Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί δεν έλειψε το νερό σε 150.000 ντόπιους και επισκέπτες το καλοκαίρι του 2023

Γράφει ο Βασίλης Μυριαγκός

Συγχαρητήρια στην ΔΕΥΑΝΧ.

Περάσαμε ένα καλοκαίρι χωρίς να λείψει από κανέναν το νερό.

Με αφορμή αυτό το μήνυμα που έλαβα από κάποιους φίλους, θεωρώ υποχρέωση να ενημερώσω με ποιο τρόπο κατάφερε φέτος η ΔΕΥΑΝΧ ( Διοίκηση και εργαζόμενοι ) να εξυπηρετήσει τον τριπλάσιο πληθυσμό του νησιού μας, με 150.000 ντόπιους και επισκέπτες που βρέθηκαν στην Χίο όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Προηγήθηκε ένας «περίεργος» χειμώνας σχετικά με το ύψος και τον ρυθμό των βροχοπτώσεων.

Οι ταμιευτήρες μας δεν γέμισαν όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Έγιναν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του διοικητικού μας συμβουλίου πάντα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και ληφθήκαν δύσκολες αποφάσεις οι οποίες όμως έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Ξεκινήσαμε από πολύ νωρίς τον μήνα Φεβρουάριο, για να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες ούτως ώστε το καλοκαίρι να κυλήσει ομαλά ως προς την επάρκεια του νερού.

Τι ακριβώς κάναμε:

Γνωστοποιήσαμε σε όλη την κοινωνία ότι έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας στην προσπάθεια εξοικονόμησης του νερού.
Υπήρξε ανταπόκριση και ευχαριστούμε γι αυτό.

Στις περιοχές όπου εντοπίσαμε προβλήματα κάναμε τα απαραίτητα έργα ΕΓΚΑΙΡΑ τα οποία στην πορεία μας βοήθησαν για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Τοποθετήθηκε νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Θόλος παραγωγής 1.500 κυβικών την ημέρα η οποία εξυπηρετεί όλο τον Βροντάδο με 10.000 κατοίκους.

Μισθώθηκε μονάδα αφαλάτωσης στη Μαρίνα Χίου που ενίσχυσε την υδροδότηση των περιοχών Καστέλλο-Νοσοκομείο

Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο 4.000 μέτρων ( 914.000 € ) που συνδέει τις γεωτρήσεις της κεντρικής Χίου και κατευθύνουμε παντού το νερό.

Έγινε νέα γεώτρηση στην Βολισσό η οποία κάλυψε πλήρως τις ανάγκες του χωριού.

Έγινε νέα γεώτρηση στον Άγιο Γιώργη Συκούση η οποία συμβάλλει στο συμπλήρωμα από το υπάρχων φράγμα στην περιοχή.

Κατασκευάστηκε νέα Λιμνοδεξαμενή στο Πιτυός

Επισκευάσαμε την λιμνοδεξαμενή των Αυγωνύμων και τοποθετήσαμε νέο μπούστερ για μεταφορά νερού από το φράγμα στον Άγιο Γιώργη Συκούση

Ενισχύσαμε με νέο ταχυδιυληστήριο το φράγμα του Κατράρη που εξυπηρετεί την Νότια Χίο.

Προμηθευτήκαμε αντλίες και υλικά για να είμαστε έτοιμοι όπου και όταν χρειαστούν.

Υπάρχει αποκλειστικός υδρονομέας μόνο για το Λιθί, διότι υπήρχε τοπικό πρόβλημα το οποίο επιτυχώς αντιμετωπίστηκε

Ενισχύσαμε τα συνεργεία μας και εργάζονται όλα τα Σαβατοκύριακα για τυχόν βλάβες

Με έκτακτες εποχιακές προσλήψεις καλύψαμε ανάγκες σε διάφορους τομείς και περιοχές.

Τα συνεργεία μας καθημερινά αντιμετωπίζουν δεκάδες βλάβες και προβλήματα σε ένα τεράστιο δίκτυο υδρευσης.

Συνεργαστήκαμε θεσμικά με όλους τους φορείς ( Υπουργό, Δήμαρχο, Γ. Γ Νησιωτικής Πολιτικής ) και ενισχυθήκαμε οικονομικά.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα έως τέλος Σεπτεμβρίου 2023 θα λειτουργήσει η νέα μονάδα αφαλάτωσης ( 3.000.000 € ) στην περιοχή κοντάρι, όπου θα δίνει 2.000 κυβικά νερό ημερησίως και θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η πόλη της Χίου και ο Άγιος Μηνάς.

Παράλληλα με όλα αυτά εκτελούνται έργα τα οποία θα συμβάλλουν στην αύξηση του ισοζυγίου της ύδρευση π.χ τα 4.000 κυβικά που θα δίνονται για άρδευση από το έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού σε τριτοβάθμιο.

Τίποτα δεν γίνεται μόνο του.

Χρειάζεται σχεδιασμός, προγραμματισμός, σωστές αποφάσεις, συνεργασίες, σεβασμός στις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και πολύ δουλειά.

Ως Χιώτες βιώσαμε όλα αυτά τα οποία πέτυχαν και θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Ο σχεδιασμός που υπάρχει για το αύριο της Χίου ως προς την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, θα κατατεθεί αναλυτικά πριν τις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται ότι για να μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα η ΔΕΥΑΝΧ μελετά επενδύσεις ΑΠΕ και έχει έτοιμο αντλιοστάσιο και δίκτυο για το φράγμα Κόρης Γεφύρι το οποίο περιμένουμε να ολοκληρώσουν όπως έχουν δεσμευτεί οι αρμόδιοι φορείς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ήδη έχουν αργήσει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΝΧ, οι οποίοι όλο το 24 προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα διάφορα τμήματα και λειτουργούν ως μια οικογένεια, στην δυσκολότερη υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νερό μας αφορά όλους, είναι το υπ ‘ αριθμόν ένα θέμα που πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων από όλους τους υποψήφιους με συνθετικές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Η φύση έχει αλλάξει και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι στις δύσκολες χρονιές με εναλλακτικές λύσεις και έργα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Η Χίος αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, για ένα ασφαλές αύριο με επαρκές και ποιοτικό νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement