Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2029!

Της Αγλαΐας Κυρίτση, Υποψήφιας Βουλευτή με το ΚΚΕ

Η ενίσχυση του ΚΚΕ μόνη εγγύηση για την επόμενη μέρα.

Αποκαλύφθηκε η «μούφα» των αυξήσεων των μισθών που εξαγγέλλει η ΝΔ και η επαναφορά των τριετιών που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδια την ΕΕ.

Το επόμενο αντιλαϊκό πρόγραμμα οποιασδήποτε κυβέρνησης, σύμφωνα με  την Εαρινή έκθεση της Κομισιόν, περιγράφει τις δεσμεύσεις όλων τους όπως αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Προβλέπει τη συνέχιση της συγκράτησης των μισθών για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Το αντίθετο δηλαδή από τις αστείες υποσχέσεις της ΝΔ για την επόμενη θητεία της, που τάχα θα είναι μια 4ετία «αύξησης μισθών»!

Σε συνέχεια της συντριβής των μισθών με βάση τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που ξεκίνησαν το 2012 και ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τώρα η Εαρινή Εκθεση προβλέπει και τη συνέχιση του παγώματος των τριετιών τουλάχιστον μέχρι το 2025! Επομένως, οι όποιες πιθανές «αυξήσεις», αν και όποτε προκύψουν, θα προέλθουν μόνο κατ’ εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, σύμφωνα με τον οποίο το ύψος, η αύξηση ή η μείωση του κατώτατου μισθού καθορίζονται με υπουργική απόφαση, με βάση τις «αντοχές» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι τριετίες αφορούν επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012 στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας με μνημονιακό νόμο που έχουν εφαρμόσει όλες τις κυβερνήσεις παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Η πρόβλεψη της ΕΕ, είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο… 2027, αφού εκτιμάται ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Για να γίνει κατανοητή η κλοπή που γίνεται στους εργαζόμενους, αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, όπως είναι το αίτημα εκατοντάδων εργατικών συνδικάτων που έχει απορριφθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ένας εργαζόμενος με μία τριετία και με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό (780 ευρώ) αυτομάτως θα έβλεπε τον μισθό του να φτάνει στα 858 ευρώ μεικτά. 

Είναι τέτοιο το μέγεθος της κοροιδίας, που ακόμα και αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, μάλλον ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ!

Επομένως, ο χρόνος που διανύει κάποιος εργαζόμενος που αμείβεται ήδη με τον κατώτατο μισθό σήμερα, όπως και τα επόμενα χρόνια, δεν θα μετράει ως προϋπηρεσία, αλλά χάνεται. Σε αυτήν την περίπτωση για να δει κάποιος μισθωτός αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να συμπληρώσει την τριετία από εκείνο το χρονικό σημείο και πέρα, στην περίπτωσή μας από το 2027 και μετά. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό δεν θα γίνει πριν από το 2029!

H επόμενη των εκλογών θα φέρει νέα θύελλα στο λαό, θύελλα την οποία θα προωθήσουν όλα τα Κόμματα είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση γιατί δεσμεύονται με αυτή την πολιτική. Σημασία έχει ποιος θα σταθεί απέναντί τους, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων για να πάρουμε ανάσες. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι μονάχα το ΚΚΕ μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο γι’ αυτό και η σημαντική άνοδος που σημείωσε πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Για να κοπεί το γέλιο σε όσους θεωρούν ότι ο λαός συμφωνεί με το τσάκισμα των δικαιωμάτων και της ζωής του.

Για να μπορούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι από καλύτερη θέση να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν όσα τους έχουν στερήσει, για να αποτρέψουν όσα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν παρά τις προεκλογικές τους κορώνες. 

Η περαιτέρω ενίσχυση του ΚΚΕ στις 25 Ιουνίου μπορεί να γίνει η αρχή για ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο ελπιδοφόρους αγώνες για τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement