Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια (50ο Mέρος): Πώς η ανάγνωση Λογοτεχνικών Βιβλίων βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Πώς η ανάγνωση Λογοτεχνικών Βιβλίων βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών;

Η λογοτεχνία είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη του παιδιού. Η παιδική λογοτεχνία είναι σημαντική επειδή παρέχει στους μαθητές ευκαιρίες να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία. Δίνει στους μαθητές εκτίμηση για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για εκείνες των άλλων. Βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και δημιουργικότητα. Επίσης καλλιεργεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή και μεταδίδει σημαντική βιβλιογραφία και θέματα από τη μία γενιά στην άλλη.

Η πρώτη αξία που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η παιδική λογοτεχνία παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το θέμα. Αυτό ενισχύει το γνωστικό αναπτυξιακό πεδίο καθώς ενθαρρύνει τη βαθύτερη σκέψη για τη λογοτεχνία. Η ποιοτική βιβλιογραφία δεν λέει στον αναγνώστη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει αλλά επιτρέπει κάποια διαφορά απόψεων. Ένας αναγνώστης μπορεί να πάρει κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα  κομμάτι της λογοτεχνίας από τον επόμενο αναγνώστη, με βάση των  προσωπικών  απόψεων  και εμπειριών των αναγνωστών. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν να αξιολογούν και να αναλύουν τη λογοτεχνία, καθώς και να συνοψίζουν και να υποθέτουν σχετικά με το θέμα. Επίσης θα μπορούσαν να αναλύσουν τις εικόνες και να αναπτύξουν τον δικό τους διάλογο για την ιστορία. Αυτό ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες των μαθητών στο να είναι σε θέση να διαμορφώσουν απόψεις από μόνα τους και να εκφραστούν μέσω της γλώσσας συνοψίζοντας την πλοκή ενός βιβλίου χωρίς λέξεις.

Δεύτερον, η παιδική βιβλιογραφία παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και τους πολιτισμούς άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά διαβάζοντας μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα και αποδέχονται άλλες φυλές σαν όμοιους τους. Η λογοτεχνία πιστεύω είναι ένας τρόπος να μειωθεί ο ρατσισμός, καθώς αν τα παιδιά εμπεδώσουν την διαφορετικότητα ή τις πολιτιστικές διαφορές και τις αποδεχτούν ως παιδιά, θα γίνουν ενήλικες που αποδέχονται το διαφορετικό. Ωστόσο, θα πρέπει οι δάσκαλοι και οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν ποια βιβλία θα προτείνουν σε νέους αναγνώστες. Υπάρχουν μερικά παραμύθια, που περιέχουν κατάφωρα στερεότυπα και ανακρίβειες σχετικά με ορισμένες πολιτιστικές ομάδες. Αυτό περιλαμβάνει βιβλία όπως το Brother Eagle, το Sister Sky (Jeffers, 1991) ή το The Rough-Face Girl (Martin, 1992). Και οι δύο αυτές ιστορίες απεικονίζουν ιθαγενείς Αμερικανούς με λανθασμένο τρόπο και περιέχουν παρερμηνείες για το τι πραγματικά συνέβη στην ιστορία.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974 όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, Η Μέλπω η μοναδική, βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία της Οι λεμονιές και το Κολυμπώντας στα βαθιά ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας. Τα παιδικά της μυθιστορήματα Μια φλόγα στο σκοτάδιΗ συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, το Άκου το ρυθμό και το Αίνιγμα στο Αιγαίο ήταν στις βραχείες λίστες για το λογοτεχνικό βραβείο του «Αναγνώστη». Υπήρξε περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators, από το 2010-2014. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Votre Beauté.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ένα ποτάμι μέσα μου».  Εικον. Σοφία Γαλή. Εκδ. Πατάκη.

«Έχω ένα μυστικό. Έχω κάτι κρυφό. Μέσα μου ζει ένα ποτάμι».

Από τη μια όχθη μέχρι την άλλη ζει η καρδιά. Όμως τι γίνεται αν το ποτάμι φουσκώσει και πλημμυρίσει τα πάντα; Ο Γιάννης δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει το ποτάμι του. Όχι όπως ο μπαμπάς του, όταν έφυγε ο παππούς για το “μεγάλο του ταξίδι”. Ούτε σαν τη μαμά του όποτε κλαίει από χαρά. Μέσα του βρέχει καμιά φορά. Όμως ποτέ δεν ξεχειλίζει το δικό του ποτάμι. Ώσπου μια μέρα…όλα αλλάζουν! 

Γράφει η Λιάνα Δενεζάκη: «Τα ψυχρά χρώματα συνεργάζονται με τις πιο ζεστές λέξεις για να δημιουργήσουν μια παράξενη αρμονία, όμοια με αυτή που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Η συγκεκριμένη μάς παρασέρνει στον εσωτερικό κόσμο του Γιάννη. Του Γιάννη μέσα στον οποίο κυλάει ένα ποτάμι. Ένα ποτάμι άλλοτε ήρεμο κι άλλοτε αγριεμένο, που κυλάει ορμητικό. Κάποιες φορές φουσκώνει, όμως ποτέ δεν χάνει τον δρόμο μου. Είναι προστατευμένο και φυλαγμένο σαν πολύτιμο μυστικό.

Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Ένα μέλος της οικογένειάς του χάνεται. Ο Δίας. Ο πολυαγαπημένος του σκύλος με τον οποίον μοιραζόταν πολλά και πρώτα απ’ όλα την ανάγκη του για εσωστρέφεια. Από τη μέρα εκείνη ο κόσμος γύρω του αλλάζει. Αρχικά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Σιγά σιγά το ποτάμι του αρχίζει να ξεχειλίζει. Κατεβαίνει τόσο ορμητικό που σπάει όλα τα φράγματα και διαλύει τις άμυνές του. Ο Γιάννης ούτε θέλει μα ούτε και μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Είναι απαρηγόρητος, ανήμπορος να ελέγξει τη θλίψη του. Άλλωστε, γιατί να το κάνει;»

Κλείνοντας το βιβλίο, αυτό που μένει είναι η ανακούφιση πως οι δυο φίλοι σμίγουν ξανά και η ερώτηση: τι είναι αυτό που κάνει το δικό μας ποτάμι να κυλάει ήρεμα μέσα μας και τι το αναστατώνει; Βρείτε το και αφήστε το να σας παρασύρει σε ένα ταξίδι μέσα σας!

Ένα τρυφερό βιβλίο για την ανάγκη των παιδιών να εκφράζουν τη χαρά και τη λύπη τους δίχως ντροπή και ενοχές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement