Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ορθόδοξος Γάμος

Γράφει ο Ηλίας Αρβυθάς

Η βάση της κοινωνικής οργάνωσης των ανθρώπων βρίσκεται στην οικογένεια. Η οικογένεια είναι τα αρχικό κύτταρο της κοινωνίας. Η ανάγκη της οικογένειας εντοπίζεται στην διαφορά των δύο φύλων και την αμοιβαία έλξη αυτών. Αυτό προκύπτει όχι τόσο από τη κοινωνιολογική μελέτη του θέματος, όσο κυρίως από τη θεία δημιουργία, αρκεί να ανατρέξουμε σ’ αυτή όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Μωϋσέως «Η Γέννηση»: Ο Θεός έπλασε πρώτα τον Αδάμ και από την πλευρά του την Εύα και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν…(Γεν. α’ 26-28, β’ 18. 21-24). Άρα η οικογένεια έχει θεία προσέλευση.

Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο σε δύο φύλα, τον άντρα και την γυναίκα «ο ποιήσας απ’ αρχής άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς», είπε ο Χριστός (Ματθ. 19, 14). Ο Θεός αν ήταν, από την πλευρά του Αδάμ θα εδημιουργούσε έναν άλλο άντρα, αλλά δημιούργησε τη γυναίκα (Εύα), διότι ιδιότητες και χαρακτηριστικά που έχει το ένα φύλο δεν έχει το άλλο. Η ερωτική επιθυμία δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά ο Θεός την έβαλε μέσα στον άνθρωπο για την συγκρότηση της οικογένειας.

Ο απώτερος σκοπός της ένωσης των δύο φύλων με τον γάμο, πέραν από την αλληλοσυμπλήρωση, είναι η διαιώνιση του είδους με την τεκνογονία με το γενετήσιο ένστικτο, το οποίο είναι φυσικό, όπως εκείνο της αυτοσυντήρησης, της πείνας, της δίψας.

Ο Γάμος είναι μυστήριο γιατί η Εκκλησία δεν βλέπει τη σχέση ως απλή συμβίωση, ή έστω συμπόρευση, αλλά κυρίως ως συζυγία. Ο πολιτικός γάμος θεσπίστηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1980. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά στην πατρίδα μας. Άλλαξε η παιδεία, η σύνθεση του πληθυσμού, τραυματίστηκαν τα ήθη, αδυνάτισε η πίστη, χαλάρωσαν οι δεσμοί με την Εκκλησία, κλονίστηκε η οικογένεια. Έτσι τώρα πια πολλοί νέοι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο για τη δημιουργία οικογένειας. Δεν έχουμε ένα γάμο κατώτερο και αργότερα θα κάνουμε και τον ανώτερο. Τους ανθρώπους τους ενώνει η Χάρη του Θεού με το μυστήριο του γάμου και όχι η ευχή του Δημάρχου. Ο Χριστός ήταν παρών στο γάμου και όχι η ευχή του Δημάρχου. Ο Χριστός ήταν παρών στο γάμο της Κάνα και ευλόγησε την οικογένεια.

Ούτε η ένωση ανθρώπων του ίδιου φύλου δεν μπορεί χριστιανικά να χαρακτηριστεί γάμος. Το να προσπαθεί κανείς να αλλάξει το γάμο με μια νομική απόφαση είναι σαν να προσπαθεί με την απόφαση αυτή να αλλάξει τους νόμους της φύσης, αφού ο γάμος είναι μία σταθερή έννοια που δημιουργήθηκε από τον Θεό και στον οποίο ένας άντρας και μία γυναίκα σε μια ένωση αγάπης δίνουν ζωή σε παιδιά και τα μεγαλώνουν, ενώ από ένα γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου δεν προκύπτουν παιδιά.

Βέβαια οι ορθόδοξοι Χριστιανοί πρώτοι εμείς, είμαστε, λόγω της Χριστιανικής ιδιότητας, κατά των διακρίσεων και υπέρ της αποδοχής όλων των ανθρώπων και των πιο διαφορετικών. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε τον αμαρτωλό αλλά το αμάρτημα. Εξ άλλου λίγο-πολύ αμαρτωλοί είμαστε όλοι. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ανθρώπινη σχέση μεταξύ μας. Ο Χριστός δεν καταδίκασε κανένα αμαρτωλό, ούτε την πόρνη που ήταν έτοιμοι να την λιθοβολήσουν οι «άγιοι» Φαρισαίοι. Στηλίτευσε μόνο την αμαρτία. Σίγουρα ο Χριστός σταυρώθηκε και για τους ομοφυλόφιλους. Για όλο τον κόσμο σταυρώθηκε και για τον κάθε αμαρτωλό ξεχωριστά.

