Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Του Αριστείδη Ζαννίκου

Την φράση του τίτλου την αποδίδουν στον Πρωθυπουργό του 1963 Κων/νο Καραμανλή. Τότε, παρακρατικοί, δολοφόνησαν εν ψυχρώ μια εμβληματική προσωπικότητα του Δημόσιου βίου, τον Βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Κατά μία άποψη, η φράση του Καραμανλή ήταν “καρφί” προς το Παλάτι (και την Εξουσία που αυτό εξέφραζε) μιάς και τότε είχε φουντώσει η κόντρα μεταξύ τους.

 Όντως, το Παλάτι, από μόνο του αποτελούσε Εξουσία. Όπως (Εξουσίες ήταν) και ομάδες επίορκων στρατιωτικών, μιά των οποίων, αυτή των ¨Συνταγματαρχών”, έβαλε “στο γύψο” τη Χώρα και τον Ελληνικό Λαό, επί επτά χρόνια (1967-1974).

Εκτοτε, δηλαδή μετά την κατάργηση της Βασιλείας και την παταγώδη πτώση της Χούντας, οι “Εξουσίες” Παλατιού και Στρατιωτικών, εξαφανίστηκαν. Παραμένουν όμως άλλες. Και, κατά μία άποψη, ισορροπούν το “ΣΥΣΤΗΜΑ”, περιορίζοντας την ό,ποια ισχύ της Πολιτικής Εξουσίας (των αιρετών εκπροσώπων μας δηλαδή), αποτρέποντας έτσι την μετάλλαξη του Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου σε Κράτος αυταρχισμού και ανελευθερίας.

Τέτοιες Εξουσίες, (πέραν της Νομοθετικής που εκφράζεται δια των Βουλευτών και της Εκτελεστικής που εκπροσωπούν ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί), είναι η Δικαστική(τρίτη τη τάξει) και η, αποκαλούμενη “Τέταρτη” Εξουσία όπως αυτή εκφράζεται δια των Μ.Μ.Ε., (έντυπων, ηλεκτρονικών και διαδικτύου), την οποίαν εκπροσωπούν δημοσιογράφοι, κυρίως όμως οι ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων, που, σχεδόν πάντα, προέρχονται από την ισχυρότατη Οικονομική ελίτ του τόπου.

Αυτή η Οικονομική ελίτ, με τη δύναμη του πλούτου που διαθέτει, αποτελεί μιά ακόμη Εξουσία την οποίαν διακρίνει η απληστία και η επιδίωξη ελέγχου και της Πολιτικής Εξουσίας που πηγάζει από το Λαό.

Εξουσία όμως, πέραν των ανωτέρω, ασκούν και άλλοι Θεσμοί, όπως το Συνδικαλιστικό Κίνημα (που, πριν χρόνια, ήταν παντοδύναμο έως και αδίστακτο), η Εκκλησία, (μπορεί και παρεμβαίνει ό,ποτε το κρίνει στα Δημόσια πράγματα, φανερά ή παρασκηνιακά) και βεβαίως, η λεγόμενη “Κρατική Γραφειοκρατεία” την οποίαν αποτελούν οι υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας).

Οσα προαναφέρθηκαν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, “τον τόπο, άτυπα, τον συγκυβερνούν” όλες αυτές οι Εξουσίες που δεν δρουν μόνο παράλληλα αλλά ενίοτε ανταγωνιστικά προς την εκάστοτε ΑΙΡΕΤΗ Πολιτική Εξουσία ή (όχι σπάνια) διαπλεκόμενες μ΄αυτήν.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εν προκειμένω είναι δύο:

– Ο “Κυρίαρχος Λαός”, τί κάνει σ΄αυτές τις περιπτώσεις;

– Μπορεί ο Λαός να ασκήσει τη δική του Εξουσία αποτελεσματικά;

  Αναγνώστες μου, ας μου επιτραπεί να διατυπώσω, χωρίς μισόλογα, την προσωπική μου άποψη:

– Ο Λαός, δηλαδή εμείς οι απλοί πολίτες, δεν μπορούμε να κάνουμε, επί της ουσίας, ΤΙΠΟΤΑ. Τούτο διότι, μεγάλη μερίδα πολιτών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μετέχει και εκπροσωπεί κάποια ή κάποιες εκ των πολλών Εξουσιών.  Οι δικαστές είναι πολίτες. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι, οι συνδικαλιστές, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και βεβαίως πολίτες είναι οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι. Τούτοι οι τελευταίοι διαθέτουν (κατ΄εξουσιοδότηση του Κράτους), φοβερή δύναμη, άρα και Εξουσία. (Ένα μικρό παράδειγμα θα παραθέσω στο τέλος).

Την Πολιτική Εξουσία, (Βουλευτές, Υπουργούς, Περφ/ρχες, Δημάρχους και τα Συμβούλιά τους), μπορούμε να την “ταρακουνήσουμε” δια της ψήφου μας. Τις λοιπές Εξουσίες, ούτε που μπορούμε να τις αγγίξουμε. Το χειρότερο όλων όμως είναι άλλο. Χιλιάδες πολίτες, για γρήγορη εξυπηρέτηση ή προς ίδιον συμφέρον και ιδιοτελείς σκοπούς, “συναλλάσονται” με τις, ως άνω Εξουσίες, κι έτσι γίνονται υποχείριά τους.

Δυστυχώς, από αυτή την “συναλλαγή-εξάρτηση” πηγάζουν πολλά δεινά, μιάς και επ΄αυτής οικοδομείται εν πολλοίς το λεγόμενο “Βαθύ Κράτος”.

Κλείνω με το “παράδειγμα” που φανερώνει τη δύναμη της Εξουσίας που διαθέτει και ο “τελευταίος” υπάλληλος.

Περίοδος Δικτατορίας. Οι Δήμαρχοι διορισμένοι και παντοδύναμοι. Δύο υδρονομείς διεκδικούν εικονικές υπερωρίες που δεν τους εγκρίνονται. Για να εκδικηθούν τον Δήμαρχο, αφήνουν να καεί η πομόνα (αντλία) που έστελνε νερό σε μεγάλη Κωμόπολη.

Είναι Καλοκαίρι και τα νοικοκυριά, χωρίς νερό επί μέρες, στρέφονται φραστικά κατά του Δημάρχου που λίγο έλλειψε να πάθει εγκεφαλικό.

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και διδακτικό.

 Ευχές απο καρδιάς για “ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ” με “ΑΝΑΣΤΑΣΗ” “νου, καρδιάς και ψυχής” μήπως και γίνουμε ΟΛΟΙ κάπως καλύτεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement