Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (74ο Mέρος) – Τι είναι το ιστορικό μυθιστόρημα;

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Τι είναι το ιστορικό μυθιστόρημα;

Το ιστορικό μυθιστόρημα είναι ένα έργο φαντασίας, στο οποίο γίνεται απόπειρα να μεταφερθούν με ρεαλιστικές λεπτομέρειες και πιστότητα το πνεύμα, οι συμπεριφορές και οι κοινωνικές συνθήκες μιας παρελθούσης ιστορικής περιόδου στο γίγνεσθαι της ιστορικής περιόδου, που επέλεξε ο δημιουργός του. Το έργο μπορεί να αναφέρεται σε ιστορικά πρόσωπα ή και να αποτελεί μια μίξη φανταστικών και ιστορικών χαρακτήρων. Μπορεί να εστιάζεται σε ένα και μόνο ιστορικό γεγονός, αλλά συνήθως επικεντρώνεται σε ένα ευρύτερο κύκλο ή κοινωνία παρελθόντων ετών, που επηρέαζε τη ζωή και τη συμπεριφορά των απλών ατόμων.

Κατά τα διεθνή παραδεδεγμένα, η εποχή στην οποία αναφέρεται ένα ιστορικό μυθιστόρημα πρέπει να απέχει τουλάχιστον πενήντα χρόνια από τότε που το συνέγραψε ο δημιουργός του.

Η ιστορική μυθιστορία μπορεί να επικεντρώνεται σε ιστορικούς ή φανταστικούς χαρακτήρες ατόμων, αλλά κανονικά αντιπροσωπεύει μια σοβαρή και επίπονη προσπάθεια, που βασίζεται σε μια συστηματική έρευνα ή τουλάχιστον σε μια σοβαρή ανάγνωση ιστορικών στοιχείων, για να αναπτυχθεί ένας μύθος μέσα στο ιστορικό παρελθόν, όπως αυτό γίνεται κατανοητό από τους σύγχρονους του συγγραφέα.

Ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα ως πρότυπα και κυρίαρχα ιστορικά μυθιστορήματα είναι το «Πόλεμος και Ειρήνη».

Εκτός από την ιστορικότητα του κειμένου του, ο συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την καθημερινότητα της εποχής του. Π.χ. πώς έτρωγαν, πώς προσφωνούνταν, πού περνούσαν τη μέρα τους – αν υπήρχαν δηλαδή καφενεία, χάνια και άλλοι τόποι συνάντησης και επικοινωνίας.

Είδη του ιστορικού μυθιστορήματος  Για την ανάπτυξη του πεζογραφικού είδους αυτού απαιτούνται, α) η αναγκαία μίξη της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας, β) η αναγκαία μίξη της προσωπικής ψυχολογίας και των απρόσωπων ιστορικών δυνάμεων, και γ) η αναγκαία μίξη των στεγνών ιστορικών γεγονότων με το λογοτεχνικό δράμα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κατερίνα Τζαβάρα 

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια” όπου υπήρξε μέλος της χορωδίας και της λογοτεχνικής ομάδας του σχολείου για πολλά χρόνια. Είναι αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ και του Τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο, φωνητική και απέκτησε την επάρκεια για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Στην ιδιωτική εκπαίδευση εργάστηκε ως νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και σε κέντρα προσχολικής αγωγής, διδάσκοντας πιάνο, θεατρική αγωγή και αγγλικά. Ως παιδαγωγός εκπαιδεύτηκε και δίδαξε τη μέθοδο Montessori για την οποία απέκτησε και τιμητικό δίπλωμα το 2009. Στη δημόσια εκπαίδευση εργάστηκε σε νηπιαγωγεία της περιφέρειας, αλλά και σαν διοικητικό προσωπικό στα γραφεία των ΔΙΙΕΚ Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδεύτηκε στον τομέα του δημόσιου management για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Το 2005 ανέλαβε τον συντονισμό και την εποπτεία των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας των αποφοίτων των ΔΙΙΕΚ του νομού Θεσσαλονίκης. Από το 2007 ως το 2010 εργάσθηκε ως αποσπασμένη νηπιαγωγός, υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών στο Τ.Ε.Π.Α.Ε του Α.Π.Θ, όπου και παρουσίασε για πρώτη φορά τη δική της μέθοδο στην οργάνωση και διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων στο σχολείο. Σήμερα εργάζεται στο 10ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Νεάπολης και παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Φυσική Δραστηριότητα και ποιότητα ζωής” στο Τ.Ε.Φ.Α.Α του Α.Π.Θ. Είναι ενεργό μέλλος της ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση) και πολλών πολιτιστικών οργανώσεων της πόλης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της προσχολικής αγωγής στους τομείς της Αισθητικής και Φυσικής Αγωγής στο νηπιαγωγείο. Από το 2007 ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων για την προσχολική και την πρωτοσχολική ηλικία.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Πάμε να μετρήσουμε τη Γη;» Εικονογράφηση: Ευαγγελία Γουτιάνου, εκδ. «Διάπλους»

Μέσα σε αυτό το βιβλίο κρύβεται ένα υπέροχο άλλο, με έναν εξίσου υπέροχο τίτλο: Το «Ημερολόγιο Περιπέτειας». Ένα ημερολόγιο-σημειωματάριο που καθένας μας μπορεί να φτιάξει, αλλά και που θα μπορούσε άνετα να εκδοθεί, δίνοντας κίνητρο στα παιδιά να μετρήσουν όσα πράγματα κάνουν μόνα ή μαζί με τους φίλους τους. Ακόμα κι όσα δεν μπορούν να μετρήσουν. Μα τι συμβαίνει σε αυτό το βιβλίο; 

Ο Λεγκ και ο Άλεξ είναι κολλητοί φίλοι.

Τους αρέσει να μετρούν με αριθμούς όσα κάνουν μαζί.

Τι γίνεται όμως όταν αποφασίζουν να μετρήσουν τη Γη; (Τώρα, αλήθεια; Μπορεί κάποιος να μετρήσει τη Γη;)

Άγρια τοπία, παράξενα ζώα, κι ένα τεράστιο εμπόδιο που τους κόβει τον δρόμο. Ώσπου η τύχη τους αλλάζει, και τους σηκώνει.,, ψηλά στον ουρανό!

Αν πετάξεις μαζί τους, θα ανακαλύψεις κι ΕΣΥ το μεγάλο ΘΑΥΜΑ του κόσμου. Και θα μπορείς να γράψεις μετά… το ΔΙΚΟ ΣΟΥ Ημερολόγιο Περιπέτειας!

Η εξέλιξη της ιστορίας αναδεικνύει το φαντασιακό σε κάτι απόλυτα καθημερινό. Το κείμενο είναι ιδιαίτερα λυρικό και γεμάτο απρόσμενες ανατροπές. Κινείται πέρα από την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που υπάρχουν ολόγυρά μας.

Η εικονογράφηση της Ευαγγελίας Γουτιάνου, μέσα από τις απλές γραμμές μιας προσέγγισης αφαιρετικής και γραφιστικής, δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, εξίσου ενδιαφέρον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement