Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

9η Φεβρουαρίου: εορτασμός της Ελληνικής, μιας Οικουμενικής Γλώσσας

Γράφει η Ευγενία Γάλλου 


Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;»

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Είναι η μέρα που πεθαίνει ο εθνικός μας ποιητής ο οποίος δηλώνει πως μόνη του έγνοια  δεν είναι άλλη από την «Ελευθερία και την Γλώσσα»! Κι όταν μιλά για γλώσσα δεν εννοεί τίποτε άλλο παρά τον διαφωτισμό του λαού, που θα του επιτρέψει την απολύτρωσή του από το σκοτάδι της αμάθειας.

Η αξία της Ελληνικής γλώσσας είναι διαχρονική και αυταπόδεικτη. Ομιλείται 4.000 χρόνια και γράφεται 3.500 χρόνια. Στην Ελληνική έχουν γραφεί τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Ο Όμηρος, η Σαπφώ, ο Αισχύλος, ο Ηρόδοτος, ο Σοφοκλής, ο Θουκυδίδης, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, ο Ιπποκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης είναι μερικοί μόνο από τους αρχαίους Έλληνες διανοητές που καλλιέργησαν την αρχαιότερη μορφή της γλώσσας μας και με αυτήν ως όχημα κληροδότησαν στους μεταγενέστερους την πνευματική παρακαταθήκη τους. Στη μετακλασική περίοδο, η Ελληνική διαδόθηκε μετά τις κατακτήσεις του Μακεδόνα στρατηλάτη Αλέξανδρου έως τα ανατολικά πέρατα της τότε οικουμένης.

Είναι η γλώσσα της Επιστήμης, της Αγίας Γραφής, η γλώσσα των Ευαγγελιστών. Είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου σε λέξεις, σε έννοιες, σε τύπους· μια γλώσσα που διακρίνεται για την αρμονία, την ορθοέπεια και την καλλιέπειά της.

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της και έχουν μιλήσει δημόσια γι’ αυτή. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα λόγια κάποιων από τους διανοούμενους που λάτρεψαν τη γλώσσα μας:

Οδυσσέας Ελύτης: «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μίαγλώσσα, η ενιαία γλώσσα η Ελληνική… Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες μας. Τις ρίζες μας που βρίσκονται εκεί: στα Αρχαία».

Πριν κάμποσα χρόνια (2011) Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι «το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σα να μιλά σ’ έναν τυφλό για χρώματα».

-Η τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ είχε πει: «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».

-Ερρίκος Σλήμαν (Διάσημος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, 1822-1890): «Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω Ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες». (Ο Σλήμαν μιλούσε άψογα 18 γλώσσες. Για 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το  να μελετάει τa δύο  έπη του Ομήρου!)

-Ιωάννης Γκαίτε (Ο μεγαλύτερος ποιητής της Γερμανίας, 1749-1832): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα».

-Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος είχε πει:«Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών».

Ως «κληρονόμοι» της Ελληνικής, πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς, γιατί έχουμε ως μητρική μια γλώσσα που υπήρξε οικουμενική. Έχουμε υπέρτατο χρέος να την θωρακίζουμε συνεχώς, να νιώθουμε περήφανοι που την έχουμε, ευλογημένοι που την κληρονομήσαμε αλλά και υπεύθυνοι να την περάσουμε αλώβητη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές! Τούτο κατόρθωσε να συμπυκνώσει σε δύσκολους χρόνους (1941) και σε λίγες αράδες ο Γιώργος Σεφέρης: «Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα…»

(Πηγή: sansimera.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement