Της Άννας Δ. Ζαφείρη
Στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, με κεντρικό ομιλητή τον Καπετάν Κώστα Μιχ. Φράγκο. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Τα 100 Liberty που έσωσαν την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία», και μέσα από αυτήν αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος των πλοίων αυτών, που χάρισαν αξιοπρεπή ζωή σε γενιές Ελλήνων ναυτικών και αποτέλεσαν θεμέλιο της ευημερίας τους.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από το βιβλίο του Καπετάν Φράγκου «Τα μυστικά της θάλασσας». Παράλληλα, η ατμόσφαιρα ζωντάνεψε με ποιήματα της Πόπης Χαλκιά Στεφάνου, ενώ ο Κώστας Αμπανούδης αναφέρθηκε στην κοινωνική και ναυτιλιακή προσφορά του ομιλητή, επισημαίνοντας την πολυετή συνεισφορά του στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Ο Καπετάν Φράγκος, γεννημένος στα Καρδάμυλα το 1933, διαθέτει μακρά καριέρα στη ναυτιλία, πλούσιο συγγραφικό έργο και ενεργή κοινωνική δράση, και συνεχίζει σήμερα να ζει και να δρα στον Πειραιά. Η ομιλία του αποτέλεσε ένα ζωντανό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των Liberty στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορικού στόλου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με υπενθύμιση ότι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και προσφοράς, θα τιμηθεί τα Χριστούγεννα με Χρυσό Μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή πολιτιστική του δράση.





















