Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (57ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά κείμενα βιβλίων Φυσικών Επιστημών για παιδιά είναι πολυτροπικά, καθώς σε αυτά ποικίλοι τρόποι συνεργούν για τη δημιουργία νοήματος. 

Ένα πολυτροπικό κείμενο περιλαμβάνει τρία επίπεδα νοήματος, τα οποία σύμφωνα με τη Συστημική Λειτουργική Γραμματική και τη Γραμματική ΟπτικούΣχεδιασμού, εκφράζονται τόσο λεκτικά όσο και οπτικά: το αναπαραστατικό, το κειμενικό και το διαπροσωπικό. Το διαπροσωπικό νόημα αφορά τις σχέσεις που προωθούνται ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν το κείμενο και τους/τις αναγνώστες/τριες και ανάμεσα στους/τις αναγνώστες/τριες και τα αναπαριστά μεν απρόσωπα. Ειδικότερα περιλαμβάνει τον τρόπο που ο/η δημιουργός συγκροτεί το κείμενο καθορίζοντας: το πώς αυτό απευθύνεται στον/στην αναγνώστη/τρια (απευθυντικότητα), τον τύπο σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ αναγνώστη/τριας -αναπαριστώμενων (κοινωνική απόσταση) και τον βαθμό που ο/η αναγνώστης/τρια καλείται να εμπλακεί με αυτά (εμπλοκή). Ως προς το διαπροσωπικό νόημα, οι σχέσεις γραπτού λόγου – εικόνας μπορεί να χαρακτηρίζονται από συμφωνία (όμοια νοήματα),συμπληρωματικότητα (επιπλέον νόημα μέσω τους ενός από τους δύο σημειωτικούς τρόπους) ή από αντίφαση (αντίθετα νοήματα). 

Τα σύγχρονα εκπαιδευτικά κείμενα βιβλίων Φυσικών Επιστημών για παιδιά ενισχύουν την Γραμματική Οπτικού Σχεδιασμού και τη σχέση με τις παιδαγωγικές αρχές της κοινωνιογνωστικής προσέγγισης για τη μάθηση. 

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας ευχαριστιούνται με τη διδακτική αξιοποίηση πολυτροπικού υλικού των Φυσικών Επιστημών. 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Δημήτρης Κουλουμάσης – Χριστίνα Σαρηγιάννη

Ο Δημήτρης Κουλουμάσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με Master στα Πολυμερή από τον Τομέα Βιομηχανικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται ως καθηγητής Χημείας στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης από το 2009. Έχει διατελέσει Μέντορας της ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιάδα Χημείας. Είναι μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ (Ε.Ε.Χ.) και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης της Ε.Ε.Χ. και Γενικός Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Κυκλάδων στην Ε.Ε.Χ. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, δράσεων και επιδείξεων συμμετέχοντας είτε ατομικά είτε ως υπεύθυνος καθηγητής με μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Βραδιές Ερευνητή στο Ερευνητικό Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Κυριακάτικα πρωινά στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κλπ.). Συμμετείχε στην υλοποίηση και παρουσίαση της εκπομπής “Επικά Πειράματα” στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube καθώς και στην εκπομπή εκλαΐκευσης της επιστήμης “What The Fact” ως εργαστηριακός υπεύθυνος. Διατηρεί λογαριασμό στο Tik Tok ως Mr Chem με πάνω από 120.000 ακολούθους, ανεβάζοντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο επικεντρωμένο στις φυσικές επιστήμες. Το 2022 έθεσε υποψηφιότητα με ταινία μικρού μήκους για την εκπαίδευση στο διάστημα της καραντίνας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα Πειράματα του Mr Chem, εκδ. Κλειδάριθμος

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει».

Το παιδί κι ο ενήλικας, από τη φύση τους, αναζητούν τρόπους διαφυγής από τον συνηθισμένο κόσμο που ζουν, για να βρεθούν, έστω και για λίγο, σ’ έναν άλλο φανταστικό, να ζήσουν ένα παραμύθι. Είναι μια ανάγκη που συντροφεύει τον άνθρωπο σ’ όλη του τη ζωή και αυτό το χαρίζει απλόχερα το βιβλίο. 

 Όλη μας η ζωή είναι χημεία. Όχι, η χημεία δεν είναι εκείνο το συχνά βαρετό για κάποιους σχολικό μάθημα που δεν έβρισκαν άκρη και περίμεναν να πάρουν τη βάση για να περάσουν. Η χημεία είναι μαγική γιατί βρίσκεται παντού γύρω σου, ακόμα και μέσα στο σώμα. Σε κάθε πτυχή της ζωής, μία όψη της χημείας σου κλείνει το μάτι και οι συγγραφείς  μας γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο πυρήνας να κερδίσεις έναν μικρό αναγνώστη.

Στην εποχή μας και την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα δίνουμε έμφαση στις Φυσικές Επιστήμες και στο  STEΑM (Science, Technology, Engineering, Arts,  Mathematic – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη, Μαθηματικά) Το STEΑM χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την έννοια της ολιστικής προσέγγισης της μάθησης μέσα από πέντε γνωστικά αντικείμενα, της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, της Τέχνης και των Μαθηματικών.  

Παρουσιάζουμε ένα βιβλίο που έρχεται να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών, να τα ενθαρρύνει να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Η διαδικασία της μάθησης μετατρέπεται σε παιχνίδι, με το οποίο μπορεί όλη η οικογένεια να περάσει δημιουργικές ώρες.

Ο Mr Chem (Μίστερ Κεμ) μπαίνει στο εργαστήριό του και ετοιμάζει τα πιο εντυπωσιακά πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Δημιουργεί χρωματιστά αστέρια, φτιάχνει τα δικά του ηφαίστεια και διαβάζει κρυφά μηνύματα. Μαζί του οι αγαπημένες του φιαλίτσες κι ένας ανήσυχος φίλος που δεν βλέπει την ώρα να ξεδιπλώσει τον σπινθηροβόλο χαρακτήρα του.

Μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης, ο Mr Chem μαθαίνει στα παιδιά φυσική και χημεία, ακολουθώντας τη μαγεία ενός παραμυθιού που τα ταξιδεύει σε μια συναρπαστική ιστορία! Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους να φορέσουν τις λευκές ποδιές τους σαν επιστήμονες και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας!

Στο Δημοτικό Σχολείο Ε’ – Στ’  τάξη  εμπλέκουν τις δεξιότητες της επικοινωνίας, της παρατήρησης, τις δεξιότητες της ταξινόμησης, της μέτρησης, της υπόθεσης και του σχηματισμού μοντέλων.

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος και να συμπληρώσει με τις ιδέες και τα πειράματα με: τις δεξιότητες της πρόβλεψης, του ελέγχου των μεταβλητών, της ερώτησης, της ερμηνείας δεδομένων και της διατύπωσης λειτουργικών ορισμών.

Αξίζει να βρίσκεται σε κάθε σχολική και προσωπική παιδική  βιβλιοθήκη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Μπουρνιά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, ολόκληρος ο πλανήτης ενώνεται για να γιορτάσει την...

Advertisement