Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (71ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ…  Λίγα λόγια

Τα οφέλη του διαβάσματος ενός βιβλίου στην παιδεία, μόρφωση, ψυχική υγεία αλλά και ψυχαγωγία ενός παιδιού γνωστά. Οι περισσότεροι γονείς τα αναγνωρίζουν, αλλά και παραπονιούνται σε εκπαιδευτικούς αλλά και στα παιδιά τους πως δεν μπορούν να πείσουν τα παιδιά να διαβάσουν. Σύμφωνα όμως με τους περισσότερους ειδικούς ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις το βιβλίο συνήθεια αλλά και ανάγκη για το παιδί σου είναι να διαβάζετε μαζί.

Όταν διαβάζετε παρέα, το παιδί δημιουργεί ζεστούς και οικείους συσχετισμούς με το βιβλίο. Και αν η ανάγνωση ενός βιβλίου συσχετιστεί στο μυαλό ενός παιδιού ως μία ευχάριστη δραστηριότητα που κάνει με τη μαμά ή τον μπαμπά αυξάνονται οι πιθανότητες να διαβάζει και μόνο του στο μέλλον. Και αν συνεχίσει να διαβάζει στο μέλλον, σύμφωνα με ειδικούς, θα έχει καλύτερο λεξιλόγιο, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει καλή επίδοση στο σχολείο, θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και επικοινωνιακά προσόντα .

Τι να κάνω όμως αν δεν διαβάζει με τίποτα; Ακολουθούν μικρές τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε ένα παιδί να έρθει πιο κοντά στην ομορφιά της ανάγνωσης.

  1. Διαβάζουμε στο παιδί μας εμείς ως αναγνώστες, σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο όταν είναι πολύ μικρό.
  2. «Ας εκμεταλλευτούμε» τα ενδιαφέροντά του παιδιού. Διαλέγουμε βιβλία επάνω στα χόμπι ή τα είδη που απολαμβάνει το παιδί. Αν λατρεύει τους δεινόσαυρούς, ας πάρουμε βιβλία για δεινόσαυρους.  Μην επιμένουμε στα βιβλία που θα θέλαμε εμείς να διαβάζει, ας εμπιστευτούμε το «γούστο» και τα ενδιαφέροντά του.
  3. Οι οπτικές ιστορίες είναι το ίδιο αποτελεσματικές. Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει comics ή graphicnovels.
  4. Τα E-books δεν είναι ο εχθρός. Αντίθετα μάλιστα είναι βιβλία και άρα προσφέρουν όλα τα οφέλη των βιβλίων. Είναι επίσης πιο εύχρηστα, πιο οικολογικά και οικονομικά σε χώρο και όχι μόνο αλλά και πιο οικεία σε αυτή τη νέα γενιά που γεννιέται μέσα στην τεχνολογία.

Ας ωθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και να διαβάζουν! «Ένα καλό βιβλίο είναι όπως ένας καλός φίλος» και αυτές τις μέρες τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από φίλους! Ας τα στηρίξουμε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ 

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρεία συμβούλων marketing, sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο SunnySports Club.

Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Γέτι: Η δύναμη του ακόμη», εικονογράφηση Μ. Γιώτη, εκδόσεις Διόπτρα. 

«Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μια λέξη…ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει».

Όλα τα παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους, όμως το Αγόρι έχει για φίλο ένα τεράστιο μπλε πλάσμα, το Γέτι. Εμφανίστηκε στη ζωή του και από τότε είναι αχώριστοι. Στον δρόμο για το σχολείο, στο θρανίο, στο διάλειμμα. Όταν το Αγόρι αισθάνεται ότι δεν έχει φίλους, το Γέτι του λέει «Ακόμη…». Και όταν πιστεύει ότι δεν μπορεί να λύσει τις ασκήσεις, το Γέτι είναι εκεί για να του πει «Ακόμη…».

Πόσο μαγική λεξούλα είναι αυτό το «Ακόμη…». Μια σπουδαία λέξη είναι το «Ακόμη…» που μας προτρέπει να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες και να μην τα παρατάμε ποτέ!

Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Η Μαρίνα Γιώτη μάς προσφέρει με άμεσο, σύγχρονο και δομημένο λόγο και με υπέροχη, επίκαιρη εικονογράφηση που παραπέμπει σε κόμικ, ένα πόνημα μοναδικό. Το Γέτι (από την αγγλική λέξη yet=ακόμη) έρχεται να μάθει σε μικρούς και μεγάλους ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, τελεσίδικο ή μοιραίο. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και ένας αγώνας διαρκής και θα πρέπει να τον τιμήσουμε και να τον ζήσουμε. Με επιμονή, δουλειά, αισθητική καλλιέργεια, ταξίδια και εμπειρίες.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για το ξεκίνημα των παιδιών και την ενδυνάμωσή τους για τη νέα σχολική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement