Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δοκιμή Jeep Renegade e-Hybrid 1.5 Turbo 130 PS Auto: Εξηλεκτρισμένη περιπέτεια αλά Jeep

Η Jeep έχει στα σκαριά το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό SUV που θα λανσαριστεί στις αρχές του 2023. Η αμερικανική μάρκα ωστόσο έχει ήδη μια εξηλεκτρισμένη γκάμα, με τις plug-in hybrid εκδόσεις 4xe όλων των μοντέλων της.

Τώρα, η Jeep προσφέρει μια ακόμη υβριδική επιλογή στη γκάμα του Renegade (αλλά και του Compass). Το δημοφιλές κόμπακτ SUV αποκτά ένα νέο, ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt που συνδυάζεται με έναν επίσης νέο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων και 130 ίππων. Δοκιμάσαμε το Jeep Renegade e-Hybrid και ευπειθώς αναφέρουμε…


Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Σχεδίαση

Εμφανισιακά το e-Hybrid δεν διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Renegade. Το τετραγωνισμένο σχήμα του αμερικανικού B-SUV παραμένει ιδιαίτερα αρεστό και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους επιλογής του από το αγοραστικό κοινό.

Σήμα κατατεθέν είναι φυσικά η χαρακτηριστική μάσκα με τις 7 κάθετες γρίλιες, ενώ άλλα στοιχεία που διακρίνουν το Renegade είναι το επίπεδο καπό, που στην περίπτωσή μας διακοσμείται από αυτοκόλλητο, τα τετραγωνισμένα τόξα των τροχών και το μοτίβο “Χ” στα πίσω φώτα.

Η μαύρη οροφή, οι μαύρες μπάρες, τα φιμέ πίσω τζάμια και οι μαύρες ζάντες αλουμινίου 17’’ που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι στάνταρ εξοπλισμός της έκδοσης e-Hybrid Upland.

Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Εσωτερικό

Ευχάριστο, ποιοτικό και καλοεξοπλισμένο είναι το εσωτερικό του υβριδικού Renegade. Ο οδηγός κάθεται σωστά και έχει εμπρός του έναν όμορφο πίνακα οργάνων με μια έγχρωμη οθόνη TFT 7’’ στο κέντρο που διακρίνεται σε γραφικά και πληρότητα ενδείξεων.

Στο ταμπλό υπάρχει η οθόνη αφής 8,4’’ του συστήματος πολυμέσων που φροντίζει για ενημέρωση, συνδεσιμότητα (με Apple CarPlay και Android Auto), πλοήγηση και ψυχαγωγία. Πιο δίπλα και μπροστά από τον συνοδηγό υπάρχει η κλασική πλέον χειρολαβή που αποδεικνύεται αρκετά βολική στην off-road οδήγηση.

Οι χώροι είναι από τα δυνατά σημεία της καμπίνας του αμερικανικού B-SUV. Τέσσερις ενήλικες μεγάλου αναστήματος θα βολευτούν με άνεση ενώ ο χώρος αποσκευών των 351 λίτρων θα χωρέσει τις αποσκευές τους. Αν χρειαστεί, με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος ο όγκος φόρτωσης αυξάνεται στα 1.297 λίτρα.

Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Επιδόσεις

Η νέα υβριδική έκδοση του Renegade έχει ένα εντελώς νέο 48-volt σύστημα κίνησης που αποτελείται από:

  • έναν ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο Turbo βενζινοκινητήρα 1.469 κυβικών εκ. που λειτουργεί στον κύκλο Miller και αποδίδει 130 ίππους και 240 Nm,
  • έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 15 kW και 55 Νm ροπής (135 Nm προς το κιβώτιο),
  • ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο DDCT διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών,
  • μια μπαταρία ιόντων λιθίου 0,8 kWh που φορτίζει από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το ρολάρισμα και την επιβράδυνση,
  • ένα ηλεκτρικό μοτέρ/γεννήτρια BSG που φορτίζει τη μπαταρία και αναλαμβάνει την ομαλή εκκίνηση του βενζινοκινητήρα.

Η ιδιαιτερότητα του συστήματος της Jeep σε σχέση με τα υπόλοιπα 48βολτα υβριδικά συστήματα είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας έχει τη δυνατότητα σε χαμηλές ταχύτητες ή στους ελιγμούς στάθμευσης να κινήσει το όχημα ακόμα και με σβηστό τον βενζινοκινητήρα. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό όταν το βλέπεις στην πράξη!

