Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (38ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Κάθε φορά που ένας εγκέφαλος μαθαίνει να διαβάζει, είναι υποχρεωμένος να δημιουργεί νέα κυκλώματα μάθησης συνδέοντας περιοχές αρχικά σχεδιασμένες για άλλες ενέργειες. Η ανάγνωση δεν κληροδοτείται και δεν κληρονομείται, σε αντίθεση με τα γενετικά προγραμματισμένα συστατικά της μέρη, που είναι η όραση και η ομιλία. 

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις της γνωσιακής νευροεπιστήμης και τα πορίσματα της εξελικτικής ιστορίας μας επιτρέπουν σήμερα να γνωρίζουμε πως τα συστήματα γραφής και η ανάγνωσή τους επινοήθηκαν μόλις λίγες χιλιάδες χρόνια και για να εξελιχθούν χρειάστηκαν την προσαρμογή του ίδιου του εγκεφάλου μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ορίων της σκέψης μας και τη διανοητική εξέλιξη του είδους μας. Η πολύπλευρη ανάπτυξη της ανάγνωσης εκτείνεται από το βρεφικό της στάδιο μέχρι και τα υψηλότερα επίπεδα αρτιότητας και αποδεικνύει την εκπληκτική ικανότητα του εγκεφάλου να διευθετείται εκ νέου για να μαθαίνει καινούργιες νοητικές λειτουργίες.

Η λογοτεχνική ανάγνωση είναι μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία. Ως συνέπεια των αντιληπτικών διεργασιών που επιτελούνται στο πλαίσιο του αναγνωστικού ρόλου, αποκομίζουμε βιώματα από το λογοτεχνικό κείμενο. Σε αυτή την ιδιαιτερότητα της λογοτεχνίας οφείλεται η ανυπέρβλητη παιδαγωγική δύναμή της, η οποία αξιοποιείται συστηματικά από την αρχαιότητα για τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών. 

Η φύση του λογοτεχνικού έργου είναι ανεξάντλητη, καθώς κάθε διαφορετικός αναγνώστης το προσεγγίζει με τρόπο μοναδικό. Αυτό αποδεικνύεται τόσο περισσότερο όσο το έργο εξακολουθεί να συνδιαλέγεται με διαφορετικές γενιές αναγνωστών στο πέρασμα του χρόνου. Εφόσον το λογοτέχνημα καταξιώνεται διαχρονικά, η ποιότητά του καθίσταται αδιαμφισβήτητη.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΖΩΡΖΟΥ 

Η Σταυρούλα Ζώρζου γεννήθηκε στoν Πειραιά το 1970. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Baylor University του Texas στην εμφυτευματολογία και ασκεί την Οδοντιατρική ως χειρουργός οδοντίατρος.

Ασχολήθηκε από νωρίς με τη μουσική και τη λογοτεχνία. Έχει σπουδάσει στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου Ανώτερα Θεωρητικά Κλασσικής Μουσικής, σύνθεση και μουσική τεχνολογία. Παίζει ακορντεόν, πιάνο και βιολοντσέλο και κατέχει Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας. Συνθέτει σε Βυζαντινή και Κλασσική μουσική και ηχογραφημένες συνθέσεις της κυκλοφορούν με τη μορφή C.D., ενώ έργα της παρουσιάζονται από χορωδίες σε συναυλίες και φεστιβάλ. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Με τη λογοτεχνία ασχολείται κυρίως με την ποίηση και την πεζογραφία. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών καθώς και της Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών. Εκτενής αναφορά στο έργο της γίνεται στην Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια των Ελλήνων Λογοτεχνών του εκδ. οίκου Χάρη Πάτση, ενώ έργα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις λογοτεχνών. Έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού και άλλους φορείς.

Το έργο της “Κεντώ το Κερατσίνι με στίχους” -βιβλίο και μουσικό C.D.- είναι λογοτεχνική προσέγγιση της ιστορίας από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας και κυκλοφόρησε από τον Δήμο Κερατσινίου ως ιστορικό και μουσικό λεύκωμα της πόλης. Το βιβλίο της “Μου ‘πες”, με παιδικά διηγήματα, τιμήθηκε με το βραβείο παιδικού βιβλίου στα Πρώτα βραβεία Ορθοδόξου Παιδικού Βιβλίου. Στον ίδιο διαγωνισμό, διακρίθηκε το ανέκδοτο βιβλίο της “Άκου φίλε” με βραβείο Εφηβικού βιβλίου και το τραγούδι της “Ραβίνος” με το βραβείο Χριστιανικού τραγουδιού. Υπήρξε συνεργάτης στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας και συμμετέχει στο νεανικό και κοινωνικό έργο της Ι.Μ. Νικαίας. Πολλά τραγούδια της κυκλοφορούν σε κατηχητικά και κατασκηνώσεις. Ζει στο Κερατσίνι, όπου διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Είναι παντρεμένη με τον θεολόγο-συγγραφέα Ευστάθιο Πελεκάνο και έχουν μία κόρη.

ΠΗΓΗ: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αϊ Γιώργης Σφουγγατάς,  εκδ. Έαρ, εικονογράφηση Εύα Καραντινού.

Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά που μας ταξιδεύει στη Σαντορίνη και εκεί τα παιδιά γνωρίζουν  την ιστορία του Αϊ-Γιώργη του Σφουγγατά!

Το νησί δεν έχει δέντρα ούτε ποτάμια, ούτε νερά. Έχει όμως, ένα μεγάλο ηφαίστειο, που πότε- πότε βγάζει καπνούς και χρωματίζει τα βράχια του κίτρινα, κόκκινα, μαύρα, σταχτιά! Κι εκεί, πάνω στα πολύχρωμα βράχια του, αμέτρητα κατάλευκα ξωκλήσια λαμποκοπούν μέσα στο φως και μοιάζουν με άσπρα πουλιά, που ξεκουράζονται πάνω του… Είναι η Σαντορίνη. 

Η συγγραφέας μάς βάζει στη μέση του Αιγαίου σε ένα νησί όμορφο σα ζωγραφιά, όπου ο κάθε Άγιος έχει το ξωκλήσι του! Γιατί οι άγιοι δεν μένουνε άψυχοι πάνω στις εικόνες μέσα στις εκκλησίες! Κατεβαίνουν ανάμεσα στους ανθρώπους…. Πονάνε, κοπιάζουν, χαίρονται και γιορτάζουν μαζί με μας! Ναι ! Σαν τον Αϊ-Γιώργη τον «Σφουγγατά», που έχει κι αυτός τη δική του ιστορία. Μια ιστορία τόσο τρυφερή όσο κι η καρδιά ενός μικρού, πονεμένου αγοριού. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με την Άννα Παναγιωτοπούλου ή θεωρούν ότι συναντήθηκαν κάπου στο ανάμεσα σκηνής-οθόνης και πανιού, ένοιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν κάποιες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Άννα Παναγιωτοπούλου, γράφοντας κείμενα με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Λάκη Λαζόπουλο, χάρισε στην ΕΡΤ και το «θέατρο της Δευτέρας», ίσως τη μοναδική...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

Advertisement