Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευχαριστίες στη λήξη μιας επετειακής διετίας

Του Παύλου Καλογεράκη

Οι  επετειακές χρονιές 2021 και 2022 απετέλεσαν χρονολογικά ορόσημα ενδυνάμωσης της ιστορικής μνήμης  και της εθνικής υπερηφάνειας, με την διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων κάθε μορφής, είτε εντός του Ελληνικού κράτους είτε στις ανά τον κόσμο κοινότητες των Ελλήνων. Αναδείχθησαν, μέσω αυτών των εκδηλώσεων, για ακόμα μία φορά, οι αρετές της φυλής μας και προβλήθηκαν τα ηρωικά κατορθώματα ατόμων και κοινωνίας. Ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος όπου Γης, η κάθε ελληνική κοινότητα ξεχωριστά, κατέθεσε  το πάθος,  τους αγώνες και τον πόνο που απαιτούνται για την Ελευθερία, αλλά και τους καημούς και τον πολιτισμό των Μικρασιατών  μας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Αυτό ακριβώς έπραξαν και οι Επιτροπές Επετειακών Εκδηλώσεων του Δήμου Χίου, «Χίος 2021» και «Χίος 2022»,  τις οποίες  όρισε ο Δήμαρχος και  στις οποίες είχα την τιμή να προεδρεύω κατά τα δύο επετειακά έτη, μετά από την ομόθυμη πρόταση των μελών. Στόχος και αποστολή τους η πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων, όχι μόνο με συντονιστή και διοργανωτή τον Δήμο αλλά και υποστηρικτή και συνεργάτη των δράσεων που προγραμμάτιζαν πολλοί άλλοι φορείς του Νησιού.  

Οι τομείς ανάδειξης πολλοί για τα δυο αυτά επετειακά έτη: Ελληνική Επανάσταση, Φιλελληνισμός, Ελληνισμός της διασποράς, Τέχνες και Γράμματα, Ηρωικές πράξεις των προγόνων, οι Σφαγές της Χίου, η Αναγέννηση του Νησιού μας, η Μικρασιατική περιπέτεια και Καταστροφή! Για την Επιτροπή, η μεγάλη πρόκληση ήταν να ενδυναμώσει την ιστορική μνήμη με τον προσφορότερο τρόπο, χωρίς ακρότητες και κάθε είδους εξάρσεις, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων,  αναδεικνύοντας την πολιτισμική ανωτερότητα και τον δυναμισμό της φυλής μας, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις.Κυρίαρχα ορόσημα στις δύο αυτές επετειακές χρονιές, οι δύο γιορτές των Καλοκαιριών. Το ένα Καλοκαίρι η κορυφαία τιμή στον Κωνσταντή Κανάρη και το άλλο η ανάδειξη του Μικρασιατικού Πολιτισμού!

Μια  δημιουργική  διετία έκλεισε!.  Η Επιτροπή Εκδηλώσεων με όλες της τις δυνάμεις, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, τίμησε την Μνήμη αυτή. Με άξιους συνεργάτες, με την σύμπραξη πολλών σωματείων και φορέων, με όραμα να μείνει όχι μόνο στα διάφορα αρχεία, μα, κυρίως, στη συλλογική μας μνήμη. Τα αναμνηστικά που δημιουργήθηκαν και μοιράστηκαν σε όλους που συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις, θα συμβάλλουν διαχρονικά σ΄ αυτό. 

Στην Ιστορία, ένας κύκλος των 200 ή των 100 χρόνων είναι μια μικρή περίοδος. Για εμάς εδώ όμως, είναι η ιστορία των προχθεσινών προγόνων μας, εκείνου του παππού μας που πολέμησε για την Λευτεριά του και που αγωνίστηκε για την επιβίωσή του, όπως επίσης, τού πρόσφυγα παππού και η μνήμη εκείνης της γιαγιάς μας, που έζησαν την πιο βαθιά λαβωματιά της σύγχρονης ιστορίας μας. 

Θερμές ευχαριστίες από όλα τα μέλη της Επιτροπής, σε όλους και όλες, επώνυμους και ανώνυμους που στήριξαν τις δράσεις αυτές. Θερμές ευχαριστίες στον κόσμο που τις αγκάλιασε, που προσήλθε και κυρίως συμμετείχε και έδρασε.Ως Επιτροπή κάναμε μια προσπάθεια.  Την είδαμε κυρίως ως ιστορικό μας Χρέος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

Advertisement