Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (33ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια 

Μπορεί παλαιότερα οι παιδικές εκδόσεις να ήταν αρκετά περιορισμένες, αλλά σήμερα η εικόνα αυτή έχει αναστραφεί τελείως, μιας και πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές υψηλής αισθητικής για όλες τις ηλικίες.

Άλλωστε η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Αποτελεί ένα από τα πρώτα ερεθίσματα των παιδιών και συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγουμε να τους δώσουμε να πληρούν κάποια κριτήρια, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση ευρύτερης γνώσης τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι και τα ίδια τα παιδιά πλέον διασκεδάζουν με τα βιβλία, όπως διασκεδάζουν και με τα παιχνίδια τους.

Έχουμε ξεχωρίσει τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που αγοράζετε ένα παιδικό βιβλίο:

1ο Κριτήριο: Η ηλικία

Όσο πιο νωρίς πιάσουν τα παιδιά ένα βιβλίο τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή από την πολύ τρυφερή ηλικία πέρα από το ότι θα τα μάθει να αγαπούν τα βιβλία, θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την προσωπικότητά και τους ορίζοντές τους. Οι εικόνες και τα ζωηρά χρώματα που βλέπουν, αλλά και οι ιστορίες που διαβάζουν, τα ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς και εξελίσσουν τη φαντασία τους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, τους εντυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που ξετρελαίνονται τόσο με τους ήρωες των βιβλίων σα να είναι πραγματικοί φίλοι τους.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και γι΄ αυτό είναι καλό να επιλέγουμε βιβλία που ταιριάζουν στο χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Κατσέλης 

Ο Γιώργος Κ. Κατσέλης είναι συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και εκπαιδευτικός. Κατάγεται από στην Ασωπία Θηβών. Είναι αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Από το 1999 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2007 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. 

Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Παιδική Λογοτεχνία, στο Παιδικό Θέατρο και στην εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Το 2005 κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία εκπαιδευτικού λογισμικού η εκπαιδευτική εφαρμογή “Η Γλώσσα μου, παίζω και μαθαίνω, για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού”. Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης έχει ασχοληθεί με τη γλωσσική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.

(Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Περιπέτεια στην Αθήνα», εκδ. «Χάρτινη Πόλη» 

Περιπέτεια, δράση, χιούμορ και πολλή φαντασία με φόντο την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.

Ο εξερευνητής-καθηγητής Ιγκουάνα Τζόουνς είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, περισσότερο υπαρκτό και από τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου. Μαζί με το αχώριστο ιγκουάνα του, τον Μοντεζούμα, μια παρέα τεσσάρων παιδιών, και τον αόρατο Α(ναγνώστη), αναλαμβάνουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές. 

Μια απρόσμενη περιπέτεια περιμένει τη μυστική παρέα στην Αθήνα. Θα καταφέρουν με τη βοήθεια του μαγικού χάρτη να πάρουν το δαχτυλίδι του Θησέα από τους επίδοξους αρχαιοκάπηλους και να το επιστρέψουν στο μουσείο; Το Μαύρο Σκαθάρι και η Ροζ Λιβελούλα έχουν άλλη γνώμη.

Μοναδικός συνδυασμός παιδικής λογοτεχνίας και ταξιδιωτικού βιβλίου, όπου με έμμεσο τρόπο, μέσα από την πλοκή και τις περιπέτειες των ηρώων, παρουσιάζονται τα αξιοθέατα και τα μνημεία κάθε περιοχής, καθώς και στοιχεία για την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό του τόπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement