Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος

Γράφει ο Σωκράτης Συριώδης

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την χώρα μας, ίσως η σκέψη για την αξία και τον συμβολισμό του ελληνικού νησιωτικού χώρου στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά!
; Η νησιώτικη Ελλάδα είναι σημαντική, έχει δυναμική και πρέπει να την αξιοποιήσει.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε η μείζων νησιωτική χώρα της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών και με μία ομολογουμένως ισχυρή ναυτιλία. Κάθε ελληνικό νησί συγκροτεί από μόνο του μια αδιαμφισβήτητη ιστορική και πολιτιστική πραγματικότητα. Η αξία της πολιτιστικής επιρροής των ελληνικών νησιών είναι τεράστια για τον κάθε σκεπτόμενο και ενημερωμένο Ευρωπαίο πολίτη. Είναι τόσο διαχρονική αυτή η πολιτιστική κληρονομιά που δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ό,τι αποτελεί θεμελιώδη λίθο στις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Κάθε ελληνικό νησί, από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως σήμερα προσδιορίζεται μέσα στον κόσμο από μια διακριτή ιστορία, από τον πολυσύνθετο Αιγιακό πολιτισμό στην εγγύτητα του Ιονίου στη Δύση.

Η Χίος αποτελεί και αυτή μια τοπική κοινωνία με εξέχων ρόλο στην ιστορία. Η ανάδειξη της Χίου ως αυτοτελή πολιτιστικού χώρου ως τουριστικού προορισμού, ακόμη και ως τόπου διαμονής είναι το μεγάλο μας στοίχημα και πρέπει οπωσδήποτε να το κερδίσουμε. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, οι λεγόμενοι «ψηφιακοί νομάδες» μπορούν και εργάζονται πλέον εκτός γραφείου, εκτός των μεγάλων Αστικών Κέντρων, Πολλοί από αυτούς αναζητούν να εγκατασταθούν σε τόπους, σε νησιά που να τους μια προσφέρουν ποιότητα ζωής, όπως η Χίος μας.

Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, το πώς είναι στο χέρι μας! Έφτασε η στιγμή της ανάληψης ευθύνης, πρωτοβουλιών, επιλογή συγκεκριμένης στρατηγικής αλλά και κάλυψης στερεοτύπων και δογματισμών. Πρέπει να σταματήσουμε να εφευρίσκουμε δικαιολογίες , να πάψουμε την μοιρολατρία, να σταματήσουμε συγκρινόμαστε με ανόμοια μέρη (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα). Ο στόχος μας πρέπει να είναι πλέον να αναδείξουμε την μοναδικότητα μας, την πλούσιοτατη πολιτιστική μας κληρονομιά και κυρίως να πιστέψουμε σε αυτές! Είμαστε το νησί του Ομήρου και του Αρχέρμου! Είμαστε το νησί του Κοραή, του Ψυχάρη, του Βάμβα και του Ροϊδη! Είμαστε το νησί της μαστίχας!

Πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε για το αύριο και να αποκτήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία. Σαν δημότες να απαιτήσουμε περισσότερα από τους εαυτούς μας αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να περάσει σε ένα νέο μοντέλο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο προσφιλές στον πολίτη.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο παρωχημένο γεμάτο από επικοινωνιακά τρικ, προωθεί τις πελατειακές σχέσεις με ανούσιες συμβάσεις, επιζήμιες για τον Δήμο αλλά και για την τσέπη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν την ώθηση, που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, ώστε ο Δήμος να αντιπροσωπεύει τον πολίτη, να είναι ο πιο κοντινός διοικητικός θεσμός σε αυτόν και να έχει απαντήσεις στους προβληματισμούς και τις αγωνίες του, ειδικότερα δε να έχει απαντήσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες της καθημερινότητας.

Το νέο μοντέλο διοίκησης των Δήμων πρέπει να έχει επίκεντρο τις μελέτες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την εξωστρέφεια. Τα κέντρα αποφάσεων δεν βρίσκονται εδώ, πρέπει εμείς να πάμε κοντά τους. Χρειάζεται μεταρρύθμιση, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, με τη μετεξέλιξη σε τοπικές κυβερνήσεις.με σημαντικούς διαθέσιμους πόρους (νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση κ.ά.). Αναλογιστείτε ότι μόνο από το ΕΣΠΑ η Χίος μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον 120 εκατομμύρια από 380 εκατομμύρια που αναλογούν στο Βόρειο Αιγαίο. Οι συνθήκες αυτές συνιστούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη Χίο, αρκεί η Αυτοδιοίκηση να έχει την πρόνοια, την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό να διεκδικήσει το μερίδιό της στην ανάπτυξη.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι χρειάζονται:

οργάνωση στο πρότυπο αναπτυγμένων Δήμων του εξωτερικού, για να αποκτήσουμε ετοιμότητα διεκδίκησης και αξιοποίησης των διαθέσιμων προγραμμάτων και πόρων

αξιοποίηση των σύγχρονων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για να καλύψουμε το έλλειμμα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και τελικά την αυτοτέλεια των Δήμων στην πράξη.

Με όραμα, με προοπτική, με σχέδιο, με αξιοποίηση και τέλος με υλοποίηση έργων και δράσεων, η Χίος μπορεί να μπει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας, στην πράξη.

Σήμερα χάνονται κονδύλια, που είναι προς διεκδίκηση, διότι ο Δήμος δεν έχει ώριμες μελέτες για να διεκδικήσει χρηματοδότηση για έργα αναγκαία στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ανάπτυξη του Δήμου. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή φάνηκε εντελώς ανέτοιμη να διεκδικήσει, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει έργα έτοιμα, που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Χάνουμε πολύτιμους πόρους, χάνουμε έργα ή σωστότερα συσσωρεύουμε εκκρεμότητες, επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε και να τα υλοποιήσουμε.

Μια από τις προτεραιότητες, που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή ,είναι να ασχολείται ακριβώς με αυτό το αντικείμενο ώστε να μπορέσει να ιεραρχήσει και να μελετήσει τα ζητήματα.. Υπάρχουν τα εργαλεία στο Δήμο αρκεί να μπορέσει να τα αξιοποιήσει, όπως η Αναπτυξιακή του Δήμου. Με μετρήσιμο έργο και παραγωγή αναγκαίων μελετών, με προτεραιοποίηση των ζητημάτων ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με γνώση των διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων.

Η δημιουργία νέων ευκαιριών εξωστρέφειας, αποτελεί σημαντικό μέλημα για εμάς στη Συμμαχία Αξιών και τον υποψήφιο Δήμαρχο, Κώστα Τριαντάφυλλο. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία εξωστρέφειας που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι το Γραφείο του Δήμου Χίου στην Αθήνα, με σκοπό να διεκδικεί προγράμματα, χρηματοδοτήσεις και έργα από τα Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ελέγχει και να διασφαλίζει τις υπάρχουσες χρηματοροές και να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του Δήμου στην Αθήνα. Είναι γεγονός και πρέπει να πρέπει να αποδεχθούμε ότι τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων βρίσκονται εκτός Χίου στην Αθήνα, και πρέπει να τα προσεγγίσουμε. Η πρόσβαση σε αυτά πρέπει να είναι άμεση με συνεχή παρουσία, με επικοινωνία, έρευνα, συμμετοχή σε συνέδρια και ανάδραση.

Η Χίος οφείλει να είναι ξανά πρωταγωνίστρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

Advertisement