Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα παράπονα των παιδιών

Γράφει ο Ηλίας Αρβυθάς

Υπάρχουν σπίτια που όταν μπαίνεις, ηρεμείς. Αποπνέουν μια γαλήνη. Δεν είναι μόνο η διακόσμηση, δεν είναι η αισθητική παρέμβαση στο σπίτι που το κάνει ζεστό και γλυκό, αλλά κυρίως είναι η χάρη που εκπέμπει η ψυχή αυτών που μένουν σ’ αυτό. Μπαίνεις και λες αυτό το σπίτι έχει ηρεμία, ή αυτό το σπίτι βγάζει ταραχή.
Δεν είπαμε ότι το σπίτι θα είναι χωρίς εντάσεις και μικροκαβγάδες. Θα υπάρχουν και οι εντάσεις. Δεν είναι νεκροταφείο. Απλώς ο μέσος όρος του οικογενειακού καρδιακού παλμού, να ‘ναι ένα κλίμα ηρεμίας και γαλήνης ώστε το παιδί να θέλει να κάτσει και όχι να του απωθεί το σπίτι και να θέλει διαρκώς να βγαίνει έξω με τους φίλους του.
Σ’ αυτήν την περίπτωση παρότι έχει και τους δύο γονείς ζωντανούς νιώθει ορφανό. Το παιδί δεν τρώει μόνο φαγητό, πεινάει κυρίως για αγάπη. Τα παιδιά δεν δέχονται την πολλή καταπίεση και αγανακτούν με τους γονείς. Λένε τα παιδιά. «Διαρκώς παραπονιούνται οι γονείς μου. Διαρκώς το ίδια σχόλια, τις ίδιες παρατηρήσεις παρότι ξέρουν και με κάνουν να θυμώνω. Όταν αρχίσει η μάνα μου την γκρίνια, είναι σαν την κασέτα που πήρε μπρος και δεν σταματά. Ξέρω ότι θα πει τα ίδια και τα ίδια για κάνα εικοσάλεπτο και στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλω εγώ». Αυτή δεν είναι σχέση αγάπης, αλλά σχέση οργής και έντασης. Γι’ αυτό ο Απ. Παύλος λέει «μην παροργίζετε τα τέκνα ημών».
«Αγαπώ το παιδί μου» έλεγε μια μάνα και το παίρνει 200 φορές τηλέφωνο την ημέρα. «Από αγάπη το κάνω. Να δω τι κάνει, που είναι, τι έφαγε κτλ». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν αντέχει που το παιδί της φεύγει μέσα από τα χέρια της και ανοίγεται στη ζωή του. «Και με ποιους είσαι; Και γιατί αργείς; Ποια μιλάει δίπλα σου, ποια είναι αυτή»; Σκέτη καχυποψία και αρρωστημένη σχέση. Αυτό δεν είναι αγάπη.
Αγάπη είναι δόσιμο, αγάπη σημαίνει «θέλω ν’ ανοίξεις τα φτερά σου. Θέλω το καλό σου. Αγάπη θα πει να τον αγαπώ κι από μακριά. Αφήνω χώρο να κινηθεί, να νιώσει ελεύθερος. Όταν κάποιον αφήνεις να ξεκολλήσει από πάνω σου, αυτός δεν ξεκολλά. Όταν όμως τον τραβάς με το ζόρι, τότε γίνεσαι απωθητικός και πετυχαίνεις το αντίθετο. Η αγάπη πάει μαζί με την ελευθερία. Αυτό δεν λέει και ο μύθος με το βοριά και τον Ήλιο που έβαλαν στοίχημα ποιος είναι πιο δυνατός και θα βγάζει το σακάκι που φόραγε ένας βοσκός; Κι άρχισε να φυσά ο βοριάς κι όσο φύσαγε, τόσο ο βοσκός σφιγγόταν και πιο πολύ το φόραγε το ρούχο του, από αντίδραση. Όταν δημιουργείς στην ψυχή του άλλου παγωνιά, αμύνεται, αντιστέκεται, σου πάει κόντρα, θα κάνει τα αντίθετα. Όταν όμως βγάλεις αγάπη, ζεστασιά, τα πράγματα αλλάζουν. Και τι λέει στο τέλος ο μύθος; Ότι ήρθε μετά ο Ήλιος κι έλαμψε. Χαλάρωσε ο βοσκός, ζεστάθηκε και έβγαλε το σακάκι του.
Επίσης, για τα μικρότερα παιδιά, η παρουσία του γονιού είναι το πιο σημαντική και όχι τ’ αγαθά. Ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να επανέλθει και οι παιδικές αναμνήσεις είναι πάντα χαραγμένες στο μυαλό του ανθρώπου.
Ένας άνδρας γυρίζει αργά στο σπίτι από την δουλειά, κουρασμένος και βρίσκει τον 5χρονο γιο του να περιμένει στην πόρτα.
-Μπαμπά, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι; Πόσα χρήματα βγάζεις σε μια ώρα; Θέλω μόνο να ξέρω.
-Βγάζω 50 ευρώ την ώρα.
-Μπαμπά, μπορείς να μου δανείσεις 25 ευρώ;
Ο πατέρας εξαγριωμένος του λέει:
-Eάν μου έκανες αυτή την ερώτηση για να σου δώσω χρήματα και να αγοράσεις κάποιο ανόητο παιχνίδι, τότε εξαφανίσου και πήγαινε στο δωμάτιο σου και σκέψου γιατί είσαι τόσο εγωιστής.
Μετά από λίγο και ενώ ο άνδρας είχε ηρεμήσει, ξανασκέφτηκε: η αλήθεια είναι ότι δεν ζητάει συχνά χρήματα. Ίσως θέλει ν’ αγοράσει κάτι σημαντικό με τα 25 ευρώ. Ο γιος του χαρούμενος τον ευχαρίστησε. Στη συνέχεια, πήγε στο μαξιλάρι του και έβγαλε από κάτω μερικά τσαλακωμένα χρήματα και έτσι συμπλήρωσε το ποσό των 50 ευρώ. Μετά το μικρό αγόρι είπε:
-Μπαμπά, τώρα έχω 50 ευρώ. Μπορώ να αγοράσω μία ώρα από το χρόνο σου; Σε παρακαλώ, έλα αύριο νωρίς στο σπίτι.
Ο πατέρας συνετρίβη και αγκάλιασε το γιο του.
Πρέπει να αφιερώνουμε κάποιο σημαντικό χρόνο στα πρόσωπα που αγαπάμε και όχι να πέφτουμε στην δουλειά με τη δικαιολογία ότι το κάνουμε για το «καλύτερο» μέλλον των παιδιών μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία του Μάναγρου, στις 12:40 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιουλίου, εντόπισαν ένα άτομο στα ανοιχτά της θάλασσας, το οποίο...

ΧΙΟΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, σε σπίτι στον Άγιο Γιώργη Συκούση, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο βελτίωσης της κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πολιτών στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Χίου συμφώνως με την...

ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα παρέλαβε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale και πλέον το ερώτημα πολλών αφορά όχι μόνο τις δυνατότητες του, αλλά το τι είδους οπλικά...