Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (80ο Mέρος) – Και τι γίνεται όταν τα παιδιά αρνούνται να διαβάσουν; 

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Και τι γίνεται όταν τα παιδιά αρνούνται να διαβάσουν

Πρέπει να διαχωρίσουμε την περίπτωση που ένα παιδί αρνείται να διαβάσει και αυτήν κατά την οποία βαριέται. Όταν αρνείται εντελώς να πάρει στα χέρια του βιβλίο, ίσως οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν για κάποια μαθησιακή δυσκολία, κάποια δυσαναγνωσία και διάσπαση της προσοχής ή πιθανώς ένα αρνητικό εκπαιδευτικό βίωμα. Αντίθετα, στην περίπτωση που βαριέται τα βιβλία που του δίνουν οι γονείς, ίσως οι τελευταίοι πρέπει να αναπροσαρμόσουν το περιεχόμενο των βιβλίων σε πιο υψηλό επίπεδο για να ταιριάζουν περισσότερο στην ηλικία και την ωριμότητά του.

Σημαντικότερο όμως είναι να γίνουν οι ίδιοι οι γονείς αναγνωστικά πρότυπα και να παροτρύνουν στην συνέχεια το παιδί να διαβάζει, διδάσκοντας το ότι το παιδικό βιβλίο «ανοίγει» πολλούς νέους δρόμους, και δημιουργεί πολύ περισσότερες εικόνες από αυτές που προσλαμβάνει από την «φανταχτερή» τηλεόραση.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν έξυπνοι, καλοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι. Tι μπορούμε να κάνουμε από τώρα για αυτό; Πολλά! Αρκεί να αφιερώνουμε λίγα λεπτά την ημέρα για να διαβάσουμε ένα βιβλίο στα παιδιά μας.

Επίσης ας βρούμε ωραία βιβλία με ανατροπές που αρέσουν στα παιδιά και εξάπτουν τη φαντασία τους, όπως το πιο κάτω. 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άλκηστη Χαλικιά

Η Άλκηστη Χαλικιά σπούδασε Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη Μουσειολογία στο Essex της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1996, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού.

Από τις εκδόσεις «Ίκαρος» κυκλοφορούν τα βιβλία της Το κουτί του Σιλάν (2017), Τα παπούτσια των άλλων (2019) και Ένα σχολείο ταρακουνημένο (2021).

Το 2011 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά με το βιβλίο της Στο πάρκο με τα ζώα (εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο»).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ένα σχολείο ταρακουνημένο», εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. «Ίκαρος».

Πώς είναι το δικό μου σχολείο;

Κι αν θα ήθελα να είναι διαφορετικό;

Πώς μπορώ να το αλλάξω;

«Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα σχολείο από εκείνα που σπάνια θα συναντήσετε αλλά που όλοι θα θέλατε να έχετε. Τούτο το ταρακουνημένο σχολείο της Άλκηστης Χαλικιά θα σας αναστατώσει, θα σας βάλει σε πολλές πολλές σκέψεις, θα σας κάνει να χαμογελάσετε πλατιά και φυσικά θα αναποδογυρίσει και το δικό σας μυαλό και ψυχή.

Είναι το σχολείο που θα έπρεπε να υπάρχει παντού. Το σχολείο που ονειρεύονται δάσκαλοι και παιδιά και ίσως και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι γονείς. Είναι αυτό που με πενιχρά μέσα και κάτω από πιέσεις ανωτέρων ξεκλέβουν οι φωτισμένοι δάσκαλοι και κάποιες φορές το κάνουν δώρο στα παιδιά. Τότε που κλείνουν με δύναμη τα σχολικά βιβλία και βγαίνουν στις αυλές να μυρίσουν το φθινόπωρο, να παρατηρήσουν τα φύλλα στα δέντρα, να νιώσουν την βροχή να κυλάει απαλά ή με δύναμη στο πρόσωπό στους. Να κοιτάξουν τα σύννεφα και να ταξιδέψουν μαζί τους. Να ακουμπήσουν μια μικρή ηλιαχτίδα ή να μαζέψουν τα χρώματα από το ουράνιο τόξο και να ντυθούν με τα πιο ονειρεμένα ρούχα της Φαντασίας και του χαμόγελου. Είναι τότε που εκείνοι οι δάσκαλοι που στην ουσία κάνουν μάθημα σε μεγάλα σιδερένια κουτιά, τούς δίνουν φτερά και φτάνουν ίσαμε τα πιο απομακρυσμένα δάση του κόσμου μέσα από μια και μόνο φωτογραφία ή στα πιο διάσημα Μουσεία και γνωρίζουν θησαυρούς πολύτιμους που στη συνέχεια τους δίνουν πνοή με πηλό, πινέλο, μολύβι κι ό,τι άλλο υλικό βρουν στην τάξη τους.

Το Ταρακουνημένο σχολείο της Άλκηστης είναι το σχολείο των ονείρων. Είναι το σχολείο που αγαπάμε όλοι αλλά που δεν μας αφήνουν να έχουμε την σημερινή εποχή. Είναι το σχολείο που, όπως λέει η συγγραφέας, θα έπρεπε να βρίσκει αφορμές για να δημιουργεί γιορτές και έτσι να γελάνε τα παιδιά με την ψυχή τους. Να μαθαίνουν μαθηματικά με αφορμή μια … πίτσα, και Ιστορία μέσα από το παιχνίδι και την βιωματική μάθηση, μόνο. Θα έπρεπε να έχει παντού μόνο βιβλιοθήκες και βιβλία από εκείνα που σε κάνουν και πάλι μόνο να χαμογελάς, να ονειρεύεσαι, να ταξιδεύεις και να μαθαίνεις χωρίς υποχρεωτικό διάβασμα. Γράφει  η Άλκηστη πως το σχολείο το ταρακουνημένο της θα ήταν πολύ αυστηρό … με τους γονείς! Πόσο δίκιο έχει! Μακάρι να μπορούσαν όλοι τους να συνεργαστούν με τους δασκάλους των παιδιών και να είχαν ένα και μόνο στόχο: Την ευτυχία των παιδιών και την καλή πρόθεση για όλα τα “κακώς κείμενα”»,  γράφει η Ε. Μπετεινάκη.

«Το σχολείο της Άλκηστης αγαπά το φως που ακόμα και τις πιο σκοτεινές νύχτες εκείνο κρατά λάμπες και φωτίζει τους δρόμους, τις ψυχές και τις ιδέες.

Ένα βιβλίο που θα ταρακουνήσει πολλούς μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ένα βιβλίο ποίημα, ύμνος και επιθυμία των περισσοτέρων εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Ένα βιβλίο που θα ταρακουνήσει συνειδήσεις, κατεστημένα, κι όνειρα. Ένα βιβλίο εργαλείο στην κάθε τάξη, έκθεση ιδεών και προβληματισμών. Ένα βιβλίο που θα αφήσει ελεύθερη την Φαντασία όλων και θα προτείνει ή θα γεννήσει καινούργιες απόψεις, ιδέες και αφορμές για μεγάλες συζητήσεις και σχέδια».

Η Άλκηστη Χαλικιά και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν με την αστείρευτη φαντασία τους ένα πολύ διαφορετικό σχολείο, ένα σχολείο ταρακουνημένο!

Το βιβλίο ήταν στη Βραχεία λίστα για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιαννης Ν. Παληός  Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα  το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι...

ΧΙΟΣ

Στην απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, συντάσσεται και...

ΧΙΟΣ

Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης (δυστυχώς τους τελευταίους μήνες είχαμε αρκετά παρόμοια συμβάντα συναδέλφων), πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του 35χρονου Μανώλη Χαβιάρα, Α΄Μηχανικού στο πλοίο που...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...

Advertisement