεδίαση sedan αλλά και οι διπλοί προβολείς, που αποτελούν επίσης παραδοσιακά σχεδιαστικά στοιχεία της BMW.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του πρωτοτύπου, οι μελλοντικές ψηφιακές λειτουργίες θα υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο του φωνητικού ελέγχου και των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού που γνωρίζουμε σήμερα. Στο BMW Group θεωρούν ότι, ο κατασκευαστής που θα καταφέρει να διαπρέψει στην ενσωμάτωση του καθημερινού ψηφιακού κόσμου του πελάτη στο όχημα, σε όλα τα επίπεδα, είναι αυτός που θα κυριαρχήσει στο μέλλον.

Για παράδειγμα, το i Vision Dee διαθέτει Head-Up-Display που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ και αναλαμβάνει το ρόλο ενημέρωσης, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας, μια καινοτομία που θα τη δούμε σε μοντέλα παραγωγής από το 2025 και μετά, αλλά και βελτιστοποιημένη τεχνολογία αλλαγής χρωμάτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τεχνολογία του πρωτοτύπου BMW iX Flow Featuring E Ink με δυνατότητα αλλαγής από μαύρο σε λευκό χρώμα, που παρουσίασε η BMW στην προηγούμενη CES το 2022, εξελιγμένη ώστε τώρα να μπορεί να αλλάζει ανάμεσα σε 32 χρώματα στο εξωτερικό! Η επιφάνεια του αμαξώματος χωρίζεται σε 240 τμήματα E Ink, καθένα από τα οποία ελέγχεται ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία μιας σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας σχεδίων και τη μεταβολή τους μέσα σε δευτερόλεπτα.

BMW Mixed Reality Slider: ένας απέραντος, ψηφιακός κόσμος

Η ψηφιακή εμπειρία του i Vision Dee ξεκινά έξω από το όχημα, με ένα εξατομικευμένο σενάριο υποδοχής που συνδυάζει γραφικά στοιχεία με φωτιστικά και ηχητικά εφέ. Οι προβολείς και η κλειστή μάσκα νεφρών της BMW σχηματίζουν ένα phygital (συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού) εικονίδιο σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια, επιτρέποντας στο όχημα να παράγει διαφορετικές εκφράσεις προσώπου.

Αυτό σημαίνει ότι το BMW i Vision Dee μπορεί να μιλάει στους ανθρώπους και, ταυτόχρονα, να εκφράζει οπτικά διαθέσεις όπως χαρά, έκπληξη ή έγκριση. Το BMW i Vision Dee μπορεί επίσης να προβάλλει μια εικόνα του avatar του οδηγού στο πλαϊνό παράθυρο για να εξατομικεύσει περαιτέρω το σενάριο υποδοχής.

Στο εσωτερικό, το BMW Mixed Reality Slider, σε συνδυασμό με το προηγμένο Head-up-Display, είναι το ψηφιακό highlight και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας του BMW i Vision Dee. Εδώ δεν υπάρχουν οθόνες και όργανα. Τα πάντα προβάλλονται στο παρμπρίζ.

Χρησιμοποιώντας shy-tech αισθητήρες στο ταμπλό, ο οδηγός μπορεί να ορίζει το ψηφιακό περιεχόμενο που θέλει να βλέπει στο Head-Up Display. Η επιλογή πέντε βημάτων περιλαμβάνει από αναλογικές, μέχρι πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση, περιεχόμενα του συστήματος επικοινωνίας και προβολή επαυξημένης πραγματικότητας, ακόμα και την είσοδο σε εικονικούς κόσμους.

Επιπλέον, στο τιμόνι με την κεντρική κάθετη ακτίνα υπάρχουν σημεία επαφής που ζωντανεύουν όταν ο οδηγός τα πλησιάζει ή τα αγγίζει, και μπορούν να λειτουργήσουν με την κίνηση του αντίχειρα. Αυτά τα phygital σημεία επαφής ελέγχουν την επιλογή του περιεχομένου που προβάλλεται στο παρμπρίζ και, μαζί με το Head-Up Display, υποστηρίζουν την αρχή “χέρια στο τιμόνι, μάτια στο δρόμο”.

Παράλληλα, τα παράθυρα διαθέτουν λειτουργία dimmer για τη σταδιακή “εξασθένιση” της πραγματικότητας, του εξωτερικού περιβάλλοντος. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα στο BMW i Vision Dee να βιώσει μια μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality), ως μία ιδιαίτερη εμπειρία στην οποία εμπλέκονται διαφορετικές αισθήσεις χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία!

Για την πρεμιέρα του i Vision Dee, η BMW επιστράτευσε για μια ακόμη φορά τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στο ρόλο του Δία, μόνο που αυτή τη φορά πρόσθεσε και λίγο… Ιππότη της ασφάλτου, με τους Ντέιβιντ Χέισελχοφ και ΚΙΤΤ, αυτοπροσώπως. Απολαύστε τους στο παρακάτω video.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Έτοιμη για τις Βρυξέλλες είναι η Χιώτισσα Αργυρώ Κουτσουράδη, αγρότισσα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με αφορμή την ανάδειξή της ως «Νέος Αγρότης της Χρονιάς...

ΧΙΟΣ

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Χίο. Επισυνάπτεται αναλυτικά το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων:

ΧΙΟΣ

Αναβάλλονται τα εγκαίνια του “Πλεκτού Χωριού” και μεταφέρονται την επόμενη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πάρκο Μίχαλου – Πλατεία Φατούρου Θυμιανών. Ευχόμαστε την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου       «Αγιά Βαρβάρα μίλησε, κι Αϊ Σάββας απεκρίθη:      -Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο,        γιατί Αϊ Νικόλας...

Advertisement