Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν!

Γράφει η Λεμονιά Μορόμαλου

Επειδή στον λεγόμενο δυτικό κόσμο οι πατριάρχες- ανδροκράτες υποχρεώθηκαν τους τελευταίους αιώνες να παραχωρήσουν – με δυσφορία τις περισσότερες φορές- δικαιώματα στις γυναίκες, πιεζόμενοι από διάφορες πολιτικές συγκυρίες, που δεν είναι της παρούσης, και προκειμένου να αποκομίσουν -πάντα – κάποιο αντισταθμιστικό όφελος, αυτό δεν σημαίνει ότι στο βάθος αισθάνονται και εννοούν ότι αυτές είναι ισότιμες με αυτούς τους ίδιους… Η ανισότητα είναι βαθειά ριζωμένη στην ψυχή τους από την εποχή που σπάρθηκε το πρώτο χωράφι, από την εποχή που τοποθετήθηκε το πρώτο κεραμίδι.

Χιλιετίες πατριαρχίας έφεραν πάμπολλες φορές δεινά στην ανθρωπότητα, με κυρίαρχα βέβαια τους πολέμους, τις γενοκτονίες, τα ολοκαυτώματα αλλά και άλλα παρόμοια ελάσσονος ίσως επίπτωσης στην παγκόσμια ιστορία αλλά σημαντικής κοινωνικής βαρύτητας. Αιώνια θύματά τους οι γυναίκες, τα παιδιά, οι γέροντες, τους οποίους βέβαια υπερασπίσθηκαν οι ίδιοι κάτω από διάφορες περιστάσεις που τους ωφελούσαν και εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους…
Θαυμάζομε το θάρρος το οποίο επιδεικνύουν σε μάχες με τους ομοίους τους, χωρίς να σκεφτούμε ότι οι ίδιοι προκαλούν τον πόλεμο στον οποίο μετά διακρίνονται με τα ηρωικά κατορθώματά τους. Με λίγα λόγια εμείς οι υπόλοιποι γινόμαστε μονίμως θεατές και θύματα των ενεργειών τους και στο τέλος τους δοξάζομε κι από πάνω.

Αιώνες ή καλλίτερα χιλιετίες εκμετάλλευσης και υποδούλωσης των γυναικών από νομοθέτες πολιτικούς, θρησκευτικούς ταγούς, προφήτες και αγίους είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να διαγραφούν από το ασυνείδητο… Οι κουλτούρες, ανατολικές και δυτικές, βόρειες και νότιες, επικαλύπτουν περίτεχνα τη βία, τις διακρίσεις, την ανισότητα απέναντι στο νόμο, τις παθογένειες, τις νευρώσεις, τον παραλογισμό, το έγκλημα, τον βιασμό, την κακοποίηση, την κατάχρηση και μύρια όσα άλλα δεν γίνονται άμεσα αισθητά και για τα οποία αιώνες τώρα η ανθρωπότητα κλείνει τα μάτια της, θεσμοθετώντας νόμους επί νόμων που φιγουράρουν στα χαρτιά, επειδή στην πράξη πολλές φορές ακυρώνονται από τους επιστήμονες του ίδιου του νόμου.

Η τέχνη πολλές φορές δεκανίκι για να διαιωνιστούν στάσεις και συμπεριφορές, προπαγανδίζοντας το ανύπαρκτο, την απάτη, την πειθώ, την υποτέλεια, τον εξαναγκασμό, την εξαπάτηση, και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τις εξωραΐζουν με ποιήματα, ταινίες, άσματα επί ασμάτων, πίνακες, λογοτεχνία.
Η ανθρωπότητα θαυμάζει λαμπρά δημιουργήματα και εποχές, παραβλέποντας τις άθλιες κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκαν αυτά τα «θαύματα». Προτιμά να κοροϊδεύει τον εαυτό της ότι το Ταζ Μαχάλ χτίστηκε από τον Μογγόλο βασιλιά στη μνήμη της συζύγου του που λάτρευε (γεγονός) και εθελοτυφλεί μπροστά στην άθλια θέση της γυναίκας στην Αθήνα του χρυσού αιώνα κατά τον οποίο επίσης δημιουργήθηκαν θαύματα της τέχνης… Οι Αθηναίες τεκνοποιούσαν από τα 12, δεν έβγαιναν από το σπίτι, το χρώμα στο πρόσωπό τους ήταν από πρασινωπό μέχρι χλωμό και μετά βίας έφθαναν τα 30 έτη εξ αιτίας της ακατάσχετης τεκνοποιίας από τρυφερή ηλικία και τον περιορισμό στο σπίτι… Η ανθρωπότητα θαυμάζει τον Αριστοτέλη για τον οποίο η γυναίκα ήταν περίπου αντικείμενο και περιουσιακό στοιχείο- ελαφρά ανώτερη από τα ζώα.

