Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 41/09-07-2021)

Γράφει ο Γιώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος

*Ανακοινώθηκε το θερινό, πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου. Με χαρά διαπιστώσαμε την ύπαρξη μιας σειράς εκδηλώσεων, μάλιστα με Χιώτες καλλιτέχνες, ομάδες και συγκροτήματα. Το ανοικτό θέατρο <<Μίκης Θεοδωράκης>> στο Καστρομηνά, με την εποπτεία της ΔΗΚΕΧ, θα φιλοξενήσει πλήθος εκδηλώσεων, δίνοντας ζωή στον τόπο και ευχάριστες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός τη στιγμή που, μετά από μια δύσκολη χρονιά (κοινωνικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά, ανθρώπινα) εμφανίζεται μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο καλοκαίρι. Συγχαρητήρια!

 

*Το αυτό διαπιστώσαμε να συμβαίνει -για δεύτερη χρονιά- και στα Καρδάμυλα όπου, με την επιμέλεια του τοπικού Συμβουλίου, των μελών και των φίλων αλλά και της πάντοτε δραστήριας και υπεύθυνης των πολιτιστικών κας Δώρας Σαββοπούλου, διοργανώθηκαν οκτώ (8) εκδηλώσεις με <<ίδια μέσα>> που κάνουν τη διαφορά. Εύγε!   

 

*Σχεδόν καθημερινά διέρχομαι πεζή το τελευταίο τμήμα (Α΄) του περιφερειακού δρόμου της πόλης και τη Λεωφόρο Ενώσεως έως το αεροδρόμιο. Επί αρκετά χρόνια ένα τμήμα του πεζοδρομίου ήταν ατελείωτο και μη χρησιμοποιούμενο από τους πεζούς. Ουδείς είχε μεριμνήσει για την αποπεράτωσή του. Τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση. Επίσης, αποκαταστάθηκε η βατότητα στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν του Ναυτικού Ομίλου, το οποίο για σχεδόν μια δεκαετία ήταν σε άθλια κατάσταση. Μπράβο!

 

*Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι, τις τελευταίες ημέρες στη Χίο (και όχι μόνο, ως διαπιστώνουμε από τις ειδήσεις και τα ΜΜΕ), υπάρχει μια φρενίτιδα με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν γνωρίζω εάν οφείλεται στη θερινή ραστώνη ή την τρέλα του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά καθημερινά διαβάζουμε δελτία τύπου και ανακοινώσεις για τροχαία, συγκρούσεις και παράβαση του ΚΟΚ. Ασφαλώς, η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και πολύ καλά πράττει. Αλλά ορισμένοι συμπολίτες, τι έχουν πάθει; Βλέπω καθημερινά οδηγούς-ντελίβερι να τρέχουν σαν ΄΄διάολοι΄΄, να προσπερνούν από δεξιά, βλέπω άλλους οδηγούς αυτοκινήτων να τρέχουν σαν τρελοί σε οδούς γειτονιών της πόλης, βλέπω πεζούς να περνούν διαγώνια τους δρόμους και μακράν των διαβάσεων, κλπ. Τι γίνεται; Ο κόσμος έχει ΄΄ντοπαριστεί΄΄ από τη ζέστη, την πίεση της καθημερινότητας, τις στενάχωρες καταστάσεις και έχει απωλέσει τη στοιχειώδη λογική και φρόνηση;

 

*Αρκετά έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη σίτιση των μεταναστών στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και ειδικότερα στη Χίο. Δηλαδή ότι, ενώ έχει μειωθεί ραγδαία ο αριθμός των φιλοξενουμένων μεταναστών (και στο σημείο αυτό πρέπει να επαινέσουμε όλους όσοι κατέβαλαν προσπάθειες, για να υπάρχει σήμερα αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα, πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες –αν και πιστεύω ότι, εάν δεν φώναζε ο λαός στα νησιά τίποτε δεν θα είχε γίνει !), ο αριθμός των φερομένων μεταναστών ως σιτιζομένων, ισχυρίζονται κάποιοι ότι είναι μεγαλύτερος του πραγματικού. Δεν γνωρίζω εάν ευσταθεί ή όχι ο χαρακτηρισμός αυτός, αλλά, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και να γνωρίζει που και πως διατίθεται το δημόσιο χρήμα, θεωρώ επιβεβλημένο να βγει σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο (Μετανάστευσης) και να εμφανίσει στον λαό ποιες πιστώσεις διαθέτει για τη σίτιση των μεταναστών τους τελευταίους 18 μήνες και για ποιο αριθμό μεταναστών, μηνιαίως, ανά νησί. Διότι, κατά τον θυμόσοφο λαό μας, η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται !

 

*Εκείνο που, ειλικρινά, εξοργίζει τους πολίτες είναι η υποκρισία πολλών ΣΥΡΙΖΑίων στελεχών. Τους δόθηκε η δυνατότητα να κυβερνήσουν επί 5,5 χρόνια τη χώρα και μόνο που δεν τη διέλυσαν! Έρχονται, λοιπόν, σήμερα επικρίνοντες την παρούσα κυβέρνηση (η οποία, επίσης, έχει κάνει τεράστια λάθη και συνεχίζει τις κουτουλιές… Κι εάν το Μακεδονικό και τα Μνημόνια έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κορονοιός και το ασφαλιστικό θα επιφέρει πολύ μειωμένα ποσοστά στη σημερινή, αλλά δίχως να τη ρίξει, διότι δεν έχει αντίπαλο…), με ύφος δέκα καρδιναλίων ! Έ, όχι, ρε παιδιά ! Σας δοκίμασε ο λαός και κριθήκατε ανεπαρκείς !

 

*Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Βόρεια Χίο (Κατάβαση, Διευχά, Σιδηρούντα, κ.α.) ανέδειξε περίτρανα την αναγκαιότητα ίδρυσης πυροσβεστικού κλιμακίου στην Αμανή. Η πλειοψηφία των πυρκαγιών στην ύπαιθρο του νησιού μας λαμβάνουν χώρα κυρίως στο βόρειο τμήμα της Χίου. Γι΄ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση ενός μικρού κλιμακίου της πυροσβεστικής στην Αμανή. Υπάρχει κλιμάκιο στα Καρδάμυλα, αλλά από εκεί για να φθάσει ένα πυροσβεστικό στη Βολισσό θέλει 45 λεπτά, στην δε Κέραμο, τα Κουρούνια ή το Άγιο Γάλα, χρειάζεται σχεδόν 1 ώρα και 15 λεπτά.  Τουλάχιστον, εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ας υπάρχουν 2-3 πυροσβεστικά οχήματα επί 24ώρου βάσεως με έδρα τη Βολισσό, με ενεργό (stand by) πλήρωμα. 

 

*Συμπληρώθηκαν κιόλας 10 χρόνια από της εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Διονυσίου (Μπαιρακτάρη), του Επισκόπου της αγάπης για τον χιώτη. Γαλουχηθήκαμε από παιδιά δίπλα του, τον ακολουθήσαμε 20 χρόνια, διδαχθήκαμε και ωφεληθήκαμε πολλά από τη συναναστροφή αυτή. Υπήρξε δεύτερος πατέρας. Μας οδήγησε στο αναλόγιο και το ιερό βήμα, μας χειροθέτησε και μας πάντρεψε. Τον θυμόμαστε πάντοτε με νοσταλγία και τον μνημονεύουμε. Καθημερινά αυξάνουν οι φωνές που ενδόμυχα αναφωνούν <<Α, Διονύσιε, και που είσαι…>> !!! Είη η μνήμη αυτού αγήρως και απαλαίωτος ! Να έχουμε την ευχή του !

 

*Πλήρης ημερών (σε ηλικία 96 ετών), κατέλιπε τα γήινα, ο συμπολίτης μας Ηλίας Μιχαλάκης, πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και μετέπειτα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων. Εμβληματική προσωπικότητα στον επιχειρηματικό κλάδο, κατόρθωσε σε εποχές όπου το Επιμελητήριο είχε μεγάλη αξία για τον τόπο και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, να το αναδείξει σε μια ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη για την περιοχή μας. Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική και αναγνωρίσιμη και από παράγοντες εκτός του νομού μας. Προσέφερε πολλά στον κλάδο και το νησί του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία ! Μαζί με τον –μετέπειτα Πρόεδρο– Κυριάκο Δηράκη ανέδειξαν το Επιμελητήριο και βοήθησαν πολλούς συμπολίτες μας οσάκις τους ζητήθηκε.

*Με τούτα και με κείνα, τελειώσαμε. Τα ξαναλέμε σύντομα ! Έως τότε υγιαίνετε !

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement