Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μηταράκης στον ΕΤ: Ο νόμος 4146/2013, εφαλτήριο για πάνω από €30 δισ. και χιλιάδες θέσεις εργασίας

Άρθρο του Νότη Μηταράκη* στην Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

Στα 14 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στα κοινά, υπηρέτησα την πολιτική του αποτελέσματος. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Απαραίτητο συστατικό αυτής της πολιτικής είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων νομοθετικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών μετά από ένα επαρκές χρονικό διάστημα.

Θυμίζω ότι την περίοδο 2012-2014 καταβάλαμε μία μεγάλη προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση. Βασικός συντελεστής αυτής της πολιτικής ήταν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και η προσέλκυση επενδύσεων. Μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Ελληνικών και ξένων. Με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς μελέτη του ΚΕΠΕ είχε υπολογιστεί ότι το 2012-2014 προσελκύστηκαν επενδύσεις (ολοκληρωμένες ή σε εξέλιξη) συνολικού ύψους €37,6 δισ. συμπεριλαμβανομένων επίσημων ανακοινώσεων μεγάλων πολυεθνικών, συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εντάξεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ξεχωρίζουν η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού, σύμβαση την οποία εισηγήθηκα στην Βουλή, ο αγωγός TAP, η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και η πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Στόχος μας ήταν να θεσπίσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα συνέβαλε στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και θα προσέλκυε νέα επενδυτικά κεφάλαια που τα επόμενα χρόνια θα μας έβγαζαν από την κρίση και θα γυρνούσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικό εργαλείο για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ήταν η ψήφιση του ν. 4146/2013 που μαζί με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καταθέσαμε στη Βουλή των Ελλήνων, με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις». Μετέπειτα ο ν. 4242/2014 για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Ξεχωρίζω το εργαλείο των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων που αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο χωροταξικά ζητήματα. Σε μια διαδικασία αδειοδότησης που ανέλαβε από τότε η νεοσυσταθείσα Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή ως Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, υπηρεσία μίας στάση για την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων (Fast-Track). Επικουρικά δημιουργήσαμε την υπηρεσία «Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» για τη διευκόλυνση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων άνω των €2 εκατ. Τέλος συστήθηκε ως ενιαίος φορέας εξωστρέφειας το Enterprise Greece, επιτυγχάνοντας συνέργειες. Αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων η υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων άνω των 60 επενδύσεων, προϋπολογισμού άνω των €18 δισ., με ταυτόχρονη δημιουργία χιλιάδων βιώσιμων νέων θέσεων εργασίας. Σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας: τουρισμός, πληροφορική & data centers, βιομηχανία, logistics, έρευνα & ανάπτυξη, ενέργεια κλπ.

Επίσης θεσμοθετήθηκε η χορήγηση αδειών διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα (Golden Visa), με αποτέλεσμα την προσέλκυση άνω των €7 δισ. στην Ελληνική Οικονομία. Επενδύσεις που στήριξαν την οικοδομή και την αγορά ακινήτων σε δύσκολες εποχές και αύξησαν τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων στην αγορά ενοικίασης. Θεσμοθετήσαμε πέρυσι, όταν ήμουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, περιορισμούς σε αυτές τις άδειες, καθώς η αγορά πλέον έχει αρχίσει να δείχνει σημεία υπερθέρμανσης.

Τέλος, με τον ν. 4146/2013 προχωρήσαμε σε ουσιαστικές αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο, αυξάνοντας την ρευστότητα προς τους επενδυτές, απαραίτητο τότε, και εισαγάγοντας τον θεσμό του εξωτερικού ελεγκτή στον έλεγχο των επενδύσεων. Αποτέλεσμα το Β΄ εξάμηνο του 2013 να υποβληθούν 379 νέα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού €1,4 δισ., αύξηση 40% σε σχέση με το Β΄ εξάμηνο του 2012 και αύξηση 57% σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2013.

Συμπερασματικά, οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2012-2014 συνέβαλαν στην μετέπειτα θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η σταθερή και σημαντική βελτίωση της οικονομίας, όπως επιβεβαιώνεται από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ή από την τεράστια προσφορά επενδυτών (€35 δισ.) για το πρόσφατο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο. Παρά την εμφανή οπισθοδρόμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Η διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της χώρας στην διεθνή κοινότητα και η χώρα μας πλέον απολαμβάνει σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Οδηγώντας σε μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και αύξηση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συνεχίζουμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Συμβάλλοντας στη δυνατότητα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση, να επιστρέφει κοινωνικό μέρισμα σε όσους έχουν ανάγκη. Καθώς, μια πιο εύρωστη οικονομία υπηρετεί πιο αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος.

* Ο Νότης Μηταράκης είναι Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο 2012-2014 ήταν Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις.

Μηταράκης στον ΕΤ: Ο νόμος 4146/2013, εφαλτήριο για πάνω από €30 δισ. και χιλιάδες θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

Advertisement