Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (76ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγουμε να τους δώσουμε να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση ευρύτερης γνώσης τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι και τα ίδια τα παιδιά πλέον διασκεδάζουν με τα βιβλία, όπως διασκεδάζουν και με τα παιχνίδια τους.

Έχουμε ξεχωρίσει τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που αγοράζετε ένα παιδικό βιβλίο:

1ο Κριτήριο: Η ηλικία

Όσο πιο νωρίς πιάσουν τα παιδιά ένα βιβλίο τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή από την πολύ τρυφερή ηλικία πέρα από το ότι θα τα μάθει να αγαπούν τα βιβλία, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά και τους ορίζοντές τους. Οι εικόνες και τα ζωηρά χρώματα που βλέπουν, αλλά και οι ιστορίες που διαβάζουν, τα ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς και εξελίσσουν τη φαντασία τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, τους εντυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που ξετρελαίνονται τόσο με τους ήρωες των βιβλίων σα να είναι πραγματικοί φίλοι τους.

2ο Κριτήριο: Το περιεχόμενο

Αφού διασφαλίσουμε ότι το βιβλίο που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλο για την ηλικία του, σειρά έχει να δούμε το περιεχόμενο, καθώς αυτό καθορίζει και την επίδραση που θα έχει πάνω στο παιδί, ενώ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και στην γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε ότι μέσω των βιβλίων μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας σημαντικές αξίες και ηθικά διδάγματα, τα οποία θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. 

Όταν επενδύουμε, λοιπόν, σε παιδικά βιβλία καλό είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα, με πλούσια εικονογράφηση και πρωτότυπες ιστορίες που θα μείνουν στη βιβλιοθήκη μας για πολλά χρόνια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗ 

Η Σοφία Χατζή γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σε ηλικία 22 ετών εργάζεται για δυο χρόνια εθελοντικά ως διευθύντρια στο σχολείο του κλιμακίου της Ορθόδοξης Ελληνικής Ιεραποστολής στο Νότιο Κονγκό. Το 1992 ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος και φυγαδεύεται με συνεργάτες σε γειτονική χώρα, απ’ όπου επιστρέφει στην Ελλάδα. Εργάζεται από το 1992 έως σήμερα ως ραδιοφωνική παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Γνωστά της έργα τα δυο παιδικά βιβλία, “Μουτότο 1 και 2”. Το πρώτο της βιβλίο, “Μουτότο 1”, μεταφράστηκε στα αγγλικά. Ασχολείται με τη μετάφραση και την αρθογραφία. Το 2014 βραβεύτηκε για την προσφορά της στον χώρο του παιδικού βιβλίου από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Μουτότο»: Μια μικρή αφρικάνικη ιστορία, εικονογράφηση Τ. Σώλου, εκδ. «Άθως» 

 

«Το όνομά μου είναι Μουτότο. Έτσι με φωνάζουν, συνήθως για να με προστάξουν να κάνω βαριές δουλειές. Μουτότο στα σουαχίλι θα πει “παιδί”. Οι γονείς μου είχαν φύγει για τον ουρανό πριν μεγαλώσω και δεν τους θυμάμαι. Κανείς δεν ασχολήθηκε να δώσει ένα κανονικό όνομα σ’ εμένα και τη μικρή αδελφή μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μια μέρα ήρθε η ξαδέλφη της μητέρας μου και μας πήρε να ζήσουμε στην αχυροκαλύβα που έμενε με τον άντρα της και τα έντεκα παιδιά της και ξαδέλφια μου».

Το περιπετειώδες ταξίδι ενός παιδιού χωρίς όνομα, στερημένου από το σπίτι του και κάθε λογής ασφάλεια. Η ζωή του στην Αφρική, η πείνα, οι αρρώστιες… Αλλά και η πάλη με τις δυσκολίες, η ελπίδα που ξεπροβάλλει, η πίστη που γεννιέται στην αγκαλιά μιας καινούργιας οικογένειας και την αρχή μιας νέας ζωής…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement