Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ομόφωνη η απόφαση της Χίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά το πρόβλημα παραμένει

Γράφει ο Βασίλης Μυριαγκός

Από το ανώτερο θεσμικό όργανο του τόπου μας που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, μετά από πολλά χρόνια ( το έτος 2015 ) και από πολλές δυσάρεστες εμπειρίες, η Χίος έχει για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μια ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει την Πατρίδα μας και όλη την Ευρώπη.

Μοναδική και με μεγάλη αξία για όλους τους αιρετούς είναι η ΑΠΟΦΑΣΗ του θεσμικού τους οργάνου ( το Δ.Σ ), στην οποία συμμετέχουν και με την ψήφο τους καθορίζουν το μέλλον του τόπου τους.

Για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στις 28 Ιουνίου 2024 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, ότι επικαιροποιεί και αποδέχεται τις προηγούμενες του αποφάσεις 643/2019 ( λήφθηκε στις 31/10/2019 ) και 705/2019 ( λήφθηκε στις 22/11/2019 ), οι οποίες τότε είχαν ψηφιστεί κατά πλειοψηφία ( τρείς παρατάξεις είχαν μειοψηφίσει ).

Με την νέα αυτή απόφαση του Δ.Σ όλες οι συμμετέχουσες παρατάξεις στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, ΟΜΟΦΩΝΟΥΝ ότι η πρόταση του Δήμου Χίου προς την εκάστοτε Κυβέρνηση είναι:

«Να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μόνο μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να το κάνει αυτό, το όριο στη δομή αυτή να είναι τα 500 άτομα και να διασφαλιστεί η μη μόνιμη διαμονή τους».

Τελεία και παύλα.

Μέχρι την λήψη της νέας απόφασης ( στις 28/6/2024 ), όσα ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια από κάθε πρόσωπο, φορέα, επιτροπή, Κόμμα και παράταξη ανήκουν στο παρελθόν.

Η νέα αυτή ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, η οποία εκφράζει όλη την Χιακή κοινωνία, θα είναι πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων του Δήμου μας με την εκάστοτε Κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και συνεχώς θα διογκώνεται.

Τα στοιχεία που αναφέρονται είναι από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, τα οποία είναι δημόσια αναρτημένα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία η ΒΙΑΛ από το έτος 2015 ( παρά τις πολλές και ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του ΔΣ για το κλείσιμο της ) , η οποία έχει φιλοξενήσει έως και 6.000-7.000 χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες σε περιόδους έντονων μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα φιλοξενεί αρκετά λιγότερους ( περίπου από 500-700 ).

Εξυπηρετεί σιωπηρά τους πάντες η συνεχιζόμενη λειτουργία της ΒΙΑΛ η οποία απορροφά την πίεση από την συνεχιζόμενη είσοδο προσφύγων-μεταναστών, δίνοντας την σιγουριά και την άνεση για να λαμβάνουμε άλλες αποφάσεις.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο και η αντιμετώπιση του είναι ευθύνη των Εθνικών Κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία του «Full Moon Sleepover», φέτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξενυχτάει την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην Πανσέληνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Porsche παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Ενώ η Macan με κίνηση στους πίσω τροχούς επικεντρώνεται κυρίως στην υψηλή αποδοτικότητα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τώρα, η ετοιμοπαράδοτη στην ελληνική αγορά έκδοση XLT του δημοφιλούς Ranger που διατίθεται σε δύο τύπους αμαξώματος, με μιάμιση και δύο καμπίνες –Rap Cab...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Τεχνών και Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Φοινικίου διεξάγεται στον παραδοσιακό οικισμό Φοινίκι Φιλιατών Θεσπρωτίας. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό πολιτισμού, που διοργανώνεται από...

Advertisement