Είναι με λίγα λόγια το μοναδικό mild hybrid που μπορεί πραγματικά να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία προσφέρει μειωμένη κατά 15% κατανάλωση καυσίμου. Τα επίσημα νούμερα κάνουν λόγο για μέση κατανάλωση 5,7 lt/100 km, τιμή που όταν το Renegade e-Hybrid κινείται σε ανοιχτό δρόμο πλησιάζει αρκετά!

Στο ταξίδι με ταχύτητες κοντά ή λίγο πάνω από τα όρια η κατανάλωση μπορεί να κρατηθεί κοντά στα 6,2-6,5 lt/100km. Στην πόλη με τη βοήθεια της μπαταρίας αλλά και με την επιβάρυνση του κλιματισμού δε θα ξεπεράσει τα 7,5. Στη σβέλτη οδήγηση ανεβαίνει φυσιολογικά κοντά στα 9, οπότε τελικά υπολογίστε μια μέση τιμή κοντά στα 7,2 lt/100 km.

Το αμερικανικό SUV ξεκινά συνήθως με τον ηλεκτροκινητήρα και ο βενζινοκινητήρας εμπλέκεται στη συνέχεια. Η λειτουργία του συστήματος είναι σχετικά ομαλή και μόνο στις χαμηλές ταχύτητες αντιλαμβάνεται ο οδηγός ένα μικρό κλώτσημα στην εναλλαγή από την αμιγώς ηλεκτρική στην υβριδική κίνηση.

Η απόκριση στο πάτημα του γκαζιού είναι καλή και οι επιδόσεις αυτές που αρμόζουν σε ένα γρήγορο SUV 130 ίππων: 0-100 km/h σε 9,7 sec και τελική ταχύτητα 191 km/h.

Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Οδική συμπεριφορά

Το Renegade ήταν ανέκαθεν ένα ευχάριστο οδηγικά B-SUV, χαρακτηριστικό που διακρίνει και τη νέα έκδοση e-Hybrid. Η ανάρτηση ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στη σφικτή ρύθμιση και την ενδοτική λειτουργία.

Έτσι, από τη μία ελέγχει αποτελεσματικά τις κινήσεις του αμαξώματος στις στροφές, από την άλλη προσφέρει καλό επίπεδο άνεσης σε λακκούβες και ανωμαλίες.

Την ασφάλεια στο δρόμο ενισχύουν οι τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, το προσαρμοζόμενο cruise control και ο έλεγχος ακούσιας αλλαγής λωρίδας με αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας που είναι στάνταρ.

Με απόσταση από το έδαφος 171 mm, το Renegade e-Hybrid μπορεί να κινηθεί και σε βατές χωμάτινες διαδρομές παρότι είναι προσθιοκίνητο. Εκεί αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η στιβαρότητα του πλαισίου και η άνεση της ανάρτησης. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή καθώς δεν υπάρχει ρεζέρβα, αλλά κιτ επισκευής ελαστικού.

Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Γιατί αξίζει να το αγοράσεις

Το Renegade e-Hybrid ενσωματώνει αυτή τη στιγμή την καλύτερη εκδοχή ήπιου υβριδικού συστήματος που προσφέρει υπό συνθήκες αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και συμβάλλει στην καλή κατανάλωση καυσίμου.

Κατά τα λοιπά, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό Renegade. Ένα ξεχωριστό αισθητικά SUV δηλαδή με καλές επιδόσεις και οδική συμπεριφορά, προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, μεγάλους χώρους και πλούσιο εξοπλισμό που δικαιολογεί την τιμή του αυτοκινήτου.

Να συμπληρώσουμε τέλος πως ως υβριδικό μπορεί και κυκλοφορεί ελεύθερα στο Δακτύλιο καθημερινά, έχει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας (83 €) και καλύπτεται από 4ετή εργοστασιακή εγγύηση (ή 160.000 km) και 4 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια.

Jeep Renegade e-Hybrid 1.5T 130PS: Τεχνικά / Τιμή

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Turbo 1469 κ.εκ. / Βενζίνη – Υβριδικό
  • Υβριδικό σύστημα: 48 Volt (mild hybrid)
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 7
  • Κίνηση: 2WD (Εμπρός)
  • Ισχύς: 130 ίπποι / 5.500 rpm
  • Ροπή: 240 Nm / 1.500 rpm
  • 0-100 km/h: 9,7 sec
  • Τελική ταχύτητα: 191 km/h
  • Κατανάλωση: 5,7 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2: 130 g/km
  • Μήκος: 4,23 m
  • Απόσταση από το έδαφος: 171 mm
  • Πορτμπαγκάζ: 351 lt
  • Τέλη Κυκλοφορίας: 83 €
  • Τιμή: από 26.800 €

*Στοιχεία κατασκευαστή

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement