Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εν αρχή ην ο λόγος» – Μιχάλης Μελαχροινούδης

Συνέντευξη: Ευγενία Γάλλου

Στην στήλη της «Ποίησης» στην εφημερίδα “Χιακός Λαός” αυτήν την εβδομάδα θα φιλοξενήσουμε τον εκπαιδευτικό και ποιητή Μιχάλη Μελαχροινούδη ο οποίος κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Εν αρχή ην ο λόγος» (Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», Κομοτηνή 2021).

Ο Μιχάλης Μελαχροινούδης είναι διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Χίου και ασχολείται από πολύ νεαρή ηλικία με τα γράμματα. Γεννήθηκε στη Γερµανία. Σπούδασε στο Ρέθυμνο και έχει Διδακτορικό στις Επιστήµες της Αγωγής. 

Συνεργάστηκε µε τη χιώτικη εφημερίδα «Σύγχρονος Λόγος» και το χιώτικο πολυθεµατικό ψηφιακό περιοδικό «Απλωταριά», ενώ κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει και σε αθηναϊκά µέσα (περιοδικό «Κ» της εφηµ. «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία» κλπ.). Είναι µέλος της Οµάδας Φίλων Ποίησης στη Χίο (Ιανουάριος 2019) που εκδίδει το περιοδικό «Σείστρο» και γράφει σ’ αυτό. 

Ποιήµατά του έχουν δημοσιευτεί παλιότερα στον ποιητικό διαδικτυακό τόπο «ανεμολόγιο», στο “booksitting”, στον προσωπικό ψηφιακό του πίνακα: www.scoop.it/t/aiolos (2013-2018) και στο προσωπικό του ιστολόγιο: aiolosantartis.wordpress.com/ (2018-σήµερα). Το ποίηµά του µε τίτλο «Το κατακάθι του καφέ» συμπεριλήφθηκε στα 150 βραβευμένα του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισµού Ποιήµατος του περιοδικού «το κοράλλι» (Αθήνα 2020), το διήγηµά του µε τίτλο «Σαµιαµιδάκι» στον συλλογικό τόµο «μέρες του 2020» (εκδ. Παράξενες Μέρες, Ρέθυμνο 2020) και το µικροδιήγηµα µε τίτλο «Σχεδία» στην Ανθολογία «“Με µια σχεδία” – Ανθολογία µικροδιηγήµατος“100 λέξεις σε 100 ώρες για τη ‘Σχεδία’”» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2020).

Με αφορμή  την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής την προσεχή Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, στην Καλλιμασιά θα «συνομιλήσουμε» μαζί του.

Ο λόγος στον κ. Μελαχροινούδη…

Ε.Γ.: Με ποιον τρόπο «εισχώρησε» η συγγραφή στη ζωή σου;

Μ.Μ.: Ξεκάθαρα η ανάγνωση από μικρή ηλικία με οδήγησε εκεί και το γεγονός ότι πάντα μου άρεσε να κρατώ σημειωματάριο, να ‘’φορτώνεται’’ η μνήμη με υλικό. Όλη αυτή η διαδικασία, η ‘’κυοφορία’’, μαζί με τα ερεθίσματα και τα πλούσια συναισθήματα των φοιτητικών χρόνων οδήγησαν σταδιακά στη συγγραφή με έναν τρόπο πιο συστηματικό. Από το χαρτί και το μολύβι ή το στυλό στον υπολογιστή και τούμπαλιν αυτή τη διαδικασία ακολουθώ μέχρι και σήμερα.  

Ε.Γ. : Κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» η ποιητική σου συλλογή με τίτλο  «Εν αρχή ην ο λόγος». Μπορείς  να μας μιλήσεις γι’ αυτήν;

Η συλλογή κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης» και είμαι ευτυχισμένος για αυτό αλλά και για το γεγονός ότι αποτελώ μέλος της ομάδας που αντιπροσωπεύει ο εκδοτικός οίκος. Γιατί πραγματικά πρόκειται για ομάδα που από την αρχή στάθηκε στο πλάι μου, με νοιάστηκε και φροντίζει για τη συλλογή σε κάθε βήμα και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Η γραφιστική ομάδα, η συντακτική, οι διορθωτές, το οικονομικό τμήμα, η εφημερίδα, το ραδιόφωνο και τα κοινωνικά τους δίκτυα, ο Νεκτάριος, η Τζένη, η Εμπρού, όλοι και όλες τους από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στη συλλογή και τους οφείλω πολλά. Η οργάνωση και ο κορμός της συλλογής σχηματοποιήθηκε ουσιαστικά για την εκδήλωση που διοργανώσαμε από κοινού με τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και τη Γιούλη Τελλή τον Ιανουάριο του 2018 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, όπου εκεί σε έναν συνδυασμό φωτογραφίας και ποίησης εκτεθήκαμε στο κοινό, λάβαμε θετικά σχόλια για αυτή τη συνομιλία ποίησης και φωτογραφίας – και εμείς από την πλευρά μας ενθουσιαστήκαμε με την επαφή με το κοινό – και η τελικά η συζήτηση και η παρώθησή τους ήταν αυτή που έδωσε το τελικό έναυσμα. Και μπορεί να μην συμμετείχε τελικά στην έκδοση η Γ. Τελλή, ωστόσο μέσα σε δύο μήνες και κάποιες μικροαλλαγές η συλλογή ουσιαστικά ήταν έτοιμη, ενώ μεσολάβησαν συζητήσεις με έναν άλλο εκδοτικό οίκο που δεν καρποφόρησαν. Με τις εκδόσεις «Παρατηρητής» είχαμε μέσα στην πρώτη καραντίνα μία άλλη πετυχημένη συνεργασία σε μια συλλογική τους έκδοση που συμμετείχα κι εγώ, τους έστειλα τη συλλογή μου, λοιπόν, τους άρεσε, προχωρήσαμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα που χρειάστηκαν και τελικά εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ε.Γ.: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου «Εν αρχή ην ο λόγος»; Τι μπορεί να συμβολίζει ο «λόγος»;

Μ.Μ. :Ο λόγος μπορεί να είναι η γραφή, η ομιλία, η διανοητική ικανότητα, η λογική, το επιχείρημα, θεολογικά ο Χριστός και τόσα άλλα. Εδώ ξεκάθαρα είναι η γραφή και ο τρόπος που αναπτύσσεται με στόχο την έκφραση. Αν τα καταφέρει τελικά η συλλογή και επικοινωνήσει με τους αναγνώστες και τους συγκινήσει και τους κάνει να σκεφτούν ακόμα καλύτερα. 

Ε.Γ.: Ποια υπήρξε η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης ποιητικής συλλογής;

Μ.Μ. :Επειδή ακριβώς πρόκειται για συλλογή είναι ποιήματα γραμμένα σε διαφορετικές χρονικές φάσεις της ζωής με θεματολογία όμως σταθερή. Ο χρόνος, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τα αγαπημένα πρόσωπα, η καθημερινότητα, η οικογένεια, ο έρωτας, ο καθημερινός μόχθος, τα παιδιά, η δουλειά μου και οι επιδράσεις της πάνω μου, αυτά είναι τα θέματα που την απασχολούν και περιέχονται στα ποιήματα της συλλογής. 

Ε.Γ.: Ποιο το νόημα που θα ήθελες  να περάσεις  μέσα από το βιβλίο σου προς το αναγνωστικό κοινό; 

Μ.Μ. : Αν καταφέρει η συλλογή και επικοινωνήσει με τον αναγνώστη με ένα ή και περισσότερα ποιήματα, με ένα στίχο ή ένα δίστιχο, τότε θα είμαι ικανοποιημένος, την ίδια ικανοποίηση που αντλώ και εγώ δηλαδή ως αναγνώστης. Η σχέση με τον αναγνώστη με ενδιαφέρει να ανανεώνεται, δεν με πειράζει να είναι συχνή, θα ήθελα όμως να είναι έντονη. Κάτι να θυμάται, κάτι να φωτίζεται μέσα του και μέσα της, όπως δηλαδή κάνει ένα φάρος. 

Ε.Γ.:  Ποιο το όραμά σου αρχικά  ως εκπαιδευτικός, ως συγγραφέας  και ως ποιητής; 

Μ.Μ. : Κάτι που συνηθίζω να λέω στους μαθητές και μαθήτριες μου αλλά και στους γονείς τους και νομίζω ότι με αντιπροσωπεύει και ως άτομο και ως μέλος του συνόλου είναι η ανάγκη να ζεις κοντά στο όνειρό σου και ας μην το έχεις πετύχει 100% αρκεί να παλεύεις για αυτό και να σε κινητοποιεί, να είσαι αυτάρκης και αυτοδύναμος σε κάθε φάση της ζωής σου και τέλος να ενδιαφέρεσαι για κάτι έξω από τον εαυτό σου. Ας είναι η γειτονιά, η τάξη, μία ομάδα, ο δήμος που μένεις, μία συνδικαλιστική οργάνωση, μια περιβαλλοντική ή εθελοντική ομάδα. Να ανήκεις σε μία συλλογικότητα και να παλεύεις με λόγο και πράξη για το κοινό καλό. 

Ε.Γ.: Έχεις  ξεκινήσει να γράφεις το επόμενο βιβλίο σου; Αν ναι, μπορείς  να μας πεις δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Μ.Μ. :Μου αρέσει η μικρή φόρμα είτε αυτή είναι ποίηση είτε μικρά πεζά, και ακόμα ο δημοσιογραφικός λόγος και η γραφή, οπότε πάντα όλο και κάτι υπάρχει.

Ε.Γ.: Ως αναγνώστης, τι είδους βιβλία προτιμάς να διαβάζεις;

Μ.Μ. :Διαβάζω ποίηση, λογοτεχνία, ξένη και ελληνική, αρκετά βιβλία και περιοδικά σχετικά με τη δουλειά μου (Παιδαγωγικά, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία) και πάρα πολύ κυριακάτικες εφημερίδες. Είναι μια συνήθεια που την είχα από την παιδική ηλικία χάρη στην παρότρυνση αγαπημένης φιλολόγου και μου αρέσει πολύ. 

Ε.Γ.: Υπάρχει κάποιος/-α ποιητής/-τρια που θαυμάζεις ιδιαίτερα;

Μ.Μ. :Υπάρχουν αγαπημένα αναγνώσματα, αγαπημένοι συγγραφείς και ποιητές που έρχονται, φεύγουν, επανέρχονται, ξαναδιαβάζονται σε άλλες περιόδους της ζωής, νεότεροι που δεν τους γνώριζα και όλο αυτό συνεχίζεται αενάως. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω μέσα στις λέξεις, συνέχεια.  

Ε.Γ.: Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Μ.Μ. : Εύχομαι να συνεχίσω να πηγαίνω στη δουλειά το πρωί και να ανεβαίνω τα σκαλοπάτια δυο-δυο με τον ίδιο ενθουσιασμό, να με βαστάει το σώμα και το μυαλό ώστε να μπορώ να συνεχίζω να κολυμπώ – η θάλασσα είναι η μεγάλη μου αγάπη – και αν τα καταφέρω να είμαι για κάποιους δικούς μου ανθρώπους ή τους μαθητές μου μια δύναμη θετική μέσα τους, αυτά με γεμίζουν πλήρως και με ικανοποιούν. 

ΣΣ. Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Μελαχροινούδη  για τη συζήτηση που είχαμε κι ευχόμαστε να έχει πάντα την ίδια φωτεινή έμπνευση και τον ενθουσιασμό να μας χαρίσει πολλά ακόμα εξαιρετικά ποιήματά του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΧΙΟΣ

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και Δικηγορικός Σύλλογος Χίου συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, έξω από...

Advertisement