Η ανδρική εξουσία από αρχαιοτάτων χρόνων φόρεσε θρησκευτικό μανδύα.
Εξουσία και θρησκεία, σφικτά εναγκαλισμένες -ανδρογενείς και οι δύο – εξαπλώθηκαν με βία, με εξαναγκασμό, με απάτη, απειλές, δεισιδαιμονία και σκοταδισμό. Τα θεμέλια της δικής μας εκκλησίας ετέθησαν από μισογύνηδες γενειοφόρους που κατά τη διάρκεια των συνόδων θέσπισαν κανόνες -πάντα φανερά ή κρυφά σε συνέργεια με την εξουσία-, σπέρνοντας τον φόβο, την καταπίεση, τις ενοχές και την ψυχολογική βία στο «ποίμνιο». Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε στα δόγματά της… Και τούτο γιατί η γυναίκα έπρεπε πάντα να είναι εξοβελισμένη για να μην προκαλεί με την παρουσία της τον πόθο και τους αποσπά από το θεάρεστο έργο της κατάκτησης, του προσηλυτισμού, της εκμετάλλευσης, της επιβολής της εξουσίας και της μονοπώλησης της αλήθειας.

Δεν μας πείθει ούτε μας παρηγορεί το γεγονός ότι κατά καιρούς ανήλθαν και γυναίκες σε θέσεις εξουσίας. Διαδραμάτισαν τον ρόλο τους σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Πρόκειται για συγκυριακές εξαιρέσεις κατά τις οποίες εκείνες αναγκάστηκαν να εργασθούν διπλά και να θυσιάσουν τα διπλά προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Πολλές από αυτές αλλοτριώθηκαν και συμπεριφέρθηκαν αλγεινότερα από τους άνδρες.

Η πολιτεία, η κάθε πολιτεία, αδιαφορεί και δεν προσφέρει την εκπαίδευση που χρειάζεται με βάση τα νέα δεδομένα και την αλλαγή που έχει στο μεταξύ συντελεστεί σε ήθη έθιμα και συμπεριφορές, καθώς και στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Η παιδεία είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να εξουδετερώσει τις παθογένειες στην οικογένεια – προ πάντων στην ελληνική-, που διαιωνίζει συνειδητά ή ασυνείδητα τα ανατολίτικα πρότυπα. Προς το παρόν ανοίγουν μόνο στόματα, η βία και οι δολοφονίες συνεχίζονται, ενώ η υποκρισία καλά κρατεί…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει προ πολλού η αποκαθήλωση τουλάχιστον ταινιών και βιβλίων τα οποία πλέον θεωρούνται ρατσιστικά (λόγω φυλετικών διακρίσεων), ενώ στην Ελλάδα προβάλλονται επανειλημμένα ταινίες τύπου π.χ. «Χτυποκάρδια στα θρανία» και το χειρότερο είναι ότι η συγκεκριμένη αλλά και άλλες παρόμοιες εξακολουθούν να αρέσουν σε μεγάλη μερίδα των θεατών με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται ξεπερασμένα πρότυπα…
Καιρός είναι να αρχίσομε να στηλιτεύομε και να αποκλείομε θεάματα και ακούσματα που μειώνουν τη γυναικεία υπόσταση αντί να αναρωτιόμαστε υποκριτικά μετά από κάθε έγκλημα: «Ποιός φταίει;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

Advertisement