Δυστυχώς η οικογένεια μετά την χαλάρωση των ηθικών και πνευματικών αξιών από οίκος και ιερός δεσμός κατάντησε ένα είδος Ξενοδοχείου, που φιλοξενεί τα μέλη και τους παρέχει στέγη και τροφή και ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει και γι’ αυτό έχουμε και τα πολλά διαζύγια και τα παιδιά βρίσκονται στο δρόμο του πόνου, της μοναξιάς ή της απελπισίας και της αυτοκαταστροφής. Οι γονείς σήμερα δεν μιλούν στα παιδιά τους για πνευματικό αγώνα και δικαιολογούνται ότι «έτσι κάνουν όλοι». Επίσης αντί να τους μάθουμε να ζουν με ιδανικά, τους μαθαίνουμε να ζουν με δανεικά και μηδενικά. Η ηθική απουσιάζει. Η ηθική όμως προσφέρει κάτι σημαντικό. Όταν «πέσει», σε βοηθά να μην «ξεπέσεις». Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, αλλά η ηθική παραμένει πάντα η ίδια.

Ο Κύριος άφησε τρεις αναμνήσεις του επίγειου παράδεισου: τη λάμψη των άστρων, την ομορφιά των λουλουδιών και το καθαρό βλέμμα ενός αγνού νέου. Γι’ αυτό η Εκκλησία εύχεται βεβαίως να φθάσουν οι νέοι στο γάμο αγνοί, αλλά ποτέ δεν πέταξε τον λίθο του αναθέματος στα παιδιά της που παρεκτρέπονται και παρέχει άφεση σ’ εκείνους που τη ζητούν. Ο Χριστός διαλέγεται με την Σαμαρείτιδα που είχε αλλάξει πέντε άνδρες και την οδηγεί στη σωτηρία και την αγιότητα. Είναι η μετέπειτα Αγία Φωτεινή. Επίσης δέχεται και ανακηρύσσει άγιο τον Αυγουστίνο που είχε νόθο παιδί και τιμά ως οσία την διάσημη εταίρα Μαρία την Αιγύπτια.

Σήμερα κοιτάζουμε να αγιάσουμε με λίγο κόπο. Δεν βλέπουμε τον πρώτο αλλά τους τελευταίους, έχουμε πνευματική ανορεξία, δηλαδή έλλειψη πνευματικού αγώνα. Οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να είναι εύκολο να αγαπήσουν γιατί αγαπάνε τον ευατό τους και τη βόλεψη τους. Δεν έχουν γλώσσα να μιλήσουν γιατί τα κινητά και η τηλεόραση έχουν διαβρώσει την σκέψη και την ομιλία περιορίζοντας αισθητά το γλωσσικό τους κώδικα. Δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, να επικοινωνήσουν, να χαρούν πραγματικά, να παίξουν γιατί αρνούνται ό,τι απαιτεί και τον ελάχιστο κόπο, γιατί αισθάνονται ότι πνίγονται στις πολλές δικές τους «υποχρεώσεις». Δεν ονειρεύονται γιατί δεν τους λείπει τίποτα, ώστε να χρειάζεται να ονειρευθούν. Αυτό λέει και ο Ραούλ Φολέρο: «όταν δεν έχεις τίποτα κάνεις όνειρα. Όταν τα έχεις όλα, έχεις ιδιοτροπίες».

Επομένως… μην καταπιέζετε τα παιδιά σας. Σκεφτείτε ότι έχουν… δίκαιο. Μεγαλώνουν σ’ ένα κόσμο απάνθρωπο. Εσείς μεγαλώσατε σ’ ένα κόσμο που τα είχατε όλα. Είχατε και πείνα και ανέχεια και δυστυχία και φτώχεια, επομένως μπορούσατε να ελπίζετε. Σήμερα τα παιδιά μας δεν έχουν τίποτα. Σε τι να ελπίσουν όταν έχουν… και του πουλιού το γάλα, χρήματα, ωραία ρούχα, τηλεόραση, κινητό, υπολογιστή και μηχανάκια; Είναι τα φτωχά… μπουκωμένα. Λυπηθείτε τα…»

Για τον καταναλωτισμό των εφήβων μπορούμε να πούμε ότι καμία γενιά δεν πέρασε τόσο γρήγορα «απ’ τα αρκουδάκια στα προφυλακτικά» όσο τούτη η σημερινή. Αλίμονο στα καλομαθημένα παιδιά που οι γονείς δεν φρόντισαν να τα μάθουν στις δυσκολίες και στις αντίξοες περιστάσεις.

Μόνο όταν μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αγάπη με αγάπη, ιδανικά, ηθικότητα και πίστη στο Θεό θα μπορέσουν να κάνουν μια Ορθόδοξη οικογένεια διότι αν βρείτε κάποιον άλλο να σ’ αγαπά περισσότερο απ’ το Θεό, πάρτε τα χέρια σας απ’ το Θεό κι απλώστε τα σ’ αυτόν. Αν βρείτε λόγο πιο αληθινό από το Ευαγγέλιο, τότε «κάψτε» το Ευαγγέλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement