Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (42ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

«Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει η εμπειρία της ανάγνωσης!»

Το σωματείο  «Διαβάζοντας μεγαλώνω» έχει σκοπό «τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους», όπως αναφέρει το καταστατικό του, καθώς επίσης και «τη διαμόρφωση συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη συστηματική και αυτόβουλη ενασχόλησή τους με το διάβασμα και θα διευκολύνουν την εξέλιξή τους σε κριτικούς και επαρκείς αναγνώστες…» 

Παρακολουθήσαμε την εξαιρετικά  πετυχημένη Διημερίδα με διεθνή συμμετοχή που διοργανώθηκε «ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ» (2-3/12/2022, Ινστιτούτο Goethe), όπου  αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στη σημασία που έχει η ανάγνωση στη ανάπτυξη των παιδιών ιδιαίτερα κατά την πρώτη παιδική ηλικία. 

«Από τους πρώτους μήνες της ζωής του, ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θέτει τα θεμέλια για τη μάθηση», αναφέρεται στις διεθνείς έρευνες. Η γνωστική και η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού διεγείρεται (ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συνάψεις του εγκεφάλου)όταν αυτό από νωρίς εξοικειωθεί με τα βιβλία, με την παρουσία των γονέων -τόσο της μητέρα όσο και του πατέρα- και την μεγαλόφωνη ανάγνωση. Επίσης πολύ σημαντική είναι η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους ενήλικες στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και της γλώσσας.

Στην διημερίδα παρουσιάστηκαν εξαιρετικές πρακτικές από την εμπειρία διεθνών προγραμμάτων για την ανάγνωση, που απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά πρώτης παιδικής ηλικίας, όπως το reachout and read (Αμερική) και nati per leggere (Ιταλία).Ιδιαίτερα τονίστηκε- από διεθνούς φήμης παιδιάτρους – η σημασία για βρέφη, νήπια και γονείς, να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία και την ανάγνωση και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους.

Το «ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ» είναι διεπιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του Σωματείου είναι η εφαρμογή πολιτικών και η υιοθέτηση πρακτικών που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Ανάγνωση και στη Γνώση, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά που προέρχονται από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καθώς και για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με περιορισμένα μορφωτικά ερεθίσματα.

Αξίζει να το γνωρίσουμε και να το στηρίξουμε. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην αξιόλογη πρόεδρο κ. Άβα Χαλκιαδάκη για τον δεκαετή αγώνα της και την αγωνία της για ένα καλύτερα μέλλον για όλα τα παιδιά. Τους ακολουθούμε με το σύνθημα: 

«Ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει η εμπειρία της ανάγνωσης!»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κυριάκος Αθανασιάδης

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Aπό το 1986 έως το 2009 έζησε στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 2017 ζει στην Πράγα. Εργάστηκε για τρεις δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου ως επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης πεζογραφίας και στέλεχος εκδοτικού οίκου. 

Είναι συνιδρυτής του πολιτικού-πολιτιστικού ιστοτόπου και διαδικτυακού ραδιοφώνου Amagi (2012 κ.ε.). Έχει εκδώσει περί τα 30 βιβλία, ανάμεσά τους και αρκετά παιδικά, καθώς και έξι μυθιστορήματα για εφήβους, με διάφορα ψευδώνυμα.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Γάτα και το Σκυλάκι/ Το Σκυλάκι και η Γάτα,

εικ. Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. ΑΘENS BOOKSTORE CHILDREN.

Ένα βιβλίο -διπλό- χαριτωμένο και εμπνευσμένο για παιδιά πρώτης παιδικής και νηπιακής ηλικίας είναι το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με ένα τετράποδο ή και με δύο; Μια  γάτα που  δεν χωράει σε καλούπια: θέλει να κάνει πάντα το δικό της –ρωτήστε όποιον έχει γάτα και θα σας πει! Κι ένας σκύλος που θέλει να κυριαρχήσει στο σπίτι.  Θα τα βρουν μια γάτα κι ένας σκύλος μέσα στο ίδιο σπίτι;

Το βιβλιαράκι “Η Γάτα και το Σκυλάκι” ή αλλιώς “Το Σκυλάκι και η Γάτα” είναι το μαγικό βιβλίο με τα δύο εξώφυλλα και τους δύο τίτλους. Είναι δηλαδή δύο βιβλία που στο κέντρο τους ενώνονται και γίνονται ένα! 

Ο μικρός αναγνώστης αν ξεκινήσει από το πρώτο εξώφυλλο του βιβλίου εξοικειώνεται με την ιστορία της γάτας η οποία του αυτοσυστήνεται και η οποία στο κέντρο του βιβλίου συναντά το σκυλάκι! Αντίστοιχα αν οι μικροί μας φίλοι διαβάσουν την ιστορία του σκύλου, στο κέντρο του βιβλίου, θα συναντηθούν με τη γατούλα και τη δική της ιστορία.

Γι’  αυτό από τη μία πλευρά το βιβλίο ονομάζεται «Η Γάτα και το Σκυλάκι», και από την άλλη «Το Σκυλάκι και η Γάτα». Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να το διαβάζουν, μαζί με τους γονείς τους, από όποια μεριά θέλουν, γιατί τα δύο βιβλία, και τα δύο ζωάκια, συναντιούνται και συμπληρώνονται στο μέσον του βιβλίου!

Το βιβλιαράκι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, έχει γραφεί από την εξαιρετική πέννα του Κυριάκου Αθανασιάδη, και έχει εικονογραφηθεί από την πολυαγαπημένη εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

Advertisement