Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (64ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Το παιδικό- νεανικό βιβλίο πρέπει πρώτα από όλα να αρέσει στα παιδιά και στους εφήβους . 

Υπάρχουν δέκα βασικά κριτήρια που μπορούν να μας βοηθήσουν στις επιλογές μας: 

  1. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον γλωσσικό πλούτο του παιδιού. 
  2. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον γνωσιολογικό πλούτο του παιδιού, να εντάσσεται στα ενδιαφέροντα της ηλικίας του. 
  3. Να ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για κίνηση.
  4. Να ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για χαρά. 
  5. Να μην προκαλεί ισχυρές (συγκλονιστικές) συγκινήσεις. 
  6. Να είναι παραστατικό, απλό, εποπτικό. 
  7. Να καλλιεργεί ευγενικά συναισθήματα, να δημιουργεί παρορμήσεις για πράξεις ανώτερες. 
  8. Να ανταποκρίνεται στη βαθμίδα ψυχικής και πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού. 
  9. Να έχει σωστή διαγραφή χαρακτήρων. 
  10. Να διαθέτει ωραία εμφάνιση, σωστή εικονογράφηση, αισθητική αρτιότητα.

Η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγουμε να τους δώσουμε να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση ευρύτερης γνώσης τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι και τα ίδια τα παιδιά πλέον διασκεδάζουν με τα βιβλία, όπως διασκεδάζουν και με τα παιχνίδια τους.

Αφού διασφαλίσουμε ότι το βιβλίο που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλο για την ηλικία του, σειρά έχει να δούμε το περιεχόμενο, καθώς αυτό καθορίζει και την επίδραση που θα έχει πάνω στο παιδί, ενώ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και στην γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε ότι μέσω των βιβλίων μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας σημαντικές αξίες και ηθικά διδάγματα, τα οποία θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. 

Όταν επενδύουμε, λοιπόν, σε παιδικά βιβλία καλό είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα, με πλούσια εικονογράφηση και πρωτότυπες ιστορίες που θα μείνουν στη βιβλιοθήκη μας για πολλά χρόνια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πόλυ Βασιλάκη

Η Πόλυ Βασιλάκη γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αθήνα και στη Γαλλία και ειδικεύθηκε στην Ψυχοπαιδαγωγική των Μύθων.

Με την παιδική λογοτεχνία ασχολήθηκε από το 1997 όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Ο γίγαντας Πανσές κι η Φεγγαρένια”, το οποίο τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το 2002 το παραμύθι της “Η λίμνη με τα κοιμισμένα νερά» μπήκε στον κατάλογο του Bordanoτης Ιταλίας. Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, η Πόλυ Βασιλάκη ασχολείται με μεταφράσεις και αρθρογραφία σε περιοδικά. Ζει και εργάζεται ως δασκάλα στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Το νησί που διηγείται», εκδ. Αιγέας. 

Ένα νησί που διηγείται μέσα από τα τοπία και τους ανθρώπους του. Μέσα από τις αφηγήσεις και τους περιπάτους του θείου, που έρχεται να συναντήσει τον ανιψιό του, για να του μάθει όσα ως τώρα περνούσαν απαρατήρητα. Χρώματα, φως, αρώματα και γεύσεις, μα και καημοί των ανθρώπων και τα τραγούδια τους υφαίνουν τον καμβά της ιστορίας. Μιας ιστορίας που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σ’ όσους αγαπούν ή θέλουν να γνωρίσουν τη Χίο.

Η Χίος διηγείται την ιστορία της μέσα από τα τοπία, τους ανθρώπους και τις αφηγήσεις των καθημερινών γεγονότων. Λουλούδια, χρώματα, φως, γεύσεις, μυρωδιές και τραγούδια δημιουργούν το παζλ ενός ξεχωριστού νησιού. 

Η Πόλυ Βασιλάκη ως έμπειρη συγγραφέας, κεντάει τις ιστορίες για το αγαπημένο μας νησί, με γλαφυρότητα και συγγραφική δεινότητα. 

Ένα βιβλίο που αξίζει να έχουν όλα τα παιδιά στη Χίο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda & Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα συνεχίζει να επενδύει στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων & Συνεργατών...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου η ετήσια συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ημέρα αργίας λόγω της εορτής της...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας...

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) με θέμα «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει διαδραστικό...

Advertisement