Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (48ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Στη σύγχρονη Παιδική Λογοτεχνία διακρίνεται ο ρεαλισμός της σκέψης, ο λυρισμός που χαρακτηρίζεται από απλότητα και ειλικρίνεια. 

Είναι ιδεολογικά προσανατολισμένη στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που γίνονται ολοένα και ευρύτερα, παγκόσμιας θα έλεγα κλίμακας, όπως λόγου χάριν η ειρήνη, η τεχνολογία, το φυσικό περιβάλλον, τα ναρκωτικά, το διαζύγιο κ. ά.. 

Η σύγχρονη γραφή ολοένα και σταθερότερα εγκαθιστά το παιδί στο κέντρο της συγγραφικής πράξης, εναρμονισμένη με τις παιδαγωγικές θεωρίες που θέλουν το παιδί και τον νέο αυθύπαρκτες οντότητες με δική τους προσωπικότητα που διαρκώς εξελίσσεται, μαθαίνει και προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες που βιώνει. Η παιδικότητα αναθεωρείται και οι συγγραφείς πλέον δεν την ταυτίζουν με την αθωότητα της άγνοιας αλλά της γνώσης και της ευαισθησίας. Ο επισημανθείς «θάνατος» της παιδικής ηλικίας αναθεωρείται και η παιδικότητα αναδομείται με βάση τη γνώση  μέσω του διαλόγου και την καλλιέργεια της ευαισθησίας μέσω ανάλογων βιωμάτων.

Η συγγραφική έκρηξη σημειώνεται κυρίως στο σύγχρονο παραμύθι και τη μικρή ιστορία. Η εκδοτική έξαρση πολλές φορές οδηγεί σε σύγχυση τον αναγνώστη σχετικά με τα είδη αυτά. Η θεματική τους, διευρυμένη στο έπακρο, περιλαμβάνει κάθε πλευρά του πολιτισμού, από την αρχαία μυθολογία έως την υπερσύγχρονη τεχνολογία του διαστήματος.

Η ποίηση κατά την περίοδο αυτή ανανεώνεται μορφολογικά και θεματικά. Δίπλα σε παλιότερους δημιουργούς που γράφουν σε παραδοσιακή μορφή στίχου, οι νεότεροι ανανεώνουν μορφολογικά και εκφραστικά τον ποιητικό τους λόγο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Γραμμόζη – Σωπίκη

Η Σοφία Γραμμόζη – Σωπίκη γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών. Είναι πτυχιούχος της σχολής νηπιαγωγών Καλλιθέας, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Μ.Δ.Δ.Ε. Για τέσσερα χρόνια ήταν γραμματέας και σήμερα είναι μέλος της Ο.Μ.Ε.Ρ. (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) στο παράρτημα Ιωαννίνων. Γράφει ιστορίες και ποιήματα για παιδιά. Το 2007 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το παραμύθι: “Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια” (Έπαινος παραμυθιού 2007). Εργάζεται στο 1ο Νηπιαγωγείο Ανατολής Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαμά, χάρισέ μου λίγο ουρανό, Εκδ. Σαΐτη

Η συγγραφέας ασχολείται στο βιβλίο της με πολλά θέματα: τη διαφορετικότητα, το δράμα της προσφυγιάς, την αλληλεγγύη  αλλά και τη δωρεά μυελού των οστών. Θυμίζει σε όλους μας ότι είμαστε άνθρωποι, ανεξάρτητα από την καταγωγή μας ή τη γλώσσα που μιλάμε. Ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα, στο όνειρο. Και φυσικά τα παιδιά είναι εκείνα που χαράζουν πρώτα το δρόμο της αγάπης, της φιλίας, της αποδοχής.

Δύο μικροί ήρωες, ο Σάμι από τη Συρία και ο Αλέξανδρος από ένα ελληνικό νησί, παλεύουν για τη δική τους θέση στον ήλιο. Το ταξίδι τους είναι δύσκολο και θα κινδυνέψουν να πεθάνουν, καθώς διασχίζουν το Αιγαίο μέσα σε ένα σαπιοκάραβο. Γενναίοι Έλληνες διασώστες θα γλυτώσουν τον Σάμι από τα κύματα και το παιδί θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού. Εκεί θα νοσηλευτεί δίπλα στον Αλέξανδρο, ένα αγόρι που πάσχει από λευχαιμία. Μια χαραμάδα φωτός διαπερνά ένα δωμάτιο νοσοκομείου, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης. Τα δυο παιδιά θα γίνουν φίλοι και θα νιώσουν ότι ο ένας είναι στήριγμα για τον άλλον.

Οι δυσκολίες της προσφυγιάς και μιας σοβαρής ασθένειας φωτίζονται από λαμπερούς ήλιους, πολύχρωμες ζωγραφιές και παιδικά χαμόγελα από διαφορετικές μεριές της Γης.

Ένα βιβλίο για την αξία του να είναι κανείς δότης μυελού των οστών. Μια πράξη αγάπης που ενώνει πατρίδες και λαούς και χαρίζει ζωή σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται. Μία συνάντηση πολιτισμών και γλωσσών που προωθεί τον σεβασμό και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής κουλτούρας.

Η εικονογράφηση της κ. Κοκκινάκη ζωντανεύει τους ήρωες και καταφέρνει ακόμη και την τραγικότητα του πολέμου αλλά και του ναυαγίου των προσφύγων να τις δώσει με ευαισθησία. Οι συνδυασμοί των χρωμάτων, η γλυκύτητα των προσώπων τους, οι εικόνες που θυμίζουν κολάζ ταιριάζουν απόλυτα με το κείμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΧΙΟΣ

Σήμερα (23-04-2024), στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης...

Advertisement