Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (65ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Το ιστορικό μυθιστόρημα κατέχει έναν πολύ σημαντικό και αξιόλογο ρόλο στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Το χρονικό της Καταστροφής της Σμύρνης και η επακόλουθη εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρει και να γοητεύει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ιδιαίτερα το τμήμα Νεότερης Ιστορίας που αφορά την Μικρασιατική Καταστροφή, είναι σημαντικό να καλύπτεται από λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και εφήβους. 

Το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον λόγω της ίδιας της ανθρωπογεωγραφίας της Μικράς Ασίας, της οποίας οι Έλληνες ήταν μόνο μία από τις συνιστώσες της. Κομβικό σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, τα παράλια κουβαλούν μια μεγάλη ιστορική και πολιτιστική παράδοση που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Τα ιστορικά μνημεία και μόνο που σώζονται εκεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο για εκατοντάδες βιβλία.

Στο επίκεντρο φυσικά στέκει η παλαιά Σμύρνη, μια άλλοτε πλούσια και πολυφυλετική πόλη με ακμαία αστική τάξη και φιλελεύθερα ήθη, που ως πολιτιστικό χωνευτήρι μιας άλλης εποχής εξασκεί την ίδια γοητεία με το Παρίσι του ’30 ή τη Βηρυτττό του ’40-’50. Το γεγονός αυτό ήταν η αφετηρία για καταξιωμένους συγγραφείς που καταπιάστηκαν με το θέμα. Μέσα σε εκλεκτά βιβλία ο/ η  αναγνώστης θα ανακαλύψει κρυμμένα διαμάντια που θα τον/την ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα τον/την καθηλώσουν με την ιστορία και την κληρονομιά των ανθρώπων της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ 

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους “Ονειροφύλακες” που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του “The Greek play project” συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο “Τhink Τank” θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος “Η Άλλη Πλευρά” και της δισκογραφικής εταιρείας “Puzzlemusik”. Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.

Βραβεία/Διακρίσεις:

Αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή (2015), Βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2015), Βραβείο καλύτερου Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2017), Βραβείο καλύτερου βιβλίου για μεγάλα παιδιά από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2010), White Raven της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου 2010), Κρατικό Βραβείο Παιδικού θεατρικού έργου (2010), Βραβείο Καλύτερου Νέου Θεατρικού Συγγραφέα από το Θέατρο του Νότου-Γ.Γ.Ν.Γ. (2001), Έπαινος Κ.Θ.Β.Ε. στον Πανελλήνιο Θεατρικό Διαγωνισμό (2005), Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2004).

Η Αγγελική Δαρλάση είναι  υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν καθώς προτάθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, για το 2024.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ», εκδ. «Πατάκη»

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που κινείται στις παρυφές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με πραγματική επιδεξιότητα η Α. Δαρλάση παίρνει το μεγάλο ζήτημα και ζητούμενο της ανθρωπότητας, το προσφυγικό, το αναδύει ξανά από το βυθό της πρόσφατης ιστορίας της ναυαγισμένης Ελλάδας του 1922 που πολλές φορές λησμονούμε, το τοποθετεί σε ένα  στοιχειωμένο κουκλόσπιτο και κινεί τα νήματά του από ψηλά, από το μέλλον, δημιουργώντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια μυθιστορηματική ωδή στον άνθρωπο και στη θέλησή του να συνεχίσει να ζει· κι ας μην ξεχνά.

«Θα μας οδηγήσει πίσω το άρωμα από τις τριανταφυλλιές μας. Δε θα χαθούμε» είπε ο Δρόσος στην Αρετή, παρόλο που ήξερε πως ήταν ψέμα: οι τριανταφυλλιές τους είχαν καεί μαζί με την πρώτη τους ζωή. Στη νέα τους ζωή μένουν σ’ ένα θεωρείο θεάτρου, με μια άγνωστή τους γυναίκα που λέει πως είναι παιδιά της. Τα όνειρα κι οι εφιάλτες τους μπερδεύονται με των υπόλοιπων ενοίκων και με άγνωστες σκιές. Ίσως γι’ αυτό η Αρετή αποφασίζει να ζει κρυμμένη μέσα σ’ ένα μπαούλο μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, μια κοπέλα που καθημερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της μέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισμένες κερασιές, ένας ηλικιωμένος με το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όμως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Δρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας.

Και ίσως περισσότερο απ’ όλους θα βοηθήσει ο Άριελ, το αιθέριο πνεύμα από την “Τρικυμία”, του Σαίξπηρ· αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, μπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.

Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο Εφηβικού Νεανικού βιβλίου το 2018 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ένα βιβλίο που καθώς έγραψε η Άλκη Ζέη: «Δεν γράφει η Αγγελική Δαρλάση, κεντάει βελονιά βελονιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

ΧΙΟΣ

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς το λιμένα Χίου, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας του έτους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H ΠΛΕΙΑΔΕΣ MOTORS A.E., επίσημη αντιπροσωπεία της Subaru στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπτώσεις έως 5.000 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο και την έκδοση) για όλα...

Advertisement