Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (39ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους παραμυθάδες. Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με τις ιστορίες του, μας προβλημάτισαν, μας συντρόφευσαν – και μας συντροφεύουν ακόμα – σε πολλές αφηγήσεις και αναγνώσεις.

Τα πιο γνωστά παραμύθια του μεγάλου συγγραφέα ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Οι ιστορίες του είναι μοναδικές! Προβληματίζουν, εκπαιδεύουν, συγκινούν, θέτουν στα παιδιά τις βάσεις για πολλά ερωτήματα.

 Ο Δανός συγγραφέας γεννήθηκε το 1805 στο Odense. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Εκεί ο Άντερσεν ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για τη συγγραφή και επικεντρώθηκε σε αυτή.

Όπως οι περισσότεροι παραμυθάδες, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εμπνεύστηκε τα παραμύθια του από ιστορίες που είχε ακούσει. Τα πρώτα παραμύθια του δημοσιεύτηκαν το 1835, δεν είχαν ιδιαίτερη αναγνώριση και οι πωλήσεις ήταν κακές. Ο Άντερσεν θα συνεχίσει να γράφει παραμύθια και να τα δημοσιεύει μέχρι το 1872, οπότε και είχε ένα ατύχημα. Έπεσε από το κρεβάτι του και τραυματίστηκε σοβαρά. Ποτέ δεν επανήλθε πλήρως μετά τους τραυματισμούς του, ενώ παράλληλα εμφάνισε και καρκίνο του ήπατος. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1875.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έγραψε παραμύθια, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα κ.ά. Τα παραμύθια του Άντερσεν έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από εκατό γλώσσες, με βασικό χαρακτηριστικό τους πως είναι ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο  Χ. Κ. Άντερσεν έγραψε παραμύθια για παιδιά σε μια εποχή που το παιδί δεν είχε ξεχωριστή θέση στην κοινωνία. Τα παραμύθια του είναι ρομαντικά και ρεαλιστικά, γεμάτα με χιούμορ αλλά και μελαγχολία, γοήτευσαν και συγκίνησαν εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τα αμέτρητα έργα του, που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες όλων των εποχών, είχαν τεράστια απήχηση στις καρδιές των ανθρώπων και μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Η εξαιρετικά γόνιμη φαντασία του έδωσε στους αναγνώστες των βιβλίων του θαυμάσιες περιγραφές της υγρής και παγωμένης βόρειας Ευρώπης. 

Οι ήρωές του είναι συνήθως φτωχοί και αδικημένοι, έχουν όμως αγνά ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια αισθημάτων και συγκινητική απλότητα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ 

Η Ιωάννα Μενδρινού είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών «Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία-Θέατρο και Εκπαίδευση» και διδάκτωρ θεατρολογίας με ειδίκευση στο θέατρο για ανήλικους θεατές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Εργάζεται από το 1992 ως νηπιαγωγός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και θεατροπαιδαγωγός. Διατελεί από το 2018 υπεύθυνη αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας. Υπήρξε διδάσκουσα στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (2020-21) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (202122), ως ακαδημαϊκή υπότροφος. Το επιστημονικό της έργο επικεντρώνεται στα πεδία θέατρο για ανήλικους θεατές, θέατρο στην εκπαίδευση, σύγχρονο νεοελληνικό και παγκόσμιο θέατρο, θέατρο και αγωγή υγείας, ιστορία, ρητορική.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Το έλατο», Θεατρική διασκευή για παιδιά, εκδ. Σοκόλη.

Το «Έλατο», το κλασικό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν, στην παρούσα έκδοση, μεταγράφεται και παρουσιάζεται σε δύο θεατρικές εκδοχές από την Ι. Μενδρινού.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Με την αξιοποίηση σωματικών αυτοσχεδιασμών, το παιχνίδι με το φως, τις εικόνες, τους ήχους και τις λέξεις είναι δυνατόν να δημιουργήσει σκηνικές ατμόσφαιρες και ποιότητες που θα αγγίξουν με ευαισθησία αλλά και περισυλλογή τις καρδιές των θεατών προσφέροντας μια δυνατή αισθητική  ή και αισθητηριακή εμπειρία, ιδιαίτερα αν η παράσταση αφορά στο θέατρο για βρέφη και παιδιά πρώιμης και πρωτοσχολικής ηλικίας. 

Σε μια δεύτερη προσέγγιση, αυτή της δημιουργικής και εκφραστικής προσέγγισης της ιστορίας του «Έλατου» από παιδιά, η προσφερόμενη θεατρική απόδοση συνιστά μία πρόσκληση γνωριμίας τους με τον πολυδιάστατο κόσμο του θεάτρου. 

Πρόκειται για μία αλληγορική, θεατρική εν προκειμένω, πραγματεία για τις αξίες που προάγουν τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και οράματα για έναν καλύτερο, ειρηνικό και δικαιότερο κόσμο, έναν ύμνο ευγνωμοσύνης στην ομορφιά, την αγάπη και το νοιάξιμο για τους άλλους. Για όλα όσα συνδέουν ευεργετικά τους ανθρώπους μεταξύ τους και συνθέτουν την έννοια, και το βασικό ζητούμενο κάθε ανθρώπινου πλάσματος, της «ευτυχίας».

Ένα βιβλίο εξαιρετικό για την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και για σχολικές εορτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement