Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (60ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγουμε να τους δώσουμε να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση της ευρύτερης γνώσης τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι και τα ίδια τα παιδιά πλέον διασκεδάζουν με τα βιβλία, όπως διασκεδάζουν και με τα παιχνίδια τους.

Έχουμε ξεχωρίσει τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που αγοράζετε ένα παιδικό βιβλίο:

1ο Κριτήριο: Η ηλικία

Όσο πιο νωρίς πιάσουν τα παιδιά ένα βιβλίο τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή από την πολύ τρυφερή ηλικία πέρα από το ότι θα τα μάθει να αγαπούν τα βιβλία, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τους ορίζοντές τους. Οι εικόνες και τα ζωηρά χρώματα που βλέπουν, αλλά και οι ιστορίες που διαβάζουν, τα ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς και εξελίσσουν τη φαντασία τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, τους εντυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που ξετρελαίνονται τόσο με τους ήρωες των βιβλίων σαν να είναι πραγματικοί φίλοι τους.

2ο Κριτήριο: Το περιεχόμενο

Αφού διασφαλίσουμε ότι το βιβλίο που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλο για την ηλικία του, σειρά έχει να δούμε το περιεχόμενο, καθώς αυτό καθορίζει και την επίδραση που θα έχει πάνω στο παιδί, ενώ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και στην γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε ότι μέσω των βιβλίων μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας σημαντικές αξίες και ηθικά διδάγματα τα οποία θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. 

Όταν επενδύουμε, λοιπόν, σε παιδικά βιβλία καλό είναι να μπορούμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα, με πλούσια εικονογράφηση και πρωτότυπες ιστορίες που θα μείνουν στην βιβλιοθήκη μας για πολλά χρόνια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ελένη Τσαλδίρη

Η Ελένη Τσαλδίρη γεννήθηκε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Οι σπουδές της στη ζωγραφική ξεκινούν από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο ιστορικό εργαστήριο του Φουτουριστή EmilioVedova, στη συνέχεια στο Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας και στο Εργαστήρι Γραφικών Τεχνών «Η Τέχνη του Βιβλίου». Η διαρκής αναζήτησή της γύρω από τη συγγραφή σε σχέση με την εικονογράφηση βιβλίων τα οποία απευθύνονται σε παιδιά την οδηγεί, το 2008, στην Αγγλία, στο Cambridge School of Arts, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος, με την αρωγή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος. Από το 1997 εργάζεται ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Από το 2010 έχει παρουσία στον συγγραφικό χώρο ως δημιουργός εικαστικών σειρών και βιβλίων για παιδιά.

(Πηγή: “Εκδόσεις Καλέντης”)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ο Κήπος του Ασκληπιού», εικον. Ελένη Τσαλδίρη, Εκδ. «Καλέντη»

Τα λουλούδια, το μεγάλο δώρο της φύσης, είναι η έκφραση της τελειότητας.

Τρία αδέλφια και μία μικρή νεράιδα ανακαλύπτουν τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβουν τα αγριολούλουδα της Ελλάδας, σ’ ένα ταξίδι στους δώδεκα κήπους του χρόνου. Καθώς η πολύχρωμη βεντάλια της ελληνικής χλωρίδας ξεδιπλώνεται, περιηγούνται σε μύθους και θαυμαστές ιστορίες, όπου συναντούν τους Ολύμπιους θεούς, τον Ασκληπιό και έναν σπουδαίο Έλληνα Βοτανικό. Συντροφιά με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ανακαλύπτουμε όχι μόνο τα μυστικά της φύσης αλλά και το κλειδί που ξεκλειδώνει «τον βαθύ Κήπο του Ασκληπιού με την ανθισμένη υγεία της φύσης και του ανθρώπου».

Η οικογένεια της Δάφνης και των δίδυμων αδελφών της Κλεάνθη και Βαλέριου μετακομίζει σε ένα παλιό αρχοντικό της Κηφισιάς. Ο κήπος του σπιτιού, γεμάτος από πανύψηλα φυτά και πολύχρωμα αγριολούλουδα, μοιάζει με πανέμορφη ζωγραφιά. Στα μάτια των παιδιών, όμως, είναι η «ζούγκλα» που τους περιμένει για εξερεύνηση. Σύντομα οι τρεις εξερευνητές ανακαλύπτουν ένα υπόγειο μονοπάτι που τους οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια. Συνοδός τους σε αυτό το ταξίδι στο βασίλειο της φύσης με τα δώδεκα μυστικά είναι η μικρή Νεράιδα της άνοιξης. Το μακρινό ταξίδι της με οδηγό το ουράνιο τόξο έχει έναν στόχο: να καλέσει όλα τα πλάσματα της Γης σ’ ένα πανηγύρι αισθήσεων, σε μια γιορτή αναγέννησης της ίδιας της ζωής. Τα παιδιά θα πετάξουν μαζί της, όπως και οι αναγνώστες της ιστορίας, νιώθοντας και μαθαίνοντας πολλά, αποκτώντας πολύτιμα κομμάτια της ζωής και της συνέχειας του τόπου μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Ένα ταξίδι στον κήπο της ομορφιάς και της γνώσης που ενεργοποιεί όλες μας τις αισθήσεις. (από κριτικές του Τύπου).

Μία έκδοση που συνδυάζει τον πλούτο της φυσικής ιστορίας με τη μυθολογία, την οικολογία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και το ευ ζην. Μέσα από την ευχάριστη περιπέτεια των τριών παιδιών, οι μικροί και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες περιηγούνται σε έναν κήπο γνώσης που αφορά τη χλωρίδα της Ελλάδας, τη βιοποικιλότητα και την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. 

Παράλληλα, ερχόμαστε σε επαφή με έναν σπουδαίο Έλληνα βοτανολόγο, τον Κωνσταντίνο Γουλιμή (1886-1963), ο οποίος μελέτησε με επιμονή και αγάπη την ελληνική χλωρίδα και ανακάλυψε άγνωστα είδη της, κάνοντας τη χώρα μας γνωστή παγκοσμίως. 

«Φυτέψτε τους δικούς σας κήπους και στολίστε μόνοι σας την ψυχή σας αντί να περιμένετε κάποιον άλλο να σας φέρει λουλούδια». – Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Ένα ξεχωριστό, διαφορετικό και μοναδικό βιβλίο για παιδιά κι εφήβους. 

Αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη οικογένειας και τάξεων κάθε σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

Advertisement